Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zahájení výstavby protipovodňových opatření v centru Olomouce

Sdružení Morava pod vedením stavební společnosti SILNICE GROUP zahájilo výstavbu. Technicky náročná etapa s označením II. B zahrnuje rozsáhlé úpravy koryta řeky Moravy.

Rozsáhlé úpravy se týkají koryta řeky Moravy v délce 1,9 km od ústí Střední Moravy k mostu v Komenského ulici. Stavba je v českém prostředí zcela unikátní, protože se odehrává v historickém jádru města a její součástí je i vybudování náplavky a kompletní náhrada dvou mostů. Investorem je státní podnik Povodí Moravy.

Stavba za 730 milionů korun navazuje na již dokončené etapy I. a II. A. Jejím cílem je zvýšit kapacitu řeky v centrální části města na úroveň 650 m3/s, která odpovídá 380leté povodni. Protipovodňový systém ochrání před velkou vodou 20 tisíc obyvatel Olomouce a majetek v hodnotě 3 miliard korun.

Ilustrační obrázek Povodně. Foto D. Kopačková
Ilustrační obrázek Povodně. Foto D. Kopačková
Ochrana proti povodním a zároveň jedinečný veřejný prostor přímo u řeky

„Kromě ochrany města před povodní a impulsu k dalšímu rozvoji bych rád vyzdvihl ještě jeden významný přínos stavby. Uprostřed města se zrodí jedinečný veřejný prostor přímo u řeky. Olomouc se stane po Praze druhým velkým městem s rozlehlou náplavkou, která bude zejména v létě sloužit k relaxaci a kulturnímu životu. Je nám velkou ctí, že se můžeme podílet na tak významném projektu,“ říká Roman Daniel, ředitel divize Speciální stavby ze společnosti SILNICE GROUP.

Etapa II. B spočívá především ve výstavbě hrází a protipovodňových zdí a rozšíření koryta a nábřeží a snížení tzv. berem, částí koryta zaplavovaných při vyšších průtocích. Pravý břeh řeky Moravy bude v tomto úseku širší o 11 až 12 m a levý břeh o 3 až 4 m. Součástí projektu je také demontáž stávajících mostů a výstavba mostů nových v ulicích Masarykově a Komenského.

„Stavební práce zahajujeme vytyčením inženýrských sítí, přípravou staveniště, statickým zajištěním přilehlých objektů a zemními pracemi. Na místě bude také probíhat archeologický průzkum. S ohledem na hustotu zástavby jsme připraveni udělat maximum pro to, aby stavba měla co nejmenší dopady na místní obyvatele,“ říká Jakub Vlk, vedoucí střediska HSV divize Speciální stavby ze společnosti SILNICE GROUP.

Olomouc čelí povodním pravidelně.

V průběhu 20. století bylo město zasaženo záplavami 11krát. Koryto řeky Moravy se průběžně upravovalo na vyšší kapacitu, ta však byla vždy překonána. Nejničivější povodeň v historii postihla Olomouc v roce 1997, kdy se ocitla pod vodou třetina města a v okrese zahynulo 5 lidí. Právě tato událost byla hlavním impulsem k diskuzi o protipovodňové ochraně a realizaci aktuální investice. Zhotovitelem stavby s názvem Morava, Olomouc – zvýšení kapacity koryta II. etapa B je sdružení „Společnost Morava, Olomouc“, které zahrnuje stavební společnosti SILNICE GROUP a Váhostav – SK a INSTA CZ. Stavební práce v rámci této etapy by měly být kompletně dokončeny v roce 2022.

O společnosti SILNICE GROUP a.s.
SILNICE GROUP a.s. je tradiční česká stavební společnost, která se specializuje na dopravní a inženýrské stavitelství a již přes 40 let patří mezi špičkové zhotovitele na tuzemském trhu. Společnost buduje a modernizuje především silnice a dálnice, vyrábí kvalitní asfaltové směsi a disponuje rozsáhlou vlastní flotilou mechanizačních a dopravních prostředků. V roce 2008 rozšířila svůj výrobní program o Recyklaci za studena, novou moderní technologii s významným environmentálním přínosem.

 
 
Reklama