Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena topného oleje je v roce 2009 nižší, než je cena plynu.

"Použití topného oleje jako alternativního či záložního paliva je poměrně hojně rozšířené", říká k aktuální situaci kolem nabídky zdroje energií jednatel firmy Thermoil, Richard Richtermoc.

V poslední době jsme mezi řadou komentářů k problémům dodávky zemního plynu a alternativách pro případ skutečného nedostatku plynu našli i zmínku o využívání topného oleje.

..."V současnosti jeden provoz při výrobě tepla v Teplárně Brno umožňuje spalování topného oleje. Právě na něm závisí, zda se v případě krize obyvatelé Brna ohřejí. Dodávku tepla pro domácnosti, školy, nemocnice nebo univerzity by teplárny díky tomuto zdroji byly schopny zajistit na úrovni sedmdesáti procent." Brněnský primátor Roman Onderka včera ve zvláštním prohlášení městskou firmu pochválil: "Teplárny ukázaly, že jsou připraveny řešit i krizové situace."1)

Obrátili jsme se proto na jednatele společnosti THERMOIL s.r.o., p. Richarda Richtermoce s následujícími otázkami:

TZB-info: Jak časté je využívání topného oleje jako alternativy v porovnání s používáním jako hlavního zdroje?

Použití topného oleje jako alternativního či záložního paliva je poměrně hojně rozšířené. Používají jej především městské výtopny, které tímto způsobem regulují odběry zemního plynu tak, aby nepřekročili přidělenou kapacitu, což v sobě nese riziko razantního zvýšení nákupních cen plynu. Jako hlavní palivo je topný olej používán méně často, ale já osobně očekávám jeho brzkou renesanci, tak jak je tomu např. v Německu.

TZB-info: Zaznamenali jste již v souvislosti s vyššími mrazy nebo právě s problémy s dodávkou plynu zvýšený zájem odběratelů?

Zvýšený zájem odběratelů jsme zaznamenali. Není to ale v souvislosti s omezením dodávek plynu nebo se současnými nízkými teplotami. Důvod je zcela jednoduchý, a to ten, že cena topného oleje je v současnosti nižší, než je cena plynu. Spotřebitelé si to samozřejmě velmi rychle uvědomili a této situaci i přizpůsobili své nákupní chování.

TZB-info: V jakém časovém horizontu je možné přejít na vytápění olejem např. v rodinném domě, který dosud využíval zemní plyn nebo chce olej jako náhradu za tuhá paliva?

Tuto otázku nelze paušálně zodpovědět. Každopádně se jedná o více či méně rozsáhlou rekonstrukci, jež podléhá vyjádření hasičů a odboru životního prostředí místní samosprávy (obecní či městský úřad, magistrát). V případě získání souhlasného stanoviska stavebního úřadu je pak vlastní realizace změny zdroje tepla na topný olej velmi krátká. Dle našich dlouhodobých zkušeností se jedná o 1 až 2 týdny.

TZB-info: Asi mnohé v souvislosti se současnými problémy se zemním plynem napadne otázka: Jaká je bezpečnost dodávek topného oleje?

Topný olej je produkt pocházející z ropy. Strategické zásoby této suroviny a produktů z ní má dnes ČR na 90 dnů spotřeby. Tato skutečnost nám poskytuje dostatečnou lhůtu pro zajištění náhradního zdroje suroviny z jiných oblastí. Podobná situace s přerušením dodávek ropy z Ruska nastala při minulé havárii ropovodu Družba, kdy během velmi krátké doby byly zajištěny alternativní dodávky prostřednictvím tankerů do přístavu Terst a pak dále ropovody Adria a IKL až do zásobníků v tuzemských rafineriích. Mnozí spotřebitelé v ČR tuto událost ani nezaregistrovali, což v případě současné krize v dodávkách plynu říci nelze, jelikož všechna zpravodajská média jsou touto událostí doslova "přecpána". Topný olej je navíc naše firma schopna nakoupit i jinde v EU. Z mých vět tedy jasně vyplývá, že bezpečnost dodávek je v případě topného oleje výrazně vyšší než v případě zemního plynu.

Děkuji za Vaše odpovědi.
Za redakci TZB-info se ptala: Ing. Dagmar Kopačková

1) MF Dnes 10.1.2009)

 
 
Reklama