Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Střechy Praha 2008

čtvrtek 24.1.2008



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek: hala G, stánek č. 306, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.



Zaměření: Mezinárodní veletrh střešních krytin, materiálů, doplňků, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech. Realizace a rekonstrukce staveb.
Odborná doprovodná výstava Úspory energií a obnovitelné zdroje
Zvýrazněné téma: Ploché střechy s důrazem na provozní střechy - balkony, lodžie, terasy a dále střešní zahrady (zelené střechy). Téma se dotkne i problematiky kotevní techniky, obnovy plochých střech na panelových domech nebo přebírání evropských norem do systému ČSN.

Zateplování budov – naváže na velmi žádané náměty na vhodné energeticky úsporné stavební provedení střešních plášťů šikmých a plochých střech i provedení svislých plášťů budov. Téma bude zahrnovat i hodnocení energetické náročnosti budov, energetický audit a možnosti dotací.

Dřevo jako stavební materiál – k tomuto tématu chystáme řadu přednášek a seminářů ve spolupráci s Odbornou skupinou dřevěných staveb při ČKAIT.
Termín konání: 24. - 26.1. 2008
Čas konání:
Čtvrtek 09 - 18 hod
Pátek 09 - 18 hod
Sobota 09 - 17 hod
Místo konání: Výstaviště Praha Holešovice - Průmyslový palác



Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
Střecha a úspory tepla

Letošní zvyšování cen energií a výhled jejich dalšího zdražování přirozeně zvyšuje zájem o jejich úspory. Střecha především u malých domů představuje významnou ochlazovanou konstrukci, u starších budov je snaha využívat i dříve nevytápěné půdy, takže tepelně izolační vlastnosti střech jsou aktuálním tématem. Střešní krytiny jsou často již poškozené a při jejich výměně je již vyloženě nerozumné nezvážit možnost dalšího zateplení střechy. Snížené větrání interiérů v podstřešních prostorách vlivem osazení nových oken také zvyšuje riziko kondenzace ve střechách, takže provedení další vhodné izolace zabrání případným škodám. Vhodně situované střechy také zachytávají významnou část solární energie a proto v případě návrhu nebo rekonstrukce střechy stojí za zvážení, zda ji nevyužívat buď přímo pasivně prostřednictvím střešních oken nebo aktivně pomocí slunečních kolektorů. Dodatečná instalace vychází vždy nákladněji. V současnosti se již nevyplácí chápat výstavbu jako pořízení prostředků, nákup materiálu a jeho zabudování, nejefektivnější je nákup komplexního řešení od odborníků, z nichž mnozí jsou na veletrhu návštěvníkům k dispozici.


Doprovodný program

Vybrané přednášky na veletrhu:

Čtvrtek 24. ledna 2008

Přednáškový sál II
10:00 Tepelná ochrana budov - trendy, novinky a širší souvislosti / Požadavky a jejich plnění v praxi (Ing. Jiří Šála, CSc.)
10:30 Financování energetické regenerace budov / Státní podpory - program Panel a Operační programy životního prostředí (Jindřich Niessner)
13:15 Tepelné izolace plochých a šikmých střech – zásady pro návrh a použití (Doc. Ing. Antonín Fajkoš, Ing. Karel Chaloupka)

Pátek 25. ledna 2008

Přednáškový sál II
12.20 Řešení střešní konstrukce pro energeticky úsporné domy (Ing. Martin Růžička)
13.00 Skladby střech pro nízkoenergetické a pasivní domy (Ing.arch. Josef Smola)
14.15 Ekonomika pasivního a nízkoenergetického domu – vyplatí se dům s nízkou spotřebou energie? (Ing. Karel Srdečný, Mgr. Karel Murtinger, EkoWATT)
15.45 Nízkoenergetický a pasivní dům – jak na to? (Mgr. František Macholda, MBA, EkoWATT)

Přednáškový sál III
14:30 - 17:30 Aktuální projekty solární energetiky v kontextu dotací (Liga ekologických alternativ)

Sobota 26. ledna 2008

Přednáškový sál I
12.00 Úspory energie v rodinných domech - optimalizace spotřeby energie a provozních nákladů u novostavby a rekonstrukce rodinného domu (Ing. Lenka Hudcová, EkoWATT)
13.30 Ohřev vody a přitápění solárními kolektory (Mgr. Karel Murtinger, EkoWATT)


Další doprovodné programy
Návštěvníci veletrhu se mohou těšit na hodnotné ceny
Informační místa: Úspory energií a obnovitelné zdroje (EkoWATT), Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR
Soutěž zručnosti učňů oboru pokrývač, klempíř a tesař
Soutěž o nejlepší exponát Zlatá taška 2008
Prodej odborné literatury


Tegularium - sbírka střešních krytin a muzeum střech
Ve střední hale Průmyslového paláce si budou mít možnost všichni návštěvníci veletrhu prohlédnout unikátní sbírku střešních krytin. Jedná se o specializovanou sbírku pana Richarda Mlýnka, která je soustavně rozšiřována nejen o exponáty z našich zemí, ale také o krytiny pocházející z ostatní Evropy i ze zámoří. Tegularium působí rovněž jako dokumentační, studijní a oborově vzdělávací centrum v oblasti historických i soudobých střešních krytin.
Sbírka obsahuje přes tisíc exponátů ze všech kontinentů. Můžeme v ní najít zastoupení Mosambiku, Kanady, Peru, USA, Indie, Nepálu, Turecka, Uzbekistánu, Austrálie, Anglie, Belgie, Běloruska, Bulharska, Francie, Holandska, Chorvatska, Itálie, Kypru, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Španělska, Švédska a dalších.



