Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj cen elektřiny a plynu v Evropské unii

Všeobjímající virtuální realita nás utvrzuje v přesvědčení, že růst cen elektrické energie se vymyká jakékoliv kontrole a výrazně přesahuje růst cen ostatních energetických médií. Jaká je však skutečnost očištěná od propagandistického i ideologického balastu - podívejme se na vývoj cen energií pohledem statistiky - a to té nejpovolanější, tedy EUROSTATU:

Graf č. 1 Růst cen elektrické energie pro domácnosti
1.1. Elektrická energie

1.2. Vývoj cen zemního plynu pro obyvatelstvo v EU

Z předložených grafů je zřejmé, že zatímco cena el. energie pro domácnosti vzrostla v zemích EU v posledních 11 letech o necelých 6% (přičemž její růst byl způsoben výhradně růstem různých daní spojených s prodejem tohoto media) u plynu byl růst cen za stejné období cca 9 x vyšší než u el. energie a dosáhl v posledních 11 letech nárůstu téměř 55 %.

Ještě výraznější je tento trend u velkoodběratelů - průmyslových podniků.

2.1. Vývoj cen elektrické energie u velkoodběratelů EU

2.2. Vývoj cen zemního plynu pro velkoodběratele EU

Z uvedeného porovnání je opět patrný strmý růst cen zemního plynu. Tento růst cca 10 x předstihuje růst cen elektrické energie a dosahuje za posledních 11 let indexu 223 %.

Ceny elektrické energie rostly ve stejném období o cca 22%, přičemž na jejich růstu se opět výrazně podílely různé daně uvalené na toto energetické medium.

Jaká je situace v České republice?

Naprosto otevřeně je nutno říci, že ne zcela dobrá. Sloučení regionálních energetik pod vedením ČEZu byl krok od možného budoucího volného trhu zpět k monopolnímu státnímu systému. Bylo to politické rozhodnutí a není třeba ho kritizovat, neboť příklady z EU ukazují, že oba systémy - volný trh i tuhá státní regulace mohou úspěšně existovat. Příkladem prvního řešení je např. trojice skandinávských zemí či Velká Británie, představitelem druhého řešení je Francie.

Za zcela katastrofální lze naopak hodnotit následující rozhodnutí vedoucí k tzv. "hře na trh" uvolňující ruce nově vzniklému dominantnímu hráči a zainteresování jeho vedení na hodnotě akcií. Tyto dva faktory, spolu s technickými limity přenosové soustavy pro případný dovoz levné elektřiny vedou k nebývalé eskalaci cen el. energie v ČR.

3.1. Vývoj cen elektrické energie pro velkoodběratele v jednotlivých zemích EU

Z tabulky je patrný růst cen od roku 1996 i meziroční růst v posledních dvou letech v jednotlivých zemích EU. Růst cen el. energie v zemích EU byl za posledních 11 let o cca 21%, přičemž meziroční růst cen v letech 2006/2005 zrychlil na 16,1 %.

Růst cen zemního plynu činil za 11 let 225% a v roce 2006/2005 zrychlil na 33,3 %, tedy i v tomto roce předstihl růst cen el. energie více než dvojnásobně.

Porovnáme-li ceny elektrické energie v v zemích tzv. jaderného klubu (včetně Německa, kde jsou však výsledky zkresleny velkým objemem drahé elektřiny z větrníků) potom zjistíme, že průměrná cena elektrické energie v těchto zemích je o 7 % nižší, než v ČR. Největší představitel tohoto jaderného klubu - Francie má ceny elektrické energie nižší dokonce o 26%. Za těchto okolností je namístě otázka jaké výhody plynou pro uživatele v ČR z toho, že je na našem území provozována jaderná energetika.

Z 27 zemí EU má nižší ceny el. energie 12 zemí, což v souvislosti s informací, že ČR je po Francii třetím největším exportérem el. energie vede k jednoznačnému názoru, že v ČR se cena el. energie stala novou daní plynoucí ve svém důsledku hlavnímu akcionáři - tedy státu. O tom, že v souvislosti s cenami el. energie nelze hovořit o skutečném tržním prostředí svědčí cenový rozptyl od ceny 4,09 centu (Lotyšsko) až po 12,08 centu (Itálie). Pokud by existoval reálný Evropský trh, podobné rozdíly by nebyly možné, přitom však existují i mezi sousedními státy např. Francií (5,78 centu) a Německem (9,94 centu) tedy rozdíl téměř 72% !!! S určitou jízlivostí lze říci, že statistika neobsahuje informace o cenách na Balkáně, ani ve válečných oblastech Afganistánu a centrální Afriky a chybí tak možnost verifikace informací předkládaných denně naším dominantním dodavatelem el. energie a zahlcující veškerá media.

 
 
Reklama