Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Měníte okna v místnostech s plynovými spotřebiči? Pozor na normy

V lepším případě zákaz provozování plynových spotřebičů, v horším dokonce ohrožení života může mít za následek instalace nevhodných oken v místnostech s plynovými spotřebiči. Vzhledem k tomu, že drtivá většina dodavatelů oken tuto skutečnost ignoruje, je třeba mít při volbě správných oken na paměti několik důležitých informací.

První z nich je typ plynového spotřebiče - A, B, nebo C. Pokud máte doma třetí uvedený, není situace nijak složitá. Tyto spotřebiče mají zajištěn vlastní přívod spalného vzduchu a výměnu oken lze provést běžným způsobem podle ustanovení ČSN 730540:2007.

V případě typů A a B je ale nutné zajistit přívod vzduchu pro spalování jinak, a to v množství, jehož výpočet určuje TPG 704 01 s ohledem na typ a výkon daného spotřebiče. Zde je nutné si uvědomit, zda se jedná o místnost, kde se o výměnu vzduchu stará tzv. přirozené větrání okny. To je typické pro naprostou většinu obytných domů včetně panelových a z hlediska splnění TPG také bohužel nejproblematičtější - předepsané hodnoty pro přívod spalného vzduchu jsou totiž pouze pomocí průvzdušností oken a dveří až na výjimečné případy nesplnitelné.

Uživatelům těchto obytných prostor hrozí nebezpečí v podobě otravy CO3, k nimž v posledních letech dochází stále častěji. Plnění normy TPG také ověřují servisní prohlídky plynových spotřebičů, které provádí technici přísně instruováni pro posuzování vlastností oken. Nezřídka pak padají zákazy provozování plynových spotřebičů, což může být pro obyvatele zejména v chladnějších obdobích roku velmi nepříjemné.

Jak se tedy uvedeným problémům vyhnout? Na výběr jsou v podstatě tři možnosti - výměna spotřebiče A či B za C při modernizaci bytového fondu, zajištění přívodu vzduchu mimo stavební otvor (průduchy, větrací mřížky či tubusy) anebo provedení úpravy oken a nastavení požadované průvzdušnosti, ovšem za cenu příslušných tepelných ztrát.

Negativní vliv třetí varianty na tepelněizolační vlastnosti otvorových výplní dnes řeší moderní profilové systémy umožňující větrání na principu rekuperace, například systém oken SULKO HR +. Rekuperace zachytává teplo unikající okny a využívá je k ohřevu vzduchu, který okny přichází do místnosti. Objem přiváděného vzduchu lze nastavit přímo s ohledem na potřeby dané místnosti, což minimalizuje energetické ztráty. Systém SULKO HR + je schválen Českým sdružením pro technická zařízení pro výměnu vzduchu v místnostech s plynovými spotřebiči a jeho využití při výměně oken garantuje správné splnění normy TPG.

 
 
Reklama