Rozhovor s Ing. Vladimír Zábranským, jednatelem Střechy Praha s.r.o.

TZB-info: Letošní rok pořádáte již jubilejní 10. ročník veletrhu. V čem se letošní ročník liší od těch prvních, v čem došlo k největšímu rozvoji?

V prvních ročnících jsme do toho šli přece jenom tak trochu po hlavě a postupně tomu dáváme čím dál více profesionality. Je třeba si uvědomit, že nikdo z týmu, který se podílel na dosavadních ročnících, nevzešel z výstavářské branže. Na začátku jsme byli naprostí amatéři, kteří měli nápad, chuť a elán se do toho pustit. Letošní jubilejní ročník startuje další epochu v činnosti pořádající firmy Střechy Praha s.r.o. Nadále již nechceme být závislí jen na veletrhu, ale chceme branži přidat další přidanou hodnotu. Proto jsme pracovali na spuštění komunitního internetového serveru, který by se měl stát místem setkání všech, kteří se pohybují v oblasti střech a to ve výrobě, realizaci, prodeji či dalších službách. Serveru jsme dali typický název www.strechujem.cz a na veletrhu představíme jeho první verzi. Další službou, kde se chceme prosadit je oblast poradenství, seminářů a konferencí a to v rámci naší specializované branže. Proto na výstavě zajisté postřehnete rozšíření prostorů pro přednášky.

TZB-info: Díky internetu můžete snadno informovat širokou veřejnost o pořádaných akcích, na druhou stranu na internetu jsou dnes informace, které se dříve získávali jen na veletrzích. Jakou máte vizi budoucích veletrhů jdoucích ruku v ruce s internetem?

Konfrontace veletrh nebo internet se nebojíme. Naopak. Doba, kdy se takto přemýšlelo, je pár let za námi. Dnes se spíše přemýšlí o vzájemném doplnění. Internet nikdy nemůže nahradit to, že návštěvník našeho veletrhu vezme do ruky střešní tašku a hned zaznamená několik vjemů: ví, kolik asi taška váží, vidí, jak je velká a zároveň ji vidí 3D. V případě některých exponátů dokonce zapojí i čich či sluch. Dokáže si tedy exponát zapamatovat, získat k němu nějaký vztah. Prostě mu padne nebo naopak nepadne do oka. Podobný pochod vjemů je na internetu velmi nepravděpodobný. Na druhou stranu je internet nutný, aby člověk, který si tašku pamatuje z veletrhu a přistupuje k realizaci, mohl na netu najít technické údaje, vyhledat prodejce nebo pokrývače. Další možností internetu jsou internetové diskuse, které posouvají branži dále. A to jsem již zase u www.strechujem.cz a asi bych se opakoval.

TZB-info: V souvislosti s nízkoenergetickými a pasivními domy se začíná na stavby pohlížet i z hlediska udržitelného vývoje, mluví se stále častěji o používání obnovitelných stavebních materiálů, nebo materiálů s nízkou výrobní energetickou náročností. Budou veletrhy následovat tento trend?

Já si dokonce myslím, že tento proces již nastal. Na všech výstavách se objevují materiály s nízkou výrobně-energetickou náročností. Objevují se témata přednášek a konferencí v rámci výstav, které se přizpůsobují tomuto vývoji. Nejen náš veletrh, ale i další výstavy a veletrhy po celém světě reagují na tento trend.

TZB-info: V rámci veletrhu jsou ukázky řemesel učňů i vystavovatelských firem, přítomni budou zástupci cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR. Budou mít případní zájemci o podnikání v oblasti realizace střech možnost získat ucelené informace jak toho co nejlépe úspěšně dosáhnout?

Prostor pro získání podobných informací je našem veletrhu opravdu maximální. Zájemci se zde mohou potkat nejen se zmíněnými zástupci cechu řemeslných firem, ale své stánky zde mají i konkrétní pokrývačské firmy. Náměty se dají čerpat rovněž u výrobců, kteří podporují nejen jednotlivé řemeslné profese, ale i oblast učňovského školství. A kdo má zájem o teorii (samozřejmě spojenou s praxí), může se zúčastnit množství přednášek, které jsou zaměřeny právě na to, jak být úspěšný v podnikání v tak krásném oboru jako je realizace střech.



 
 
Reklama