Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světlo jako výrazný architektonický i bezpečnostní prvek

Jeden z tradičních a největších výrobců svítidel na světě slaví 100 let. Dne 17. dubna 1906 byla značka OSRAM zanesena do análů Císařského patentního úřadu v Berlíně a od té doby se na trhu světelné techniky stala skutečným pojmem. Nyní se její roční obrat pohybuje kolem 4,3 miliard eur.

Světlo. Jeden z tradičních a největších výrobců svítidel na světě slaví 100 let. Dne 17. dubna 1906 byla značka OSRAM zanesena do análů Císařského patentního úřadu v Berlíně a od té doby se na trhu světelné techniky stala skutečným pojmem. Nyní se její roční obrat pohybuje kolem 4,3 miliard eur.

NA FOTBAL MUSÍ BÝT DOBŘE VIDĚT

Mistrovství světa v kopané, které se koná letos v Německu, bude jak přehlídkou fotbalového umění, tak zázraků elektroniky. Máme na mysli nejen nejnovější technologie v oblasti komunikace, počítačů a informatiky, ale i osvětlení. Skutečný světelný gejzír bude doprovázet především utkání na mnichovském stadionu Allianz Arena, který je označován za jeden z nejmodernějších na světě. Patří stejným dílem mnichovským klubům FC Bayern a TSV 1860. Výstavba trvala necelé tři roky a vloni koncem května poprvé vyběhli na nádherně upravený trávník první hráči. V místním referendu se 65,8 % obyvatel vyslovilo pro tento projekt a proti němu hlasovalo jen 34,2 % lidí. Náklady na stavbu si vyžádaly 340 mil. eur. Architektonicky zajímavé řešení umožňuje zastřešit všech 69 901 míst. V areálu je 28 kiosků, dvě restaurace pro fanoušky (každá s 1000 místy) a restaurace Arena a la Carte má 400 míst u stolů. Architektonická vize si vyžádala i nový koncept osvětlení. Jeho vývojem a výrobou byla pověřena společnost Osram, jež spolupracovala s firmou Siteco. Vnější plášť Arény je potažen dvouvrstvou, pouze 0,2 mm tlustou fólií z EFTE (ethylen-tetrafluorethylen). Její nasvícení si vyžádalo vyvinout speciální osvětlovací elektroniku s dlouhou životností. Z celkem 2874 zakulacených membránových polštářů, jež propůjčují Aréně charakteristický vzhled, je jich 1056 osvětleno. To odpovídá celkové osvětlené ploše o rozloze asi 24 000 m2. Osvětlení obstarává téměř 30 000 svítidel spojených kabely o celkové délce 100 km. Barevné osvětlení se samozřejmě mění podle přání a barev hrajících mužstev. Nedaleká povrchová stanice metra Fröttmanning dostane nyní také nové osvětlení. Obstará jej 150 indukčních svítidel Endura se životností 60 000 h. To je zcela mimořádně dlouhá doba, jež odpovídá asi 7 letům provozu. Bezelektrodová zářivka Endura je buzena vysokofrekvenčním elektromagnetickým polem. Nástupiště má elegantně řešenou průsvitnou střechu o rozloze 8000 m2, klenba je potažena materiálem ze skleněných vláken a teflonovým pláštěm. Svítidla budou umístěna na nosných sloupech konstrukce a obrácena ke střeše, aby neoslňovala cestující.

OSRAM MÁ TRADICI

Značka Osram byla uznána před 100 lety, ale podnik stejného jména vznikl o 13 let později (1. července 1919). Krátce na to založil pobočky v Riu de Janeiro a v Šanghaji. V Čechách se Osram objevil poprvé hned v roce 1919. Pražská filiálka prodávala žárovky vyrobené v Berlíně. V roce 1922 se v Praze etablovala továrna zaměřená na montáž žárovek z berlínských polotovarů. Pro zákazníky byly k dispozici sklady v Praze, Brně a Ostravě. Po válce byl Osram zestátněn a stal se součástí TESLY. Znovu bylo pražské zastoupení Osram otevřeno v roce 1992. Dnes více než 38 000 zaměstnanců společnosti zásobuje svítidly zákazníky ve 150 zemích. Více než 40 % obratu je tvořeno zdroji vývojově mladšími 5 let. Osram je největším světovým výrobcem světelných zdrojů pro automobilový průmysl. Již v roce 1925 přišel na trh s automobilovým reflektorem Bilux, který v sobě sdružoval jak dálkové, tak potkávací svítidlo. Dnes spočívá těžiště aktivit především v prodeji moderních světelných zdrojů, tzn. s vysokým výkonem, s dlouhou životností a s vysoce jakostním světlem. Úsporné kompaktní žárovky s elektronickým integrovaným předřadníkem nesou tradiční název DULUX, a jako výbojové zdroje světla ušetří proti obyčejné žárovce až 80 % energie při patnáctinásobné životnosti. Kromě kompaktních zářivek patří do nabídkové palety i lineární zářivky, vysokotlaké sodíkové a halogenidové výbojky, xenonové výbojky pro automobily a vysokotlaké xenonové výbojky pro kinoprojekci. U halogenových žárovek je revolučním řešením IRC. Tato speciální technologie umožňuje větší energetické úspory díky recyklaci energie vyzářené v infračervené oblasti. U kompaktních zářivek se projevuje trend k miniaturizaci a vyšším výkonům, u lineárních zářivek k moderním typům o průměru trubice 16 mm s maximálním měrným výkonem přes 110 lm/W. U halogenidových výbojek se nabízí světlo teple bílé, nebo neutrálně bílé, případně až denní bílé s chromatičností kolem 6000 kelvinů. Osram vlastní světový patent na halogenidové výbojky s obsahem kovových par a zakulaceným keramickým hořákem. Nabízejí vyšší kvalitu díky zlepšení indexu podání barev v červeném spektru. Nové těleso výbojky již nemá žádné hrany. Tím je plynná náplň efektivněji využívána pro tvorbu světla v oblouku výbojky. A výbojka má delší životnost. Osram dostal dva filmové OSCARY. Jeden za halogenidové výbojky, jež ozáří přírodní scénu tak, že lze filmovat v noci jako za bílého dne a druhý za vysokotlaké xenonové výbojky pro filmovou projekci.

