Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konání 11. ročníku veletrhu Střechy Praha neohrozil ani požár Průmyslového paláce

Nejen při stavbě domu, ale i v každodenním životě se ne vždy všechno daří dělat podle plánu. To na vlastní kůži poznal i organizační tým veletrhu Střechy Praha. Ve čtvrtek 16. října večer propukl požár v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti v Holešovicích, tedy v místě, které je již tradičním domovem veletrhu.

Po této katastrofě přišlo levé křídlo této secesní památky o střechu a zbyly z něj jen obvodové zdi. Z důvodu nutnosti dostát všem závazkům k vystavovatelům a zachovat dobrou pověst veletrhu v tuto chvíli jednáme o místě konání veletrhu. Už nyní je ale jisté, že termín veletrhu zůstává nezměněn.

Průmyslový palác byl otevřen 15. března 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Jeho projektant Bedřich Münzberger na poslední chvíli přepracoval původní projekt zděné stavby na kombinovanou konstrukci - poprvé v českých zemích se tak uplatnila architektura s železnou montovanou konstrukcí. Kromě Münzbergera se na projektu podílel ještě ing. František Prášil, architektem vstupní brány do areálu byl Antonín Wiehl. Interiéry paláce pak upravovali významní architekti - Friedrich Ohmann, Josef Fanta a další. V 50. letech byl Palác přejmenován na Sjezdový palác a své sjezdy v něm začali pořádat komunisté. Od roku 1991 znovu slouží svému původnímu účelu - výstavám. Ani tato nepříjemnost ale nemůže zabránit Mezinárodnímu veletrhu Střechy Praha vstoupit do druhého desetiletí své existence. Veletrh si během uplynulých let vysloužil dobré jméno nejen mezi výrobci, dovozci a obchodními firmami, které se ho účastní jako vystavovatelé, ale také mezi odbornou a laickou veřejností. Na nadcházejícím ročníku veletrhu se představí ti nejvýznamnější výrobci a dodavatelé střešních krytin, stejně jako ti méně známí.

Doprovodný program

Z bohatého doprovodného programu za zmínku stojí především bezplatné poradenství z oblasti úspor energií, využívání obnovitelných zdrojů energie, dotací a podobně.

Jedním z vrcholů veletrhu je soutěž Zlatá taška, která ocení nejlepší přihlášený exponát. V programu ale nebudou chybět ani jeho další, dnes již tradiční součásti, jako je například soutěž zručnosti učňů, losování o zajímavé ceny nebo Praktikum - ukázky řemesla.

Jak vybrat správnou střešní krytinu a také něco o tradičních i moderních krytinách šikmých a plochých střech se dozvíte na přednáškách a seminářích věnujících se prvnímu zvýrazněnému tématu nastávajícího ročníku veletrhu - střešním krytinám.

Dalším ze zvýrazněných témat veletrhu budou i dřevostavby, které jsou běžné například v zemích severní Evropy nebo v USA či Kanadě a nyní se začínají stále více prosazovat v individuální bytové výstavbě i v poměrně konzervativním českém stavebnictví.

Společně s veletrhem Střechy Praha proběhne již 5. ročník doprovodné výstavy Úspory energií a obnovitelné zdroje

V posledních letech se na plochých i šikmých střechách stále častěji objevují sluneční kolektory na ohřev vody, nebo dokonce fotovoltaické články umožňující ekologickou výrobu elektrické energie. Skloubit všechny tyto stavební i provozní požadavky dohromady však vyžaduje nejen od projektantů, ale i od realizačních firem neustálý přísun aktuálních informací od výrobců jak střešních krytin a tepelných izolací, tak od výrobců slunečních kolektorů a elektrovoltaických článků. Dochází proto často k vzájemnému prolínání informací a poznatků mezi klasickým stavebnictvím a technikou 21. století. Přestože podíl elektrické energie vyrobené ze slunečního záření narůstá, na celkové produkci elektrické energie ve světě má stále zanedbatelný význam. Tomuto tématu se bude věnovat i novinka nadcházejícího ročníku veletrhu - série seminářů Využití střech jako zdroje energie.

Těšíme se na setkání s Vámi na 11. ročníku veletrhu STŘECHY PRAHA, který se uskuteční 29. - 31.ledna 2009.

Více podrobností na www.strechy-praha.cz.

 
 
Reklama