Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens na veletrhu Amper 2008

Společnost Siemens představí své výrobky, systémy a služby na mezinárodním veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper, jehož 16. ročník se na pražském výstavišti v Letňanech uskuteční ve dnech 1. až 4. dubna 2008. Expozice společnosti Siemens bude umístěna v sektoru C haly 2, na stánku číslo 4.

Průmyslové automatizační systémy

Ve výstavní expozici bude představeno kompletní spektrum produktů pro výrobní a procesní automatizaci - návštěvníci se budou moci seznámit se všemi novinkami v oblasti malé automatizace, řídicích systémů Simatic řady S7-300 a S7-400, Simatic PCS7, decentrálních periferií, produktů HMI a komponent pro bezpečnostní aplikace Distributed Safety.

Novinky z produktové skupiny mikrosystémů budou převážně zaměřeny na řídicí systém S7-200, v níž došlo k celé řadě inovací. Skupina základních jednotek byla rozšířena o nové CPU, které nese označení 224XPsi. Jedná se o podobné CPU jako 224XP, avšak s rozdílným typem digitálních výstupů. U verze 224XPsi jsou použity tranzistory NPN, což má za následek obrácenou logiku (logické "1" odpovídá 0 V a logické "0" odpovídá 24 V). Další novinkou jsou analogové moduly EM231 a EM232, jež mají dvakrát více analogových vstupů (resp. výstupů) než předchozí verze. Použitím nových modulů uživatel získá více analogových kanálů pro své aplikace a současně s tím dochází i k rozšíření možností řídicího systému S7-200. Poslední novinka se týká softwaru Step-7 Micro/WIN pro programování S7-200, pro který byl uvolněn nový service pack SP6. Jeho hlavní předností je podpora operačního systému Windows Vista. Pro jednodušší a efektivnější seznámení s řídicím systémem S7-200 bude na veletrhu připraven testovací server, na kterém si každý zájemce bude moci vyzkoušet jednoduchost programování a možnosti tohoto systému. Největší výhodou serveru je možnost testování vlastního programu na reálném hardwaru bez nutnosti tento hardware vlastnit. Ze stránek společnosti Siemens si lze zdarma stáhnout demo verzi softwaru Step-7 Micro/WIN a poté se již přes internet spojit se serverem společnosti Siemens, kde je umístěno CPU 224XP s rozšiřujícím modulem CP243-1IT. Tento modul zároveň umožňuje testování vizualizačních aplikací pomocí HTML stránek. Softwarové nástroje pro vizualizaci jsou opět zdarma ke stažení na internetových stránkách společnosti Siemens. Více informací o testovacím serveru a také o mikrosystémech je k dispozici v Mikronovinkách a na internetové adrese www.siemens.cz/micro.

Modulární programovatelné automaty budou na veletrhu Amper zastoupeny převážně univerzální řadou S7-300. Tato řada PLC nabízí nejširší škálu rozšiřujících modulů a poskytuje nejvyšší modularitu. U procesorových jednotek této produktové řady došlo ke sjednocení verzí firmwaru na V2.6, který přináší nové systémové funkce pro všechna CPU a zjednodušuje veškerý proces logistiky náhradních dílů, jejich správu a servis. Update firmwaru lze nyní provést také vzdáleně po sběrnici a v případě výskytu jakékoliv parametrizační chyby lze CPU rychle a jednoduše pomocí funkce "reset to factory settings" vrátit do základního továrního nastavení. Dále bude představen nový programovací přístroj Simatic Field PG M2, který se vyznačuje bezdrátovou technologií, výkonným procesorem Intel-Core-2-Duo, velkým patnáctipalcovým displejem v rozlišení SXGA+ a integrovaným zálohováním dat. Simatic Field PG M2 v podobě notebooku je určen zejména pro projektování, servis a instalaci veškeré automatizační techniky. K těmto účelům je také vybaven všemi potřebnými typy rozhraní pro průmysl. Ze softwarových novinek lze zmínit např. novou verzi softwarového simulátoru programovatelného automatu S7-PLCSIM V5.4, který nově obsahuje podporu různých typů rozhraní MPI, Profibus DP i TCP/IP. Uživatel tak již není omezen jenom na využití protokolu MPI jako u starších verzí. Důležitou inovací je rovněž uvolnění aktualizací (service packů) pro Step 7 a ostatních nástrojů s podporou MS Windows Vista.

