Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohlédnutí za seminářem "Možnosti úspor v podnikatelské sféře"

Seminář se uskutečnil dne 23. listopadu, 09 - 13. hod, v konferenčních prosotorách hotelu Parkhotel, Veletržní 20, Praha 7 jako doprovodná akce veletrhu AQUATHERM PRAHA 2006.

Program semináře:

09,30 - 09,45 Zahájení
F. Holec, prezident SPTZ ČR
09,45 - 10,00 Direktiva o energetických službách a nový Akční plán Evropské komise v oblasti energetické účinnosti
Roman Čížek, ENVIROS
10,00 - 10,15 Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu
Vladimír Sochor, SEVEn
10,15 - 10,30 Zkušenosti s poskytováním energetických služeb - garance úspor a sdílení možných rizik
Miroslav Marada, ENESA
10,30 - 10,45 Příklady projektů v oblasti úspor energie podpořených z programu OPPP 2004-2006
Jiří Bém, ČEA
10,45 - 11,00 Monitoring&Targeting - výhody zavedení a možnosti uplatnění
Jan Pejter, ENVIROS
Přestávka na kávu
11,15 - 11,30 "Energy+ Pumps" - Evropský projekt na podporu zavádění úsporných oběhových čerpadel v rezidenčním sektoru
Tomáš Špirek, SEVEn
11,30 - 11,45 "Motor Challenge Programme" - Iniciativa EK na podporu zvyšování energetické účinnosti elektropohonů a aplikací s nimi v průmyslu
Tomáš Voříšek, SEVEn
11,45 - 12,00 Úsporné pohony a frekvenční měniče - principy a příklady úspěšného nasazení
Pavel Kříž, Siemens
12,00 - 12,15 Energetický projekt - hodnocení energetické náročnosti oběhových čerpadel prostřednictvím štítkování
Lubomír Čepek, Grundfos
12,15 - 12,30 Wilo Stratos - etalon energetické třídy A
Pavel Synáč, Wilo
12,30 - 12,45 Příklady efektivního využití TČ jejich nasazením pro vytápění i chlazení administrativních budov
Miroslav Páv, Hennlich Industrietechnik
Závěr semináře

Závěry semináře:

U příležitosti 13. Mezinárodního odborného veletrhu AQUA-THERM 2006 připravil OKM Stavebnictví, TZ a TŘ a Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení ČR za programové podpory společnosti SEVEn, o.p.s., specializovaný seminář věnovaný možnostem úspor energie v podnikatelské sféře.

Semináře se zúčastnilo cca 20 odborníků - specialistů na energetické audity, projektování TZB a zástupce uživatelů.

Během 4 hodinového pásma přednášek se posluchači měli možnost průřezově seznámit s:

  • aktuálním vývojem a požadavky legislativy EU, která tvorbě "negawattů" hodlá v nadcházejících letech věnovat velkou pozornost;
  • s metodami a technologiemi, jež potenciály úspor energie mohou efektivně zužitkovat;
  • a rovněž pak s konkrétními projekty a aplikacemi, jež mají dobrý potenciál opakovatelnosti.

Seminář byl zahájen proslovem prezidenta SPTZ ČR F. Holce, jenž zdůraznil potřebu energetických úspor, a to nejen na základě povinností vyplývajících z nových předpisů EU i ČR, ale i jako příležitost pro budoucí konkurenceschopnost podnikatelského sektoru v ČR s ohledem na jeho stále vysokou energetickou náročnost ve srovnání s jinými vyspělými ekonomikami.

K problematice cílů a legislativy EU v oblasti zvyšování energetické účinnosti poté vystoupil Dr. Čížek ze společnosti ENVIROS. Nedávno přijatá Směrnice o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách (2006/32/ES) a Akční plán k energetické účinnosti deklaruje významné cíle pokud jde o úspory energie, jež by měly být členskými zeměmi v příštích letech pokud možno dosaženy.1)

S ohledem na dobrý základ vytvořený přijetím zákona o hospodaření energií a stále velký potenciál úspor energie není postavení ČR v tomto směru podle Čížka tak špatné. Požadované cíle bychom měli být schopni dosáhnout. Horší však bude administrativní zvládnutí "rozpisu" cíle, průkazu úspor a zpracování zpráv. Není přitom mnoho času: Národní Akční plán pro energetickou efektivnost dle uvedené směrnice musí být přijat do 30. 6. 2007.

