Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Diskutujte s námi - Optimální výběr zdroje pro vytápění a přípravu TV pro rodinné domy

Duben patří Stavebním veletrhům Brno. Od 17. do 21. se v Brněnském veletržním areálu společně konají veletrhy IBF, SHK a Elektro. K nim patří i zamyšlení nad současnými problémy stavebnictví a jejich řešení. Z těch nejožehavějších nás napadla čtyři témata, kterým bychom chtěli podřídit následující diskuse.

Téma, na které není paušální odpověď. Každá lokalita, budova má svá specifika, požadavky a nároky na provoz. Denně se setkáváme s řadou dotazů uživatelů našich stránek na téma optimální výběr zdroje a otopné soustavy pro vytápění rodinných domů, bytových domů a rekreačních objektů. Portál TZB-info vytvořil řadu výpočtových pomůcek, které umožní i neodborné veřejnosti získat představu o provozních nákladech jednotlivých systémů.

Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva

Pro užívání výpočtových pomůcek je nutné znát tepelnou ztrátu objektu, nebo průměrnou spotřebu paliva za minulé roky. Uvažovat s tepelnou ztrátou podle stávajícího výkonu zdroje je zavádějící, ve většině případů u starší zástavby je zdroj výrazně předimenzován. Většinou výměna zdroje souvisí s přestavbou nejen vnitřních dispozice, ale celkové rekonstrukce obvodového pláště. Tepelná ztráta je potom výrazně nižší a volba výkonu by měla odpovídat novým podmínkám.

V případě novostavby by se měl investor snažit co nejvíce snížit samotnou tepelnou potřebu objektu. Údaj o velikosti tepelné ztráty je součástí projektu vytápění pro stavební povolení. Jakékoliv dodatečné zateplení je vždy investičně nákladnější a následné úpravy otopného systému nejsou také investičně zanedbatelné.

Velmi individuální jsou investiční náklady, které se odvíjí nejen od samotného typu, ale i od jednotlivých výrobců.

Jednou z podmínek úspěchu je kvalitní zpracování projektové dokumentace. Změny v projektové dokumentaci mají "jiné investiční" náklady než následné úpravy v již dokončené stavbě.
Diskutujte s námi před Stavebními veletrhy v Brně.

 
 
Reklama