Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Eura pro Jaslovské Bohunice zvednou tržby i českých firem

Výstavba jaderného bloku v Jaslovských Bohonucích významně pomůže i českým firmám. Z předpokládané investice ve výši čtyř až šesti miliard Euro by se do Česka mohl dostat podstatný díl z této zakázky.

"Potřebujeme investice obrovského rozsahu, abychom nahradili výpadky jiných investic v souvislosti s hospodářskou krizí," vyjádřil se k ekonomickým souvislostem výstavby nového jaderného bloku slovenský premiér Robert Fico. Řekl to po podepsání Memoranda o porozumění a spolupráci v oblasti výstavby nového jaderného bloku na Slovensku v oblasti Jaslovských Bohunic. Zároveň po uzavření tohoto memoranda byly v Praze v pátek 29. května v rámci Evropského jaderného fóra podepsány i dokumenty společného podniku elektrárenské společnosti ČEZ a slovenské firmy JAVYS. Společný podnik bude realizátorem dostavby jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. "České firmy, které se výstavby zúčastní, získají důležitou referenci, kterou budou moci uplatnit při exportních zakázkách," upozornil generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Český elektrárenský gigant se tak stal strategickým partnerem slovenské vlády při výstavbě důležitého energetického zdroje. Výkon zdroje ani konkrétnější investiční náklady nejsou zatím známé. Podle Romana limitující nejsou finanční prostředky, ale zejména kapacita místa i vyvedení vyrobeného proudu do přenosové sítě.

Jedním z významných tuzemských dodavatelů pro slovenskou elektrárnu by se mohla stát podle odborníků například plzeňská Škoda JS. Dříve dodávala díly pro elektrárny s ruskými reaktory VVER. V poslední době se stále více prosazuje v elektrárnách v západní Evropě. Dodává francouzsko-německé Arevě, americkému Westinghousu a spolupracuje také s ruským Atomstrojexportem. K dalším možným dodavatelům pro Jaslovské Bohunice by mohly například patřit ZAT Příbram, ZVVZ Milevsko a některé další české firmy.

"Je to krok k výstavbě nových bloků jaderné elektrárny v Temelíně," zhodnotil pro TZB-info význam účasti českých firem na zakázce v Jaslovských Bohunicích expert v oblasti energetiky Vratislav Ludvík. Českým výrobcům jaderných komponentů by zakázka na Slovensku podle Ludvíka měla pomoci překlenout období, než se rozhodne o výstavbě dalších jaderných zdrojů v České republice.

Českým firmám budou v Jaslovských Bohunicích konkurovat i tak významné společnosti jako je německý E.ON. Představitel této firmy Johannes Teyssen se sešel se slovenským premiérem v březnu a jednal s ním o možném vstupu do projektu. E.ON již staví na Slovensku paroplynovou elektrárnu o výkonu 400 MW v Malženicích nedaleko Trnavy. Podle Fica zájem o vstup do projektu projevuje řada zahraničních partnerů. O tom, kdo zakázky získá, by podle premiéra měl rozhodovat především společný česko-slovenský podnik založený podpisem smluv na pražském jaderném fóru.

 
 
Reklama