Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zlaté medaile napověděly o trendech technických zařízení budov

Tepelné čerpadlo vzduch/voda řízené počítačem, domovní alarm, vypínač s netradičním designem nebo vysoce účinný topný systém získaly ocenění za nejlepší exponáty na letošním Veletrhu technických zařízení budov SHK. Ten se konal v rámci Stavebních veletrhů od 21. do 25. dubna v Brně.

"Tepelnému čerpadlu, když topí na vyšší teplotu, klesá účinnost," upozorňuje Stanislav Mach, proč jeho firma TC Mach přišla na veletrh s čerpadlem vzduch/voda, jehož chod je řízený softwarem. Stroj mění výkon podle okamžité situace. "Faktura za elektřinu přijde jednou ročně," připomíná Stanislav Mach, že ovlivňovat spotřebu elektřiny je potřeba průběžně a ne to řešit, až když se má platit. Pomocí internetu majitel tepelného čerpadla může ovlivňovat chod stroje i na dálku a měnit tak režim vytápění. Podobně dodavatelská firma přes internet zjistí potřebné údaje stroje, který může být umístěn například na horách. Právě jednotný řídící systém, který hlídá optimální vytápění objektu, ale i třeba bazénu, se stal hlavním důvodem pro udělení zlaté medaile veletrhu SHK tepelnému čerpadlu TC Mach.

Firma TC Mach vznikla v roce 1993, nejdříve jako fyzická osoba, od roku 2000 se stala s.r.o. V provozu má 1000 čerpadel, z toho asi 80 u průmyslových objektů. Firma disponuje vlastním vývojem. Ročně dosahuje tržeb 15 až 20 milionů korun. Firma je silná především na domácím trhu, ale v posledních třech letech se snaží o export. Asi 15 až 20 procent výroby exportuje, a to zejména na Slovensko.

Naproti tomu firma Jablotron Alarms získává 60 procent tržeb v zahraničí. Do 75 zemí vyváží i bezdrátový elektronický zabezpečovací systém Oasis za který si nyní odvezla z Brna zlatou medaili. "Není to úplná novinka, zavedli jsme ho před dvěma roky," vyjádřil se pro TZB info vedoucí tuzemského prodeje Viktor Slanař.

Zabezpečovací systém lze ovládat dálkově pomocí mobilu nebo internetu. Uživatel tak má přehled kdo přišel do domu, je informován například o návratu dětí ze školy. Systém upozorní přes citlivý kouřový detektor o hrozícím požáru, případně, že nejsou zavřeny dveře nebo okna. Zabezpečovací systém nové generace přináší i prvky domácí automatizace, například nabízí, že detektory pohybu mohou při průchodu automaticky rozsvěcet nebo spínat ventilátory. Bezdrátový detektor napojuje také poplachovou kameru na počítač. Na rozdíl od kamerového systému nenarušuje toto zařízení soukromí, protože kamera začíná monitorovat situaci jen při poplachu. Zařízení je napájeno dvěma lithiovými bateriemi s životností tři roky.

Evropané jsou již od 70. let 20. století zvyklí na celoplošné vypínače, ovládané celou plochou ruky. Průlomem do podoby těchto zařízení se stal vypínač Neo firmy ABB Elektro-Praga. V Brně dostal zlatou medaili za design. Nabízí nový vzhled vypínačů s úzkou páčkou uprostřed plochy. "Vždy se musí zkoušet něco nového," říká k tomu manažerka marketingu ABB Elektro-Praga Lenka Mrvová. Novinka, která bude v prodeji od 1. července je určena zejména pro tuzemský trh. Doplní tak několik tisíc položek ve 13 produktových řadách domácího elektroinstalačního materiálu, který firma vyrábí. ABB Elektro-Praga získala pro nový výrobek ochrannou známku. Uvedení na trh netradičního vypínače je pro firmu především marketingovou záležitostí. Návratnost investice se může pohybovat mezi dvěma až třemi roky, protože podle Mrvové ekonomický efekt u podobných výrobků nepřichází okamžitě.

Úspory energie jsou hlavním tématem současné energetiky. Pominout je proto nemohla ani hodnotící komise, která udělovala zlaté medaile na veletrhu SHK. Ocenění za nejlepší exponát si proto odnesla také firma Infraclima Michala Rybáře. Nabízí systém pro celoroční udržování tepelné pohody a zdravého bydlení. Jeho základem jsou kapilární rohože instalované plošně v kombinaci s úspornými alternativními zdroji tepla.Systém podle firemních propozic umožňuje uspořit až 98 procent energie. "Sluníčko je u nás na prvním místě," vyjádřil se Michal Rybář na který obnovitelný zdroj energie dávají ve firmě důraz. Firma, která má dvacet zaměstnanců vyrábí především kapiláry, ale sluneční kolektory a další komponenty pro tepelný systém nakupuje. "Každý to může okopírovat, ať to vyrábí celý svět, nechci znemožňovat šíření myšlenky," upozornil Michal Rybář, že jeho firma nezakládá vývoj a výrobu na patentech. Sám se inspiroval v přírodě u kapilárního sytému rostlin.

 
 
Reklama