Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké jsou v letošním roce nové trendy v bezpečnosti?

Rok 2020 by měl přinést celou řadu novinek v oblasti zabezpečení osob a majetku. Jaké nové trendy by v tomto roce měly hrát největší roli a co můžeme očekávat do budoucna?

Technologie se mění čím dál rychleji

Setkává se s tím každý z nás – ať už jde o mobilní telefony, televizory nebo jinou elektroniku, technologie kráčí kupředu doslova mílovými kroky, a to co bylo ještě před nedávnem sci-fi se pomalu stává realitou. I v oblasti zabezpečení bude docházet k dalšímu rychlému vývoji, velkou roli ale bude podle obchodního a technického ředitele společnosti Top security Pavla Mikšátka hrát stále zejména faktor času. 

Vysoký důraz na zabezpečení dat

V poslední době se hodně hovořilo o kontroverzním nařízení GDPR, které vzniklo za účelem větší ochrany soukromí. Do budoucna se dá očekávat, že právě GDPR se bude dále rozvíjet a upravovat i v souvislosti s novými technologiemi – typickým příkladem je např. technologie rozpoznávání obličeje. Ta se využívá zejména v Číně, ale dá se očekávat její využití v jiných zemích, což může představovat bezpečnostní riziko. Proti sobě tak pravděpodobně budou stát právo na soukromí na straně jedné a snaha o maximální bezpečnost na druhé straně.

Větší roli bude hrát bezpečnost v kyberprostoru

Bezpečnostní služby pochopitelně musejí držet krok s dobou, a tak se součástí jejich nabídky stane i zabezpečení v kyberprostoru. Ten hraje v životech lidí stále větší roli a zajištění bezpečí v tomto prostoru tak postupně bude jedním z nových úkolů pro různé bezpečnostní agentury a společnosti, zabývající se ochranou osob a majetku. 

Čím dál vyspělejší umělá inteligence

Umělá inteligence se neustále vyvíjí a dokáže zpracovat nekonečné množství dat, čímž usnadňuje mnoha lidem práci. V oblasti bezpečnosti je typickým příkladem třeba rozpoznávání SPZ, kdy moderní zařízení dokáží okamžitě předat veškeré informace, jako je nejen značka auta, ale i rychlost jízdy, země původu, majitel apod. - s těmito informacemi se pak dá pracovat ještě efektivněji. V budoucnu by tak mohla umělá inteligence umět nejen reagovat na to, co se stalo, ale i předvídat možné rizikové situace a zabránit tak nehodám, trestným činům apod.

Další změny v oblasti zabezpečení

K dalším zajímavým trendům patří také postupný vývoj systémů, jako jsou např. elektronické požární signalizace (EPS). U nich se technologie učí již dopředu modelovat pohyb a postup požáru, čímž výrazně přispívají k ochraně jak hasičů, tak osob, které zůstaly uvězněny v hořící budově.


TOP security, s.r.o.
logo TOP security, s.r.o.

Patříme mezi přední bezpečností agentury v České republice a to už od roku 1992. Veškeré služby zajišťujeme z vlastních zdrojů, proto jsme schopni vám garantovat nejvyšší kvalitu. Pracujeme chytře, systematicky, efektivně. Klientům přinášíme profesionální ...

 
 
Reklama