Letošní veletržní prezentace bude věnována také novinkám ze skupiny produktů Simatic ET200, jež zahrnuje distribuované periferní jednotky (remote IO) pro připojení na komunikační sítě Profibus i průmyslový Ethernet (Profinet). Návštěvníci stánku společnosti Siemens budou moci načerpat informace o stanicích Simatic ET200 určených pro montáž do rozváděčů (IP20) i mimo ně (IP65/67), nebudou chybět ani periferní jednotky určené k nasazení do prostředí s nebezpečím výbuchu atd. Zmíněné novinky přinášejí uživatelům možnost úspornějšího a efektivnějšího řešení architektury řídicích systémů - za zmínku stojí například nové vstupně/výstupní karty se zvýšeným počtem kanálů, stále se rozšiřující spektrum modulů zajišťujících funkční bezpečnost (koncepce Safety Integrated), vylepšení spojená se standardem Profinet a v neposlední řadě inovované podpůrné nástroje pro projektanty a programátory.

Vysokým tempem přibývá inovací v oblasti průmyslových počítačů Simatic PC - na veletrhu se objeví nová průmyslová PC ze skupin Rack PC, Box PC i Panel PC. Zajímavé jsou zejména nové výkonné sestavy PC osazené dvoujádrovými procesory a bezúdržbové Microbox PC, jež neobsahují žádné rotační součásti, zabírají minimální prostor a přinášejí i finanční úspory. S tímto novým hardwarem souvisí rovněž software Simatic WinAC určený pro řízení na bázi PC (PC-based automation).

V oblasti HMI bude k vidění Simatic Mobile Panel 277 Wireless, první bezdrátový přístroj v oblasti ovládacích panelů. Tento přístroj je vybaven dvěma souhlasnými tlačítky a jedním tlačítkem pro nouzové zastavení, použití s bezpečnostními funkcemi je vyzkoušeno a certifikováno v souladu se SIL3. Další novinka - Simatic Thin Client - představuje cenově výhodné řešení obslužných míst přímo v provozu. Typické nasazení představuje spojení s panely Simatic. U větších vizualizačních aplikací se Simatic Thin Client stává tzv. webovským klientem pro SCADA systém WinCC.

Největší novinkou u procesního řídicího systému Simatic PCS7 V7 je vydání prvního service packu SP1, který do systému přináší řadu velmi důležitých funkcí a vylepšení. Jmenujme například integraci nové automatizační stanice AS 412H se zvýšenou odolností proti poruše, která je určena zejména pro řešení bezpečnostních aplikací (např. řízení hořáků), a dále pak integraci inovovaných stanic AS 414H a AS 417H, u nichž došlo k rozšíření paměti a zrychlení provádění operací. SP1 přináší také knihovnu funkcí pokročilého řízení (tzv. knihovna APC), ve které lze nalézt např. modul prediktivního řízení, regulátor s možností přepínaní sad regulačních parametrů, bloky pro monitorování kvality řízení a také nástroj pro určení optimálního nastavení PID.

V expozici nebudou chybět ani produkty ze skupiny Simatic NET. Portfolio produktů Scalance X, W a S je speciálně určeno pro použití v náročných podmínkách průmyslových aplikací. Vysoký stupeň krytí (IP), spolehlivost i zacílení produktů na průmyslovou oblast jsou toho důkazem.

Součástí expozice budou i senzory pro bezkontaktní vyhodnocování polohy a systémy pro snímání a zpracování obrazu s funkcí optické kontroly, měření, sledování a identifikace objektů v průmyslové výrobě. Na své si přijdou i příznivci technologie RFID, jež je užívána pro identifikaci objektů nejen v průmyslové výrobě. Typová řada Simatic RF300 pro systém RFID (Radio Frequency Identification) byla rozšířena o mobilní ruční terminál Simatic RF310M. S novým terminálem lze číst všechny datové nosiče (tzv. tagy) řady Simatic RF300, samozřejmostí je rovněž zápis dat. Mobilní terminály pomohou při uvedení do provozu, provozování a údržbě systémů RFID ve výrobním průmyslu nebo logistice. Typickými aplikacemi jsou například zařízení pro identifikaci objektů v transportních systémech, nebo zařízení pro identifikaci produktů na výrobních linkách. Robustní ruční terminál se stupněm krytí IP64 je vhodný pro nasazení v náročných provozních podmínkách. Údaje se zobrazují na podsvíceném displeji, a jsou tak dobře čitelné i za špatných světelných podmínek.

