Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnost práce je vždy na prvním místě

Na každé stavbě, při každé velké rekonstrukci, v každém provozu… všude tam je bezpečnost práce alfou a omegou. Nejde přitom jen o naplnění norem a spokojenost příslušných úřadů, jde skutečně o zdraví pracovníků.


Zdroj obrázku: KorArkaR / Shutterstock.com

Bezpečnosti práce je třeba věnovat maximum pozornosti. Neoblíbené BOZP se týká všech firem, těch malých i těch velkých. Pokud jde o pracovní pomůcky, velikost formy nehraje roli, ty je třeba pracovníkům zajistit za všech okolností.

Co je třeba pro bezpečnost?

Bezpečnost práce na pracovišti sestává z několika dílčích prvků. Patří mezi ně pravidelná školení, instruktáže, aplikace a instalace nejrůznějších bezpečnostních prvků dle typu pracoviště nebo provozu a v neposlední řadě také vybavení všech pracovníků a osob, které se budou na pracovišti pohybovat, odpovídajícím vybavením a pomůckami.

Stále se jedná o poměrně široký pojem zahrnující prvky od helmy či ochranných brýlí až po obuv a oblečení. Význam ochranných pomůcek pro pracovníky je natolik velký, že se rozhodně nevyplatí jej podceňovat. Je proto třeba vybírat pomůcky skutečně kvalitní, disponující v případě potřeby všemi nezbytnými certifikáty, a plně odpovídající konkrétnímu typu práce a pracoviště.

Nezapomínejte na pracovní obuv

Výběr pracovní obuvi je příkladem bezpečnostního prvku, který musí zaměstnavatel pracovníkovi zajistit, a současně lze na tomto příkladě demonstrovat způsob, jakým ochranné pomůcky všeho druhu vybírat.

Pracovní obuv by měla odpovídat podmínkám, ve kterých bude využívána. Půjde o venkovní prostory, kde může být zima nebo třeba voda a bahno? V takovém případě volte pro své zaměstnance vyšší boty zimního typu.

Ještě důležitější ale je, aby boty splňovaly požadavky na příslušnou bezpečnostní třídu. Jak moc musí nohu chránit? Postačí vyztužená špička (bezpečnostní třída S1), anebo bude třeba, aby byly boty vyztužené, odolné proti proříznutí a dalšímu poškození (bezpečnostní třída S3)? Anebo musí jít o boty použitelné při sváření?

Odpovědi na tyto otázky dohromady definují, která obuv bude nejvhodnější a vy ji můžete pro své zaměstnance nakoupit. To nejdůležitější ale je, tyto otázky si pokládat a vybavit své zaměstnance ochrannými pomůckami tak, aby mohl pracovat efektivně a především bezpečně.

 
 
Reklama