Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Osvětlení neosvětlitelných prostor

Firma Bitumen & Plastic, s.r.o. předala obchodním partnerům Skanska a Metrostav a.s. největší jednorázovou dodávku Lightway světlovodů v množství 151 kusů.

Při řešení náročného projektu byl Lightway tubusový světlovod vhodným prvkem pro použití z několika důvodů.
Lightway technologie využívá koncepci pevných tubusů, jejichž optická superreflexní vrstva dokáže přivést denní světlo na velkou vzdálenost s minimem ztrát. Lightway se instaluje do meziprostor, kde světlík nelze aplikovat.

Důležitým momentem jsou i příznivé vlastnosti Lightway z hlediska tepelných prostupů. Na rozdíl od klasických bodových či pásových světlíků nedochází při použití Lightway k tak vysokým tepelným ztrátám. V létě naopak nedochází k přehřívání prostor.

Spojovací objekt a Lightway

Požadavek projektanta byl jednoznačný. Přivést denní světlo do vnitřních dispozic v množství odpovídajícím hygienickým normám. Projekt řešil prostory zdravotnického zařízení - zázemí ošetřujících lékařů, kde jsou nároky na kvalitu a množství denního světla velmi přísné. Na základě těchto parametrů firma Bitumen & Plastic, s.r.o. zpracovala světelně-technický posudek, dle kterého vytvořila návrh přesné polohy a počtu Lightway světlovodů.


Realizované Lightway světlovody s délkou tubusů 3,5 metru přivádějí denní světlo ze střešní konstrukce přes meziprostor s různými technickými rozvody až k sádrokartonovému podhledu letištních interiérů, kde jsou zakončeny difuzérem.

Další realizovanou část tvoří provoz dispečerského centra a hotelových komunikačních chodeb. Lightway světlovody v těchto prostorách jsou výrazným prvkem i z hlediska úspory elektrické energie.

Terminál sever 2 a Lightway

V samotném terminálu jsou Lightway použity na osvětlení komunikačního koridoru a vstupní haly. Jejich počet a výkon zabezpečuje přívod dostatečného množství denního světla.

 

Dvoupodlažní řešení Terminálu Sever rozšíří plochy pro komerční využití - přibudou nové restaurace, bary, obchody a další služby také díky technologii Lightway.

Důležité - pozor na Šerovody

Tzv. Šerovody používají místo světlovodného, pevného tubusu měkké rukávy, jinak také nazývané husí krky. Materiál je podobný alobalu, vzhled harmoniky. Tyto výrobky jsou omylem aplikovány jako náhrada světlovodů s pevným světlovodným vedením z důvodu velmi nízké ceny. V případě, že uvažujete o jejich použití, prosíme kontaktujte nás.

BITUMEN & PLASTIC, s.r.o.
výrobce LIGHTWAY tubusových světlovodů
(viz níže uvedené kontaktní údaje)

LIGHTWAY SLOVENSKO s.r.o.
e-mail: info@lightway.sk
web: www.lightway.sk
gsm: +421 911 237 100

 
 
Reklama