Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Střechy Praha 2008

sobota 26.1.2008



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
který poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek: hala G, stánek č. 306, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.



Zaměření: Mezinárodní veletrh střešních krytin, materiálů, doplňků, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech. Realizace a rekonstrukce staveb.
Odborná doprovodná výstava Úspory energií a obnovitelné zdroje
Zvýrazněné téma: Ploché střechy s důrazem na provozní střechy - balkony, lodžie, terasy a dále střešní zahrady (zelené střechy). Téma se dotkne i problematiky kotevní techniky, obnovy plochých střech na panelových domech nebo přebírání evropských norem do systému ČSN.

Zateplování budov – naváže na velmi žádané náměty na vhodné energeticky úsporné stavební provedení střešních plášťů šikmých a plochých střech i provedení svislých plášťů budov. Téma bude zahrnovat i hodnocení energetické náročnosti budov, energetický audit a možnosti dotací.

Dřevo jako stavební materiál – k tomuto tématu chystáme řadu přednášek a seminářů ve spolupráci s Odbornou skupinou dřevěných staveb při ČKAIT.
Termín konání: 24. - 26.1. 2008
Čas konání:
Čtvrtek 09 - 18 hod
Pátek 09 - 18 hod
Sobota 09 - 17 hod
Místo konání: Výstaviště Praha Holešovice - Průmyslový palác



Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
Dřevo jako perspektivní stavební materiál

Dřevo je po staletí odzkoušený univerzální stavební materiál pro střešní konstrukce a je vhodné i pro nejmodernější výstavbu. Ze dřeva je možné vytvořit prakticky všechny konstrukce ve střeše, kromě parotěsných vrstev a střešní krytiny, i když v minulosti se používali i dřevěné šindele. Tradičně se používá pro nosné konstrukce krovů, dnes jsou oblíbené a velmi ekonomické vazníky nebo i lepené profily rozmanitých tvarů a úctyhodných rozponů. Dřevní odpad se využije v deskových stavebních prvcích, existují i dřevovláknité tepelné izolace pro vyplňování uzavřených nepřístupných prostor a jsou i tepelné a zvukové izolace pro vkládání mezi krokve nebo nad krokve. Stejně použitelné jako pro střechy je i pro celé příčky, nosné stěny i podlahy. Dřevo je ideální i pro prefabrikovanou výstavbu, nejsou zde mokré procesy, takže výstavba je velmi rychlá.

Oceňované jsou i estetické vlastnosti dřeva, často je v interiéru vyloženě ozdobným prvkem, který není třeba zakrývat a jehož vzhled je nadčasový. Je vhodné jak pro reprezentativní budovy, tak i pro levnou výstavbu. Dřevo je také obnovitelný materiál bez škodlivého odpadu, kterého je v ČR nadbytek, každé 2,5 roku naroste jedna roční těžba navíc. Také na jeho výrobu a zpracování je potřeba jen malá spotřeba energie, což je ceněné u ekologicky trvale udržitelné nízkoenergetické výstavby, jednoduše se s ním pracuje a ve správných podmínkách se jeho vlastnosti s časem nemění. Jediným problémem dřeva je změna vlastností vlivem vlhkosti, musí být pečlivě posuzovány vlhkostní toky dřevěnými konstrukcemi a dbát na správné výrobní postupy.


Doprovodný program
Vybrané přednášky na veletrhu:

Sobota 26. ledna 2008

Přednáškový sál I
10.00 Stavby a rekonstrukce střech - časté chyby. Střechařské desatero při výběru realizační firmy (Jiří Vrňata)
12.00 Úspory energie v rodinných domech - optimalizace spotřeby energie a provozních nákladů u novostavby a rekonstrukce rodinného domu (Ing. Lenka Hudcová, EkoWATT)
13.30 Ohřev vody a přitápění solárními kolektory (Mgr. Karel Murtinger, EkoWATT)


Další doprovodné programy
Návštěvníci veletrhu se mohou těšit na hodnotné ceny
Informační místa: Úspory energií a obnovitelné zdroje (EkoWATT), Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR
Soutěž zručnosti učňů oboru pokrývač, klempíř a tesař
Soutěž o nejlepší exponát Zlatá taška 2008
Prodej odborné literatury


Tegularium - sbírka střešních krytin a muzeum střech
Ve střední hale Průmyslového paláce si budou mít možnost všichni návštěvníci veletrhu prohlédnout unikátní sbírku střešních krytin. Jedná se o specializovanou sbírku pana Richarda Mlýnka, která je soustavně rozšiřována nejen o exponáty z našich zemí, ale také o krytiny pocházející z ostatní Evropy i ze zámoří. Tegularium působí rovněž jako dokumentační, studijní a oborově vzdělávací centrum v oblasti historických i soudobých střešních krytin.
Sbírka obsahuje přes tisíc exponátů ze všech kontinentů. Můžeme v ní najít zastoupení Mosambiku, Kanady, Peru, USA, Indie, Nepálu, Turecka, Uzbekistánu, Austrálie, Anglie, Belgie, Běloruska, Bulharska, Francie, Holandska, Chorvatska, Itálie, Kypru, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Španělska, Švédska a dalších.



Rozhovor s Ing. Jiřím Beranovským, Ph.D., MBA, ředitelem a energetickým auditorem, EkoWATT, o. s. / EkoWATT CZ, s.r.o, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie.

TZB-info: Vaše společnost je činná v oblasti energetických úspor, proto bych se rád při příležitosti veletrhu zeptal, jaký je vliv střechy na spotřebě energie běžného RD, jaká je efektivita zateplování střech například oproti zateplování fasády nebo osazování nových oken.

