Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová norma ISO 45001 má lépe chránit zdraví zaměstnanců

Přes 2,34 miliony lidí zemřelo v důsledku pracovních činností, jak ukazují globální odhady Mezinárodní organizace práce za rok 2013. U drtivé většiny případů souvisela příčina úmrtí se zdravotními problémy, nikoli s úrazy.

Nový standard ISO/IEC 45001 pro řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OH&S)
Nový standard ISO/IEC 45001 pro řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OH&S)

Ústav pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci odhaduje, že v důsledku rakoviny vznikající při pracovních činnostech je ročně 660 tisíc úmrtí. V návaznosti na tato data vzniká nový standard ISO/IEC 45001 pro řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OH&S), který má firmám umožnit efektivnější řízení rizik, předcházet zranění a špatném zdravotnímu stavu zaměstnanců. Na novinku s předpokládaným vydáním v březnu 2018 upozorňuje inspekční a certifikační společnost Bureau Veritas.

K čemu slouží norma ISO/IEC 45001 a pro jaké firmy je určena

Vznikající nová mezinárodní norma je určena pro všechny organizace bez ohledu na jejich velikost, typ a povahu. Jejím cílem je zamezit zhoršování zdravotního stavu zaměstnanců, které je spojeno s výkonem práce, a celkově přispět k trvalému zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Norma se řídí přístupem „the high level structure,“ který se uplatňuje i na jiné normy systému řízení ISO, jako jsou ISO 9001 a ISO 14001,“ přibližuje ředitel certifikační divize Bureau Veritas David Šíma.

 
 
Reklama