Rozvod energie, nízkonapěťová spínací technika

Na veletrhu budou představeny i některé typy přípojnicových systémů pro rozvod elektrické energie. Typ CD-K je určen pro proudy do 40 A. Je vhodný zejména pro distribuci energie přímo u samotných spotřebičů, lze jej použít i jako světelnou rampu, kterou lze osadit všemi standardními světelnými zdroji. Typ BD01 je konstruován pro proudy od 40 do 160 A. Díky svým elektrickým vlastnostem je používán k napájení podružných rozvodů (např. CD-K) a pro přímé napájení spotřebičů s vyšším příkonem. Typ BD2 je optimalizován pro přenos a distribuci proudů od 160 do 1250 A. Lze jej nasadit jak v oblasti průmyslu, tak v kancelářských budovách. Mezi výhody tohoto typu přípojnicového systému patří mimo jiné velká flexibilita a nadstandardní bezpečnost při používání. V expozici Siemens bude typ BD2 umístěn vedle nn rozváděče spolu s dalšími dvěma druhy přípojnic. Vedle zmiňovaných typů přípojnicových systémů bude prezentován ještě typ LX (pro proudy 800 až 6300 A; vhodný zejména pro komerční centra) a LD (pro proudy 1100 - 5000 A; určený především pro těžké průmyslové aplikace). Kromě silnoproudých rozvodů budou zastoupeny i slaboproudé sběrnicové systémy, jež jsou určeny k řízení a sledování nejrůznějších spotřebičů. Návštěvníci uvidí také nadstavbu programu AutoCAD - LxLd-tools, která je osvědčenou projekční pomůckou pro 3D návrh a vizulalizaci rozvodů sítí nízkého napětí pomocí přípojnicových systémů Sivacon 8PS. Software řeší otázky vzájemné kompatibility, možnosti použití standardních i speciálních dílů, přesné specifikace a mnoho dalších parametrů, jež projektantům pomáhají v projekční fázi zpracování projektu. Nadstavba obsahuje vlastní knihovnu všech možných produktů přípojnicového systému typů BD2, LD, LX (přímé díly, změny směru, odbočné krabice apod.), a podstatně tak urychluje práci projektanta a snižuje výskyt projekčních chyb. Výsledky lze tisknout v grafické podobě výkresů typu CAD, specifikace pak v tabulkách formátu Excel.

Nový multifunkční měřicí přístroj Sentron PAC3200 přesně měří proudy, napětí a hodnoty energie spotřebičů v průmyslových a účelových stavbách. Sentron PAC3200 tak poskytuje provozovatelům potřebné informace, aby mohli minimalizovat výdaje na energii a snížit provozní náklady. Tento přístroj je vhodný pro přímé použití v průmyslových sítích do 690 V a pro měření jedné, dvou či tří fází. Vyšší napětí mohou být případně měřena přes měřicí transformátor napětí. Díky vysoké přesnosti měření podle IEC62053-22 je možné přístroj použít i jako elektroměr pro vnitropodnikové účtování. Sentron PAC3200 je díky svému tvaru vhodnou náhradou za všechny běžné analogové zobrazovací přístroje.

Softstartéry 3RW40 jsou díky inovaci nyní určeny také pro motory od 5,5 kW do 55 kW. Nové softstartéry 3RW40 do 55 kW byly vyvinuty pro standardní aplikace - například spouštění ventilátorů, čerpadel a pásových dopravníků. Od ostatních softstartérů se liší především jedinečným řízením rozběhu (tzv. Polarity Balancing). V praxi to znamená spouštění asynchronních motorů do 250 kW řízené pouze ve dvou fázích. Během spouštění motorů pomocí softstartérů Sirius 3RW40 nevznikají proudové špičky a s nimi související kolísání napětí v napájecí síti. Rovnoměrné zvyšování otáček snižuje momentové rázy, a prodlužuje tak životnost převodovky, omezuje zátěž motoru a šetří náklady na údržbu. Protože ochrana motoru proti přetížení je součástí softstartérů 3RW40, není zapotřebí zapojovat tradiční jisticí nadproudové relé. Varianty do 55 kW umožňují připojení termistoru zabudovaného ve vinutí motoru. Obě vestavěné funkce zvyšují ochranu zařízení proti přetížení a šetří místo v rozváděči. Úspora místa je obzvlášť markantní, pokud softstartér nahrazuje stávající spouštěč hvězda-trojuhelník. Ochrana softstartéru Sirius 3RW40 eliminuje přetížení tyristorů a z toho vyplývající poškození výkonové části softstartéru. Možnosti softstartérů Sirius 3RW40 bude ve veletržní expozici demonstrovat model dmychadla.

