Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První CO2 nulový byt v České republice

Nízkoenergetický dům Vila Štěrboholy, který byl realizován jako developerský projekt, byl v červnu 2008 vybaven fotovoltaickou elektrárnou. V tomto bytovém domě se tak nachází první CO2 nulový byt v České republice.

Developer, který se orientuje na výstavbu nízkoenergetických bytových domů v Praze, v každém svém projektu zlepšuje energetické vlastnosti stavby. Od začátku byly všechny realizované byty nízkoenergetické, s každým dalším projektem se energetické parametry zlepšují. Pokud to jednotlivé domy umožňují, je možné zvýšit energetické a finanční úspory instalací fotovoltaických panelů.

 

Vila Štěrboholy byla prvním dokončeným projektem společnosti. Právě v tomto projektu byl realizován byt s teplovzdušným vytápěním, rekuperací tepla a solárně - termickými kolektory. Tento byt je nyní nově zásobován energií z 26 fotovoltaických panelů o celkovém výkonu 4,55 kWp. Štěrboholský byt si tak může připsat další prvenství - jedná se o první byt v České republice, který je v roční bilanci CO2 nulový. Laicky řečeno všechny spotřebované energie jsou získané z obnovitelných zdrojů přímo v místě spotřeby. Tj. teplá voda je předehřívána solárními kolektory, vzduch odváděný nuceným větráním předává v rekuperačním výměníku až 90 % svého tepla, dotápí se v krbových kamnech dřevem z vlastních zdrojů a roční výroba elektřiny z fotovoltaických panelů převyšuje celkovou spotřebu elektrické energie tohoto bytu. "Fotovoltaické panely nainstalované na střeše domu zajistí větší množství energie, než byt spotřebuje, proto budeme její přebytek dodávat do běžné sítě (podle zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie)," říká Ing. Jan Řežáb, jednatel společnosti JRD.

 

Technické parametry bytu:

Technické dotazy zodpověděl Jan Řežáb jednatel společnosti:

1. Jaké jsou tepelné ztráty bytu?

Byt má ztráty 47 kWh/m2/rok.

2. Jaká je stavební konstrukce budovy?

Nosná konstrukce domu je stěnová podélná s železobetonovými stropy.

3. Jaká je tloušťka a druh izolace stěn a střechy budovy?

Svislé stěny - Děrované cihly Porotherm tl. 360mm + polystyren 140 mm; střecha polystyren 350 mm.

4. Jaké jsou součinitele prostupu U oken?

U oken je 1,3 KWh/m2/rok.

5. Jakými kamny je objekt vytápěn a kolik tepla se u nich ročně uvažuje (vypočtené spotřeby energií za rok (na topení, na provoz el. spotřebičů)?

Byt je vytápěn v obývacím pokoji pomocí krbových kamen firmy Romotop ANCONA o jmenovitém výkonu 8KW (což je zbytečně předimenzováno), jako záložní zdroj je na VZT jednotku ATREA - DUPLEX napojen el. kotel Protherm Rejnok o výkonu 6KW (nejmenší vyráběný) - el. kotel nebyl prozatím (3 zimní sezóny) použit. Vypočtená potřeba energie na vytápění je 3478 KWh/rok. Pro možnost srovnání bylo topeno 3 zimy v kamnech pouze dřevěnými ekobriketami. Roční spotřeba ekobriket se pohybovala v rozmezí 100 - 120 balíků ekobriket tj. 1000-1200 kg. (asi 1 paleta). Toto množství dřeva bychom měli být schopni pokrýt z vlastní zahrady.

6. Jaké množství energie se prostřednictvím fotovoltaické elektrárny vyrobí?

FV elektrárna má instalovaný výkon 4,55 KWp. Při uvažované produkci v podmínkách Prahy cca 900 KWh/rok z 1 instalovaného KWp předpokládáme roční produkci 4100 KWh. Roční spotřeba el. energie bytu vč. podílu na společné spotřebě domu se pohybuje okolo 3800 KWh/rok. Z toho je zřejmé, že výroba el. energie překoná v ročním úhrnu její spotřebu.

7. Jaká je uvažovaná doba návratnosti tohoto zařízení?

Předpokládaná doba návratnosti je cca 12 let.

8. Jaké jsou ceny bytů v tomto domě?

Byty o velikosti 75 m2 s garáží a zahradou byly prodány na konci roku 2005 za 2.850.000 Kč vč. DPH tj. cca 31.000 Kč/m2

Za TZB-info se ptal Josef Knob.

 
 
Reklama