Střechou, respektive stropem místnosti v rodinném domku unikne 15 - 20% tepla, u bytového domu 5 - 10%. Zateplením střechy lze získat zajímavou úsporu a podle konstrukce střechy a domu to nemusí být až tak nákladné, třeba u novostavby s pultovou střechou. Kromě toho se zabrání prochládání místností pod střechou a také třeba odtávání a následnému namrzání sněhové pokrývky na střeše (možnost poruchy pláště střechy).

TZB-info: V souvislosti se snižováním energetické náročnosti roste zájem o nízkoenergetické nebo dokonce pasivní domy. Vaše společnost poskytuje poradenství v této oblasti. Jakého reálného podílu na výstavbě domů v ČR by mohly v dohledné době dosáhnout?

Na tuto otázku si netroufnu odpovědět z jednoho prostého důvodu: není jasné, kolik domů je skutečně nízkoenergetických/pasivních. Když se podíváte do nabídek celé řady developerských firem, máte pocit, že se staví již pouze nízkoenergetické domy. Opak je pravdou. Jedná se častou pouze o marketing a samotné domy tyto standardy zdaleka nedosahují. V minulosti jsme výše uvedené tvrzení podložili naší vědecko-výzkumnou prací, kdy jsme na vzorku cca 40 nízkoenergetických domů zjistili, že požadavkům pro nízkoenergetickou výstavbu vyhoví necelá polovina a z té poloviny dobrá čtvrtina je na hraně. Aby měl majitel domu jistotu, jak na tom jeho dům ve skutečnosti je, musel by ho nechat prověřit podrobným tepelně-technickým vyhodnocením. To samozřejmě něco stojí, ale vyplatí se to.

TZB-info: Jaký druh a tvar střechy je pro tyto domy nejvhodnější? Kdy je efektivní zachytávat sluneční záření přímo třeba střešními okny a kdy slunečními kolektory?

Střecha nízkoenergetického domu by měla být tvarově jednoduchá, bez vikýřů, oken, různých zlomů apod. Dobrá je třeba rovná či pultová střecha. S využitím solární energie souvisí problém tepelné zátěže okny v letních měsících. Je to velmi individuální a nelze jednoznačně říci, kdy se to vyplatí a kdy ne. Obvykle je to jedna z věcí, kterou počítáme.

TZB-info: Jaká střešní okna lze použít na pasivní domy? Na trhu údajně plně vyhovující prakticky nejsou?

Nároky na tepelně-technické vlastnosti obvodového pláště budovy v pasivním standardu jsou značné. Okna jsou vždy problematickým prvkem - zvláště u tohoto typu staveb. S jejich umístěním, orientací a velikostí se musí zacházet velmi citlivě. Na střešní okna díky jejich umístění jsou kladeny mnohem vyšší nároky a je obtížné je splnit tak, aby dům zůstal pasivní. Osobně si myslím, že je lépe se střešním oknům u pasivních domů vyhnout.

TZB-info: V podkroví střech z lehkých materiálů bývá v létě příliš vysoká teplota. Jak to, že u lehkých pasivních domů lze udržet příjemnou teplotu?

U všech domů s nadstandardně zateplenou střechou nedochází k nadměrnému přehřívání podkrovních prostor, je to otázka dostatečné tloušťky tepelné izolace a kvality provedení (bez tepelných mostů). Nemusí to být tedy pouze u pasivních domů.

TZB-info: Návrh a stavba nízkoenergetického nebo pasivního domu není oproti běžnému domu tak jednoduchá. Jakou má vůbec investor záruku, že dům opravdu nízkých energetických parametrů dosáhle?

Pokud není dodavatel stavby schopen investorovi doložit tepelně-technické vyhodnocení (což je obvyklé) podle platných norem a vyhlášek, které doloží, že je dům opravdu nízkoenergetický, nemá prakticky žádnou jistotu. V ideálním případě by vyhodnocení mělo být provedeno nezávislou společností, která není nijak vázána na dodavatele stavby a má s tím zkušenosti.

TZB-info: Pokud investor zvolí pasivní dům, jak má postupovat při výběru stavební firmy a kde získá kvalitní stavební dozor? Například zajištění vysoké vzduchotěsnosti požadované u pasivního domu je nelehký úkol a i drobná montážní nekázeň těsnost naruší.

Ano to je velký problém, tady je každá rada drahá. Ideální je, pokud investor sežene firmu, kterou mu doporučil někdo známý a má s ní dobré zkušenosti. Firma by měla mít s obdobnými stavbami zkušenosti a měla by to doložit referencemi. Solidní firma nabídne investorovi jednoduchou smlouvu, kde se zaručí za svou práci (bez různých právních kliček, jak se vykroutit ze zodpovědnosti za vady).

TZB-info: Hodně se dnes ve všech technických oblastech mluví o recyklování materiálů o používání obnovitelných hmot nebo materiálů s malou výrobní energií. Dokážete posuzovat navržené projekty i z tohoto hlediska? Jsou výsledky příznivé?

Ano dokážeme a v minulosti jsme podobné věci vyhodnocovali. Protože se nejedná o standardní řešení, budeme si muset na jejich rozšíření ještě počkat. Je pravděpodobné, že nástup těchto materiálů bude urychlen růstem cen energií.

TZB-info: Jaké informace a služby bude moci získat návštěvník přímo na vašem veletržním stánku?

Na stánku EkoWATTu budeme poskytovat bezplatně odborné poradenství v oblasti úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů. Dále zde bude k dispozici celá řada informačních materiálů a populárně naučných publikací k jednotlivým tématům úspor energie v rodinných a bytových domech, a také o praktickém využívání solární energie, tepelných čerpadel, biomasy a dalších obnovitelných zdrojů.



 
 
Reklama