Jedním z klíčových prostředků k dosažení projektovaných úspor by mělo být vytvoření trhu s energetickými službami. Této problematice se věnovala vystoupení Ing. Sochora a Ing. Marady ze společností SEVEn a ENESA. Hlavní pozornost přitom poutalo řešení smluvního vztahu s garancí zaručených úspor (metoda EPC) zejména s ohledem na riziko budoucího růstu cen energií a nevhodné chování uživatele (např. přílišné větrání).

Riziko růstu cen energií je ve své podstatě pro model EPC vždy prospěšný - zrychluje návratnost vložených investic respektive jejich rentabilitu. Neplatí to však pro všechny případy - a to na příklad, není-li smluvně ošetřeno, že růst cen jedné (vstupní) formy energie nebude možné v odpovídající výši přenést do ceny předmětné služby, jež je předmětem smluvního vztahu.

K takovéto situaci může dojít např. u smluvních dodávek tepla z tepelného čerpadla či chladu, u kterých jejich ekonomiku provozu významně ovlivňuje vstupní energie - elektřina. Z důvodu vysoké cenové nestability a/nebo dlouhodobé návratnosti proto společnosti energetických služeb tato řešení nenabízejí.

První část zajímavého programu pak uzavřela vystoupení Ing. Béma z České energetické agentury, jenž představil výsledky podprogramu OOPP "Úspory energie" v letech 2004-2006 spolu s vybranými schválenými projekty. A Ing. Pejtera z Envirosu, který prezentoval možnosti nasazení Monitoringu a Targetingu jako prostředku pro systematické vyhledávání a využívání energetických úspor zvláště ve výrobních odvětvích.

Druhou část programu semináře zahájili Ing. Špirek a Ing. Voříšek ze společnosti SEVEn představením dvou letos zahájených projektů podporovaných ze strany Evropské komise: projektu "Energy+ Pumps" [1] a "4EM-MCP".

První projekt je cílen na propagaci zavádění úspornějších oběhových čerpadel v rezidenčním sektoru, druhý pak motorových pohonů a celých systémů s nimi (čerpací, chladící, ventilátorové, kompresorové ad. systémy) v rámci dlouhodobé iniciativy komise "Motor Challenge Programme - MCP" [2].

Podstatou obou projektů bude organizace různých informačně-vzdělávacích aktivit v tuzemsku v letech 2006 až 2008 - a tento seminář je jednou z nich. Cílem obou projektů je pak také ověřit efekty úsporných řešení v praxi.

První demonstrativní test je již přitom domluven: Proběhne na třech vybraných výměníkových stanicích Pražské teplárenské, a.s., u nichž stávající oběhová čerpadla na čas nahradí nové úsporné typy od společnosti Grundfos a budou provedena detailní měření energetické náročnosti před a po jejich instalaci.Obdobný test je pak plánován i přímo u motorových pohonů.

Na tato krátká vystoupení pak navázali zástupci dodavatelských firem - společností SIEMENS, Grundfos a Wilo. Kromě představení nabízených pokročilých produktů a řešení, jejichž nasazením je možné dosáhnout významných úspor elektrické energie, posluchačům ukázali i zajímavé softwarové pomůcky, jež mohou zákazníci volně využívat. Ing. Kříž se společnosti SIEMENS představil firemní softwarový produkt SinaSave [3] a Ing. Čepek ze společnosti Grundfos pak elektronický katalog WinCAPS & WebCAPS [4].

Seminář uzavřela prezentace Ing. Páva ze společnosti Hennlich Industrietechnik, jenž představil možnosti využití tepelných čerpadel nejen jako zdrojů tepla, ale i nově jako zdrojů chladu. U takovéto koncepce je pak možné dokonce dosáhnout i nižších investičních nákladů oproti jinak standardnímu řešení, čímž se zásadně mění ekonomická efektivnost v jejich prospěch.

Další zdroje informací:

[1] Stránky projektu "Energy+Pumps"
[2] Stránky iniciativy "MCP"
[3] Softwarový produkt fy SIEMENS "SinaSave" (ke stažení): www.siemens.com/energysaving
[4] Stránky technické podpory "WinCAPS & WebCAPS" fy Grundfos


1) Zatímco předmětná směrnice uvádí indikativní cíl 9 % úsporu výchozí výše konečné spotřeby energie (stanovena jako průměr 5 posledních let) devátý rok od vstupu směrnice v platnost (2016), Akční plán dostupný cíl úspor energie vyjadřuje k energii primární, a to ve výši 20 % do roku 2020 (tentokrát oproti referenčnímu scénáři vývoje).


SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...