Mezi veletržními novinkami bude rovněž nová verze programu Simaris deSign basic V 4.1, která byla uvolněna k používání v lednu tohoto roku a je další z řady osvědčených projekčních pomůcek pro návrh a dimenzování sítí nízkého napětí. Simaris deSign basic V 4.1 řeší otázky dimenzování transformátorů vn/nn, vodičů a spínacích přístrojů z hlediska ochrany před nadproudy, ochrany před úrazem, selektivity, úbytků napětí, základů kompenzace, záložních zdrojů a podobně. Výpočty jsou prováděny v souladu s požadavky evropských norem. Kontrolu a certifikaci výpočetního modelu a výsledků výpočtů programu provedla certifikační společnost TÜV Berlin. Program umožňuje široké spektrum nastavení vstupních údajů a snadnou konfiguraci sítě. Omezením rutinních výpočtů společně s vnitřní databází přístrojů se podstatně urychluje projektování a snižuje výskyt projekčních chyb. Výsledky lze tisknout v grafické podobě nebo v tabulkách formátu Excel, výkresy je pak možné pro další použití exportovat ve formátu .dxf a .pdf. Součástí programu je databáze spínacích přístrojů a přípojnicových systémů společnosti Siemens s konfigurátorem.

Standardní motory a mechanické pohony

Portfolio standardních motorů bude zastoupeno asynchronními elektromotory nízkého napětí, nevýbušnými asynchronní motory nízkého napětí a elektropřevodovkami. Elektromotory procházejí z produkce výrobních závodů Siemens v Mohelnici, Frenštátě pod Radhoštěm a Bad Neustadtu. Motory jsou určeny k pohonu průmyslových zařízení jako jsou ventilátory, čerpadla, obráběcí stroje, hydraulické komponenty či dřevoobráběcí stroje. Nevýbušné motory AOM lze použít i v prostředí s nebezpečím výbuchu - např. v chemických provozech, u benzínových pump či v dolech. Motory je možné nasadit i v náročných klimatických podmínkách. Mezi zajímavosti expozice budou patřit pravoúhlý řez motorem 1LE1 v točícím se provedení, jednofázový motor 1LF7 a různá provedení motorů v patkovém či přírubovém provedení.

V expozici budou představeny také produkty jednoho ze sedmi výrobních závodů Siemens-Flender. Produkty Siemens-Flender patří ke špičce v oblasti mechanických a elektrických komponent. Nabídka výrobních produktů se koncentruje obzvláště na technologii převodovek a sahá od spojek a průmyslových převodovek až po elektropřevodovky a velké převodovky pro jednotlivé průmyslové aplikace. Na výstavní ploše bude prezentován jeden typ elektropřevodovky z výrobního závodu Siemens-Flender Tübingen GmbH. Nabízené elektropřevodovky se vyznačují vysokou hustotou přenášeného výkonu - v tomto ohledu patří ke světové špičce.

Elektropřevodovky splňují požadavek na stavebnicový systém a umožňují vysokou variabilitu provedení podle požadavku zákazníka (velký rozsah a jemné odstupňování převodových poměrů, různé způsoby uchycení převodovky a použití patentovaných stavebnicových motorů Modulog). Zajímavostí bude i netradiční pohled do nitra čelní převodovky Siemens-Motox.

Regulované pohony

V loňské expozici společnosti Siemens byl představen frekvenční měnič Sinamics G120. Tato řada byla v průběhu následujícího roku rozšířena a doplněna - kromě verze výkonové části pro 400 V (PM240, s rekuperací PM250) a 690 V (PM260) je v nabídce také stupeň na 500 V, který vznikl rozšířením rozsahu napájecího napětí u PM260. Na trh byly uvedeny rovněž řídicí jednotky vybavené komunikací Profinet (PM240S PN-F), včetně zabudovaných bezpečnostních funkcí. Rozšíření řídicích jednotek směřuje také k ekonomičtější variantě CU240E, která poskytuje základní komfort za nižší cenu. Tyto jednotky doplňují stávající sortiment, v přípravě jsou další doplňky jako je výbava měniče dle požadavků NEMA.

Na trh byl již uveden i derivát výše zmíněného frekvenčního měniče, který nese typové označení Sinamics G120D. Tento měnič má krytí IP65, je vybaven zabudovaným rekuperačním stupněm a EMC filtrem a vznikl jako reakce na požadavky trhu na snížení spotřeby energie, odrušení měničů v provozu a snížení náročnosti údržby. Všechny zmíněné vlastnosti budou k vidění na reálných předváděcích modelech. Přímo na místě bude prezentována také spolupráce regulovaných pohonů s automatizačními prostředky značky Siemens (např. Simatic ET200pro či Simatic ET200S FC). Technické informace budou doplněny o podrobnosti z referenčních aplikací uvedených měničů v renomovaných automobilkách a velkých přepravních terminálech z celého světa.

