Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přirozené osvětlení temných koutů

Vhodné osvětlení dokáže z běžné místnosti udělat místnost nesrovnatelně atraktivnější. A moderní doba přináší nové technologie.

Často se stává, že běžné prvky osvětlení jako jsou klasická okna, střešní okna, vikýře, světlíky atd. nevyhovují, jelikož nedokáží dostatečně prosvětlit místnosti uprostřed domu. K tomuto účelu byly vyvinuty světlovody, také nazývané tubusové světlíky. Jedná se o speciálně upravené potrubí přenášející sluneční paprsky přes půdní prostor do místnosti.

Světlovody Sunpipe obsahují uvnitř tubusu extrémně lesklou zrcadlovou plochu tvořenou stříbrem. Sluneční paprsky vnikají skrz střechu do místnosti a násobí se pomocí speciální průhledné kopule ve tvaru diamantu umístěné na střeše. V místnosti jsou světlovody vzhledově nerozeznatelné od běžných elektrických svítidel díky designu spodního krytu - difuzéru.

Pro eliminaci tepelných ztrát je spodní kryt opatřen dvěma vrstvami. Světlovody s pevným a hladkým potrubím dokáží přenášet až 98 % slunečního paprsku, proto se řadí svojí účinností na vrchol současných světelných prvků. Navíc v porovnání s méně efektními systémy využívajícími levné flexibilní potrubí je účinnost hladkého systému až trojnásobná. Světlovod Sunpipe dokáže přinést 3 x až 12 x více světla než běžná 100 W žárovka a navíc využívá přírodní zdroj slunce, které je pro všechny zdarma.

Není světlovod jako světlovod

Při výběru světlovodu je velice důležité zvážit, jaký systém přenosu paprsků využijete. Celý světelný prvek musí být vyvážený. Nebude-li na střeše diamantová kopule s vybroušenými drážkami, ztrácí systém až 30 % účinnosti. Když se současně nepoužije hladké potrubí s odrazivostí neuvěřitelných 98 %, bude účinnost systému kolem 1/3. Světlovody Sunpipe se dodávají v různých průměrech potrubí (až 10 typů) a právě to ovlivní konečný efekt. S návrhem nejvhodnějšího typu světlovodu se obraťte na dovozce nebo specialisty na světlovody, kteří přesně vědí, kolik světla je nutné přivést, a jaký světlovod to dokáže splnit. V nabídce jsou také světlovody čtvercové, které ideálně zapadají do stropních kazet (šablon) a dokonale se sladí s interiérem. Ty se nejčastěji používají u kancelářských prostor.



Vyvážený efekt

Moderní koupelna, kuchyň, schodiště či chodba se mohou z různých stavebních důvodu realizovat bez oken, pak oceníte služby světlovodu. Výhodou je i doba montáže, protože světlovod lze zabudovat do střešního systému i dodatečně, v době používání stavby a hlavně během jednoho dne. Samozřejmě je ale lepší zhodnotit míru osvětlení již při probíhající stavbě a zabudovat ještě před dokončením.

Šero není příjemné

Světlovod Sunpipe dokáže významně oživit všechny prostory, kde byste se nemuseli cítit dobře kvůli nízké hladině světla. Kvalitní osvětlení má výrazný zdravotní přínos, z důvodů nekvalitního osvětlení se zhoršuje nálada a pobyt je psychicky náročnější. Světlovod může oživit a zatraktivnit celý dům za rozumnou cenu. Cena světlovodů začíná na 9 300 Kč a nejprodávanější průměr se pohybuje kolem 15 000 Kč, což je sice částka vyšší než za běžné okno, ale zase získáte osvětlení tam, kde právě tyto klasické prvky osvětlení nedokáží přivést zdravé a přirozené sluneční paprsky.

Na stavebním veletrhu byly k vidění dokonce světlovody čtvercové, které jsou na střeše nerozeznatelné od klasických střešních oken. Mohou mít i čtvercové zakončení v místnosti a tím dokonale zapadají do stropních kazet.

 
 
Reklama