ČIPY PRO OPTOELEKTRONIKU

Osram chce i nadále zůstat vedoucím hráčem na trhu a investuje každoročně 5 % svého obratu do výzkumu a vývoje. Těžiště zájmu spočívá nyní především v rozvoji optoelektronických polovodičových světlených zdrojů, jako jsou například svítící diody (LED). Není divu, protože v obratu patří klasickým žárovkám jen 3 % a polovodičovým zdrojům už 11 %. Proto byla v Řezně v Bavorsku postavena továrna na výrobu čipů pro optoelektroniku. Tato stodvacetimilionová investice (počítáno v eurech) zahájila výrobu před dvěma lety a zaměstnává 1500 lidí. V areálu o rozloze 36 000 m2 se vyrábějí čipy pro světelné diody LED, laserové diody a senzory. Nejčistší "bílá zóna" obsahuje 3300 m2. Osram Opto Semiconductors v Řezně je dceřinnou společností Osramu. S pobočkami v San José (USA) a v Penangu (Malajsie) zaměstnává více než 3000 lidí a roční obrat se pohybuje kolem 300 mil. eur.

AKTUÁLNÍ NOVINKY OSRAM

Nová vysoce výkonná osvětlovací LED dioda OSTAR Lighting se standardní čočkou poskytuje podstatný nárůst světelného výkonu o 30 %. LED dioda je vybavena čtyřmi nebo šesti čipy zapojenými do série a má nyní tvar šestiúhelníku. Ten dovoluje daleko větší počet kusů v balení. Šestičipová verze s čočkami má 420 lumenů při pracovním proudu 700 mA, čímž je jasnější než 20W nízkonapěťová halogenová žárovka. LED diody jsou proto vhodné pro použití ve stále širším spektru obecných aplikací osvětlení. Dávají například dostatek světla pro stolní lampu. Tento vysokovýkonný bílý světelný zdroj bude k dostání se čtyřmi nebo šesti čipy. Jeho šestiboký tvar umožňuje spojení více LED diod do menšího prostoru balení s vysokou hustotou. Speciálně vyvinutá hemisférická čočka je součástí standardního vybavení. Tato čočka vylepšuje účinnost s jakou je vyzařováno světlo bez ovlivnění charakteristiky kužele světla. Základní verze bez čoček jsou k dostání pro specifickou optiku zákazníka. Verze se šesti čipy těchto vysokovýkonných LED diod produkují 420 lumenů s čočkou a 300 lumenů bez čočky. V obou případech je pracovní proud 700 mA a výkon 15 W. Verze se čtyřmi čipy produkuje 280 lumenů s čočkou a 200 lumenů bez čočky. V obou případech je pracovní proud 700 mA a výkon 10 W. Dioda OSTAR LED má tak vysoký výkon díky úspěšné technologii nanášení tenké vrstvy, která zajišťuje, že všechno vyprodukované světlo se emituje na povrchu. Jasně bílá barva je stejná z každého úhlu a je vytvářená pomocí konverze barvy, založené na metodě pokovení čipu. Žlutý konvertor je umístěn přímo na modrém čipu. Nová LED dioda OSTAR Lighting je se svou vysokou svítivostí ideální pro širokou škálu aplikací v obecném osvětlení včetně individuálního osvětlení pracovišť, osvětlení pro čtení a interiérů vozidel. Je také ideální pro rychlá blikající světla k efektnímu osvětlení, jako jsou stroboskopy, protože tento provozní režim jim nezkracuje životnost. Tyto LED diody poskytují vysoký jas u všech zvolených řešeních a lze je použít v mnoha aplikacích, které byly až dosud realizovatelné pouze s konvenčními světelnými zdroji.

 
 
Reklama