Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysokokapacitní čerpání vody – HCP (High Capacity Pumping)

Záchranná jednotka pro odčerpávání vody v zaplavených oblastech a na pomoc s dodáváním vody pro hašení požárů.

Vysokokapacitní čerpání vody – HCP (High Capacity Pumping), foto HZS ČR
Vysokokapacitní čerpání vody – HCP (High Capacity Pumping), foto HZS ČR

Rozvodněné toky v srpnu 2021 poškodily silnice, mosty, utrhly se některé svahy a vytopená je i řada domů, zejména na Moravě a v severních Čechách.

V Bělé pod Pradědem a v okolí kvůli silným srážkám zasahovalo 14 profesionálních a dobrovolných jednotek, což je přes 70 hasičů. Povolán byl i Záchranný útvar se speciální technikou na úpravu koryta řeky. Nasazen byl i čerpací kontejner. (LB)




Zdroj Hasiči Olomouc

Vysokokapacitní čerpání vody – HCP (High Capacity Pumping)

Záchranná jednotka pro odčerpávání vody v zaplavených oblastech a na pomoc s dodáváním vody pro hašení požárů u HZS ČR je HCP modul vytvářen ad hoc dle konkrétních požadavků států zasažených povodněmi z opěrných bodů HZS ČR pro velkoobjemové čerpání vody a dálkovou dopravu vody hadicemi a čerpání z velkých hloubek.
HCP modul disponuje speciálními velkoobjemovými čerpadly (např. ve složení 1x MČS Sigma 1500, 1x MČS Sigma 400 a 1x HFS Hydrosub) a odpovídajícím logistickým a velitelským zázemím. Složení týmu: cca 28 osob (dle počtu čerpadel a obsluhy). Předpokládaná doba nasazení: až 21 dní. Přeprava pozemní cestou.

Zdroj: Ústřední poplachový plán integrovaného záchranného systému

 
 
Reklama