Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Křižovatka energeticky úsporného stavění v dubnu na Stavebním veletrhu Brno

Stavební výroba i výroba stavebních hmot a materiálů je odvětvím, které v České republice stále vykazuje pozitivní statistické výsledky, ať už v rámci objemu prací nebo tržeb.

Nicméně některé trendy, v západní Evropě už dlouhodobě diskutované a hlavně praktikované, se na domácím trhu projevují poněkud nesměle. Česká odborná veřejnost a drtivá většina laické veřejnosti dobře zná pojmy "udržitelná výstavba", "pasivní dům", "nízkoenergetický dům", což ale neznamená, že existuje jejich všeobecně akceptovaný jednotný význam.Ještě daleko větší roztříštěnost snah o zavedení těchto stavebních technologií do praxe ukazuje státní správa, dodavatelé i samotní investoři.

Dvě velmi obecná srovnání:

  • V České republice stojí v současnosti zhruba třicet pasivních domů. V Rakousku kolem dvou tisíc.
  • V České republice je podpora výstavby pasivních domů ze strany státních organizací i finančních domů téměř nulová. V Rakousku funguje propracovaný systém regionálních dotací a zvýhodněných půjček.

Státní správě, dodavatelům i investorům nelze upřít snahu - nová vyhláška o energetické náročnosti budov, včetně zavedení energetických štítků domů, nabude pravděpodobně účinnosti k 1. lednu 2009; technologie pro snížení energetické náročnosti staveb na trhu jsou a podařilo se již realizovat několik zajímavých investičních projektů, jako je například vesnice Koberovy (největší soubor pasivních domů v ČR).

Všem těmto pokusům ale evidentně chybí komplexní přístup, který by v rámci energeticky nenáročné výstavby funkčně propojil státní, komerční i soukromou sféru. Stavební veletrhy Brno 2009 nabízejí, jako největší veletržní akce ve stavebnictví v České republice, ideální místo pro setkání, diskuze, komplexní řešení podstatných a aktuálních témat. Proto také organizátoři zvolili jako zvýrazněné téma pro nadcházející ročník Stavebních veletrhů Brno Energeticky úsporné stavění.Toto téma se promítne do odborných konferencí, seminářů a dalších akcí doprovodného programu stejně jako do samotných expozic vystavovatelů.

14. ročník Mezinárodního stavebního veletrhu IBF, jubilejní 10. ročník Mezinárodního veletrhu technických zařízení budov SHK BRNO a 3. ročník samostatného Mezinárodního veletrhu investic, financí, realit a technologií pro města a obce URBIS INVEST se koná 21.-25. dubna 2009 v areálu brněnského výstaviště. Firmy mají možnost přihlásit se do konce října tohoto roku za zvýhodněnou cenu.

Definice pasivního a nízkoenergetického domu

domy běžné v 70.-80. letech současná novostavba nízkoenergetický dům pasivní dům nulový dům, dům s přebytkem tepla
charakteristika
zastaralá otopná soustava, zdroj tepla je velkým zdrojem emisí; větrá se pouhým otevřením oken, nezateplené, špatně izolující konstrukce, přetápí se klasické vytápění pomocí plynového kotle o vysokém výkonu, větrání otevřením okna, konstrukce na úrovni požadavků norem otopná soustava o nižším výkonu, využití obnovitelných zdrojů, dobře zateplené konstrukce, řízené větrání pouze teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla, vynikající parametry tepelné izolace, velmi těsné konstrukce parametry min. na úrovni pasivního domu, velká plocha fotovoltaických panelů
potřeba tepla na vytápění [kWh/(m2a)]
většinou nad 200 80-140 méně než 50 méně než 15 méně než 5

Tabulka: numerické definice pasivního a nízkoenergetického domu dle ČSN 73 0540 v porovnání s tzv. nulovými
domy a běžnou současnou výstavbou a výstavbou posledního čtvrtstoletí. Zdroj: Centrum pasivního domu.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...