Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Martin Michalský: Musíme reagovat na nové požadavky

V roce 2005 uveřejnil portál TZB-info rozhovor s Martinem Michalským, technickým pracovníkem firmy Arnema, která na českém trhu zastupuje italského výrobce systémů pro velkoplošné vytápění a chlazení, firmu Giacomini. Dnes na tento rozhovor navazujeme.

Takže co je u vás nového?

Řekl bych, že během uplynulé doby se mnoho změnilo, a to jak u nás na firmě, tak v celém odvětví TZB, jehož jsme pevnou součástí. Bohužel tou hlavní událostí, která nás všechny zasáhla a myslím, že ještě zasáhne, je nemilosrdný růst cen surovin na světových trzích. Zvláště ceny mědi stouply natolik, že náš italský dodavatel musel přikročit k úpravám cen mosazných armatur. To se samozřejmě nepříjemně dotklo celého odvětví, avšak jedná se dle mého názoru o globální problém, se kterým se budeme muset vypořádat.

Jak na tento cenový vývoj reagujete?

Mohu uvést, že právě na tento cenový vývoj reagoval výrobce GIACOMINI tím, že obohatil svůj ekonomický systém GIACOQEST o garnitury umožňující napojení těles. V rámci tohoto trendu jsou do systému také zavedeny mini rozdělovače a také PEX trubky jsou dodávány pouze s kyslíkovou bariérou. Dnes je tak možné říci, že kvalitní, rychlý a dnes už i levnější rozvod pro topení s použitím PEX trubek je alternativou ke stále cenově rostoucí mědi. Navíc je možno tohoto systému využít i pro rozvody sanity s tím, že splňuje přísné podmínky pro udělení hygienického atestu. Jedním nářadím s použitím jednoho systému tak lze dnes velmi výhodně vybavit celý dům. Pro podporu tohoto systému jsme také připravili prodejní akci, jejíž podmínky jsou uvedeny na našich webových stránkách.

Podlahové vytápění bylo před pár lety novinkou, dnes už je docela běžným standardem...

Ano. Systémy podlahového vytápění prošly za několik posledních let obrovským vývojem v realizacích. Před 10-12 lety byla instalace podlahového vytápění spíše výjimkou, ale nyní se bez těchto systémů prakticky neobejde žádná nová, moderní stavba. Velký vliv na instalace podlahového vytápění má neustálý růst energií a požadavky investorů na co nejekonomičtější způsoby vytápění ve spojení s nízkoenergetickými zdroji vytápění, jako jsou kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Další nezanedbatelnou výhodou je i estetika rozvodu samotného. Myslím, že nemalou měrou ke zvýšenému zájmu o tyto systémy přispívá také fakt, že mnoho stavebníků spěchá s dokončením staveb před legislativním přesunem stavebních prací do vyšší sazby DPH.

Mohl byste uvést nějaké velké realizace z poslední doby?

Poslední velkou akcí, která se nyní realizuje, je výstavba nového hotelového komplexu u Zámku Sychrov, kde je použit kompletní systém Giacomini podlahového vytápění i rozvodů k tělesům s využitím nejmodernějších prvků regulace jednotlivých pokojů.

Z realizovaných akcí v minulosti se můžete setkat s naším systémem při vytápění silničních komunikací, plaveckých bazénů, sportovních hal, průmyslových hal, administrativních budov, autosalonů apod. Vyjmenovávat všechny akce by nemělo smysl, neboť ty nejzajímavější jsou uvedeny na našem webu.

Jaké novinky chystáte do budoucna?

Narůstající zájem o velkoplošné systémy přinutil výrobce - firmu GIACOMINI - reagovat na nové požadavky investorů a trhu byl nabídnut nový systém pro chlazení a topení - systém Giacoklima. I přesto, že se jedná o systém poměrně nadstandardní, podařilo se na území České republiky instalovat první zakázky, kde jednou z nejzajímavějších je stropní chlazení pokojů plicního oddělení v Praze na Bulovce.

Poslední novinkou, kterou firma Giacomini připravila pro širokou skupinu našich zákazníků, je systém suchého podlahového vytápění, určený především pro rekonstrukce starších objektů.

Na závěr mi dovolte pozvat všechny pracovníky z oboru TZB k účasti na cyklistickém maratonu v Houšťce u Staré Boleslavi, který se koná 1. 7. 2006 a který jsme zaštítili jako jeden z hlavních sponzorů.

Na tomto podniku nepůjde ani tak o zlaté medaile, sekundy či body. Hlavním cílem je trošku protáhnout tělo, setkat se s kolegy, pohovořit u sklenice piva a chvíli nepřemýšlet o starostech, které nám přináší každodenní práce v našem oboru. Takže bych se se všemi rozloučil pozdravem sportu zdar a nashledanou na startu TZB Houšteckého cyklomaratonu 2006.

Děkuji za rozhovor.

Za TZB-info se ptala RNDr. Jana Plamínková

 
 
Reklama