Pohony velkých výkonů

Novinkou v oblasti pohonů velkých výkonů jsou motory řady n-compact 1LA8 s rozsahem otáček až do 5000 ot/min. Tyto motory jsou určeny pro napájení z frekvenčních měničů Sinamics G150, které spolu s měniči Sinamics S120 a S150 tvoří kompletní řadu pohonů pro napětí 380 až 690 V, výkony 75 až 4500 kW a libovolnou aplikaci. Vysokorychlostní aplikace nacházejí uplatnění především v pohonech čerpadel a ventilátorů.

Vysokonapěťové frekvenční měniče Robicon Perfect Harmony s velmi nízkým zkreslením napájecí sítě (obvykle třiceti- až třicetišestipulsní zapojení) mají v nové generaci GEN IV ještě menší rozměry. S těmito měniči je možné provozovat i motory určené pro síťový provoz bez dalších úprav izolace nebo vinutí motoru a bez snížení výkonu. Vysokonapěťové motory velkých výkonů jsou nabízeny v řadách h-compact a h-compact Plus.

Řešení pro výrobní stroje

Po projektanty lineárních manipulátorů je připravena ukázka modelu dvouosého manipulátoru vyrobeného ve spolupráci se střední odbornou školou v Lanškrouně. Jsou zde prezentovány různé možnosti kinematiky u interpolovaných manipulátorů. Řídicí systém Simotion podporuje velké množství mechanizmů používaných v manipulační technice. Výhodou tohoto systému je možnost volby vhodného kinematického schématu, přičemž již není třeba složitými výpočty řešit řízení konkrétního pohonu. Programátor již zadává jen trajektorii pohybu v ploše (2D) nebo v prostoru (3D) a systém provede kompletní interpolované pohyby sám. Trajektorie pohybu je možno zadávat jak bodově, tak pomocí polynomů. Součástí veletržní prezentace bude také ukázka softwaru pro návrh a oživení elektrických pohonů - Sizer a Starter. Dále bude prezentováno vývojové prostředí Simotion Scout a jeho nové funkce, především pak možnosti programování s nadstavbovým prostředkem Drive Control Chart (DCC). DCC je založeno na prostředí CFC oblíbeném především při tvorbě programů pro procesní automatizaci.

Technologie budov

Zájemcům o technologie budov společnost Siemens na veletrhu Amper představí regulátory prostorové teploty, které jsou vhodné jak pro systémy vytápění, tak pro chlazení a dále bezdrátový systém Synco living pro automatizaci domácnosti. Tento systém je primárně určen pro nezávislé řízení teploty v jednotlivých místnostech a ohřev teplé vody. Pomocí jeho dalších funkcí je však možné automaticky ovládat také osvětlení, rolety, žaluzie, domácí spotřebiče a zabezpečení objektu.

Siemens Engineering - výroba rozváděčů

V expozici společnosti Siemens bude prezentována také výroba rozváděčů, která je realizována v teplickém výrobním závodě Servisní centrum - Výroba rozváděčů (SC-VR). Tento výrobní závod společnosti Siemens Engineering zajišťuje výrobu rozváděčů nízkého napětí a betonových transformačních stanic pro tuzemský i zahraniční trh. Rozváděče nn vyráběné v SC-VR zajišťují rozvod elektrické energie nejen v oblasti těžkého průmyslu a energetiky, ale i v kancelářských budovách a objektech občanské výstavby. Z technologického pohledu SC-VR vyrábí rozváděče distribuční (hlavní a podružné rozvody energie), rozváděče řídicích a chránicích systémů a rozváděče kompenzační.

Landis+Gyr

V expozici Siemens vystaví své produkty rovněž společnost Landis+Gyr, s.r.o., která je dceřinou společností firmy Landis+Gyr AG Zug. Landis+Gyr, s.r.o., se zabývá měřicími systémy pro dálkové měření a zpracování dat. Systém Converge se již stal synonymem pro spolehlivý sběr dat z průmyslových elektroměrů. V oblasti dálkových odečtů pro maloodběr se další systém s názvem AIM může pochlubit již více než 1.000.000 odečtových míst. Landis+Gyr dále nabízí systémy www100 a Message Handler pro předávání dat a výměnu informací mezi účastníky liberalizovaného trhu s elektřinou. Velice významnou součástí portfolia firmy jsou dodávky měřicích zařízení jako jsou elektroměry, kodéry, komunikační interface, ultrazvukové měřiče tepla, měřiče kondenzátu a ultrazvukové průtokoměry. Samozřejmostí je kompletní technická podpora, vývoj aplikací a on-line servis pro všechny produkty.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...