Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kontrola klimatizačních systémů - I. část

Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov zavedla k datu 8. ledna 2006 pro všechny členské státy Evropské unie některé nové povinnosti. Jednou z těchto povinností, která musí být zavedena do našeho právního řádu, je i kontrola klimatizačních systémů v budovách.

Směrnice ve svém článku 9 požaduje:

"Zavedení pravidelné inspekce klimatizačních systémů se jmenovitým výkonem větším než 12 kW. Tato inspekce musí zahrnovat posouzení účinnosti klimatizace a velikosti zařízení v porovnání s požadavky na chlazení budovy. Uživatelům bude poskytnuto vhodné poradenství o možném zlepšení nebo výměně klimatizačního systému a o alternativních řešeních."

Pro zavedení této povinnosti do právního řádu České republiky se jedním z článků novely zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií (zákon č. 177/2006 Sb.) stala povinná kontrola klimatizačních systémů.

Povinnost je zakotvena v §6, odst.7 zákona v tomto znění:

"U klimatizačních systémů je vlastník nebo provozovatel zařízení se jmenovitým chladicím výkonem vyšším než 12 kW povinen zajistit pravidelnou kontrolu každé 4 roky. Způsob provedení kontroly a vyhodnocení výsledků stanoví prováděcí právní předpis."

V paragrafu 15 zákona, který stanovuje termín začátku jeho účinnosti od 1. července 2006, je pro odstavec 7 paragrafu 6 stanovena výjimka. Tento odstavec paragrafu 6 nabyde účinnosti až dnem 1. ledna 2009.

Zákon dále stanovuje v §6, odst. 8, jakou kvalifikaci budou muset mít osoby oprávněné kontroly provádět. Znění odstavce 8 je následující:

"Kontrolu klimatizačních systémů mohou provádět pouze osoby podle §10 přezkoušené ministerstvem z problematiky účinnosti užití energie a návrhů opatření nebo osoby autorizované podle zvláštního právního předpisu. Rozsah přezkoušení stanoví prováděcí právní předpis".

Pod pojmem "osoby podle §10" a "osoby autorizované podle zvláštního právního předpisu" má zákon na mysli energetické auditory zapsané do seznamu energetických auditorů vedeného Ministerstvem průmyslu a obchodu a architekty, inženýry a techniky autorizované podle §5 odst. 3 písm. e) a f) zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Na přípravu k provádění povinných kontrol klimatizačních systémů jsou tedy k dispozici dva roky, během nichž bude muset být vydán prováděcí právní předpis na způsob provádění kontrol, prováděcí právní předpis na přezkoušení osob, které budou kontroly provádět a fakticky připraveny oprávněné osoby.

Nejnáročnější bude vypracování metodiky provádění kontrol klimatizačních systémů do prováděcího právního předpisu na způsob provádění kontrol. Na rozdíl od stejné povinnosti provádění kontrol kotlů, pro které je metodika celkem jasná a kontroly kotlů mají v České republice dlouholetou tradici (technický dozor a později i kontroly účinnosti v rámci ochrany ovzduší a v rámci energetických auditů), pro kontroly klimatizačních systémů žádná dosavadní praxe k dispozici není.

Při přípravě prováděcího právního předpisu na způsob provádění kontrol bude nutno vycházet zejména z potenciálu znalostí kvalifikovaných odborníků a z připravovaných Evropských norem.

Pro inspekce klimatizačních systémů jsou připravovány dvě Evropské normy:

prEN 15239 Guidelines for inspection of ventilation systems

Návrh normy obsahuje tyto kapitoly pro metodiku inspekce:

  • Příprava inspekce a shromáždění dokumentace
  • Metodika inspekce na místě
    • obecný přístup;
    • systémy strojního odsávání a/nebo dodávky vzduchu;
    • přirozené větrání;
    • hybridní větrání;
  • Analytická zpráva

prEN 15240 Guidelines for inspection of air conditioning systems

Návrh normy obsahuje tyto kapitoly pro metodiku inspekce:

  • Příprava inspekce a shromáždění dokumentace
    • dokumenty;
    • průzkum budovy a systému;
    • následné inspekce;
    • doporučení v případě zastaralé, neúplné nebo chybějící dokumentace;
  • Metodika
    • proveďte inspekci chladicího zařízení;
    • proveďte inspekci účinnosti odvádění odpadního tepla do venkovního prostoru;
    • proveďte inspekci účinnosti výměny tepla do chladicího systému;
    • proveďte inspekci systémů dodávky chladícího vzduchu a nezávislého větracího vzduchu v obsluhovaných prostorech;
    • proveďte inspekci systémů dodávky chladícího vzduchu a nezávislého větracího vzduchu ve vzduchotechnických jednotkách a souvisejících vzduchovodech;
    • proveďte inspekci systémů dodávky chladícího vzduchu a nezávislého větracího vzduchu na venkovních vstupech vzduchu;
    • proveďte inspekci ovládání a regulačních parametrů systémů budovy;
    • měření spotřeby energie

Do jaké míry a v jaké formě bude možno do prováděcího právního předpisu převzít výše uvedené postupy, doporučované připravovanými Evropskými normami musí posoudit naši domácí kvalifikovaní odborníci. Práce na přípravě prováděcího právního předpisu je třeba zahájit včas. Odklad účinnosti příslušného odstavce zákona do 1. 1. 2009 je zdánlivě dlouhá doba, ale problematika klimatizačních systémů v budovách je složitá a provádění kontrol těchto systémů je nový úkol, se kterým nemáme žádné zkušenosti.

 
 
Reklama