Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Diskusní setkání odhalují problémy nízkoenergetického stavění

Prostory nové budovy Národní technické knihovny v Praze zvolil na začátku června organizátor Envi A o.p.s. pro diskusi s tématem Úskalí při zadávání a realizaci nízkoenergetických a enviromentálních projektů.

Účastníci hovořili o nejčastějších potřebách českého investora, obecně o problematice zadávání až po konkrétní zkušenosti s projekty.

Zástupce organizátora Martin Csurilla přivítal přítomné a představil aktivní účastníky debaty: Františka Kulhánka z ČVUT, Jana Růžičku, rovněž pedagoga, a jednatele společnosti Kubus; praktické zkušenosti developera zde prezentoval Martin Svoboda ze společnosti JRD, který kromě jiného ukázal konkrétní čísla týkající se vícenákladů nízkoenergetického stavění. V závěru diskusního setkání měli účastníci možnost prohlídky nové budovy Národní technické knihovny. Průvodcem a dalším z řady aktivních diskutujících byl Jan Žemlička ze společnosti PBA International. Jeho výklad byl (jako vždy) brilantní.

"Na vlastní oči jsme se mohli přesvědčit, že ke každé stavbě lze přistupovat energeticky efektivně. Stačí jen více chtít, myslet a dobře se rozhodovat, což většinou lidí i více bolí. Zde bych si chtěl rýpnout do veřejné správy, která má jedinečnou možnost využít všech výhod nízkoenergetického stavění, neboť je současně investorem a uživatelem staveb - na rozdíl od developerů, kteří tyto výhody musejí navíc umět prodat. To zmiňuji především proto, že příkladů je stále málo a každá takováto stavba má multiplikační efekt při zvyšování počtu těch, kteří o tom začnou alespoň přemýšlet...," uvedl pro TZB-info Martin Csurilla.

Pozvaní účastníci byli většinou ve shodě nejen se slovy Martina Csurilly, ale také s aktivními řečníky. František Kulhánek představil základní klasifikace objektů s velmi nízkou spotřebou, pohovořil o národních kalkulačních nástrojích pro výpočet energie a odkázal na knihu, která shrnuje celou problematikou nízkoenergetického stavění. "Nestačí budovu obalit izolací, je třeba inteligentně využít všechny zisky a šikovně s nimi pracovat," vysvětloval účastníkům.

Debatu rozproudil Jan Růžička, který nabídl vlastní optimalizaci nízkoenergetických a pasivních staveb. "Dům musí fungovat nejen na papíře, ale také při realizaci. Nejdříve je třeba jej přesně definovat, a pak se můžeme bavit o tom, jak energii pokrýt," podotýká Růžička.

A lze vůbec předem přesně spočítat budoucí roční spotřebu energie v navrženém nízkoenergetickém domě?

"Výpočet celoroční bilance zahrnuje celou řadu proměnných, o kterých se málo mluví. Třeba čas či stárnutí domu, délka topné sezóny, cena energie, zněny počasí, hypotetické zisky tepla, zbytečné větrání a tak dále," namítá jeden z účastníků.

Je zřejmé, že pro výsledek, který se nejvíce blíží realitě, je třeba shromáždit data za několik let. Je třeba vyhledat průměrné ceny energie, podstoupit experiment v přesně daných podmínkách, nezapomínat na systém nuceného větrání spojený s rekuperací tepla, používat pouze vyzkoušené materiály.

Ve stejném duchu se odvíjely i další debaty. Aktivní řečníci nabídli celou řadu technických informací, které už byly i publikovány či vysvětlovány. Účastníky však zajímaly více příklady z praxe, přesahy do ekologie a každodenní zkušenosti stavebníků či developerů. To nabídli velkou měrou další dva diskutéři Martin Svoboda a Jan Žemlička.

Přednášející byli k dispozici nejen v sále, ale také v kuloárech. Ti, kteří chtěli poznat problematiku opravdu do hloubky, si mohli zakoupit knihu, která problematiku nízkoenergetického stavění shrnovala. Připravil ji kolektiv autorů v čele s doc. Františkem Kulhánkem z ČVUT.

"Doufám, že náš záměr přiblížit a více konkretizovat informace širší odborné veřejnosti, byl naplněn. Pokud bych měl udělat resumé, z diskuse vyplynulo, že je málo zdůrazňován pojem primární energie, existence a správné využití různých kalkulačních nástrojů (optimalizační vs. deklarativní přístup)," uvedl na závěr Martin Csurilla.

Toto diskusní setkání uzavřelo cyklus seminářů, který se věnoval tématům v oblasti nízkoenergetického stavění. Pokračovat se bude v září. Pořadatelé chystají kromě jiného také exkurzi do SolarCity v Linci, což je stavební projekt dbající zásad ekologické i sociální udržitelnosti, dále konferenci o komplexních metodách hodnocení budov, která je v České republice dosud na okraji zájmu, a další neméně zajímavé akce.

Podrobnější informace a přednášky na www.envi-a.org.

 
 
Reklama