Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praktické novinky ve výrobcích a technologiích v ZTI (I) - Ravak

Na semináři v Galerii koupelen Laufen byly představeny novinky firem Ravak, Lasselsberger a Laufen. U moderních sérií Ravak je důležitá variabilita, zajištěná možností kombinovat různé prvky a nové detaily pro delší životnost, bezporuchový provoz, vyšší komfort pro eliminaci nepřesností stavebních prací.

Následující článek je výběrem z novinek pro rok 2006, které byly představeny na semináři pro projektanty v Galerii koupelen Laufen 14.2.2006 v Praze. Novinky představily společnosti Ravak, Lasselsberger a Laufen. Vzhledem k tomu, že během semináře zaznělo mnoho zajímavého, určitě se k jednotlivým výrobkům i technologiím na TZB-info vrátíme v podrobnějších článcích, nyní jen v bodech k tomu skutečně novému. Dovoluji si Vás však zároveň požádat, abyste do diskuse napsali co Vás zajímá a k čemu se máme v následujících článcích určitě vrátit.

I. Prezentace Ravak

I.1. - O společnosti a jak vznikají novinky?

V úvodu prezentace zaznělo tradičně představení společnosti, která v letošním roce slaví 15 let. Současný sortiment Ravak vzniká v hlavách renomovaných designérů, kteří využívají bohaté zkušenosti ze své práce v jiných oborech, například Achim Storz je designérská špička automobilového a sportovního průmyslu (práce pro Audi, Nissan, Ford, Volvo, Boss, Salomon...) nebo naopak u těch, kteří svým mládím přináší zajímavý a nový pohled, například Kryštof Nosál, talent roku 2005, který pro pro Elektrolux navbrhl pračku pro muže a pro Ravak vanu Evolution a sedátko OVO.

Zajímavý byl zprostředkovaný pohled do zkušebny hydromasážních van, kdy skutečně každá hydromasáž projde několikahodinovou provozní zkouškou, ostatní záběry z výroby nezasvěcenému příliš neřeknou. O to zajímavější byla druhá část prezentace, která představila novinky.

I.2. - Novinky 2006:

  • Oblíbené sprchové kouty Supernova v roce 2006 pokračují sortimentem SUPERNOVA II, kde jsou upřednostněny například variabilita, bezporuchovost, odolnost proti špatnému zacházení a tichý chod. Dosud používaný pojezd v kolejničkách byl testován 20 000 cykly a nedostatky, které se při testování ukázaly vedly v roce 2005 k volbě nového principu otevírání s Antiblock systémem, který zabraňuje zadrhávání a křížení posuvných dílů a má tak zásadní vliv na životnost celého výrobku. Drážky pojezdu jsou chráněny plastovou vložkou s vynikajícími kluznými vlastnostmi a zkoušky nového systému s milionem cyklů otevření proběhly bez problémů.

  • Sprchové kouty RAPIER jsou částečně rámové, pro snadnou údržbu je zásadní, že dveřní křídla lze snadno odklonit nebo vyjmout (obr. 2). Design je tvořen pouze čirými bezpečnostními skly zavěšenými do vodorovných profilů. Výhodou je především prostorová nenáročnost. Sprchové kouty RAPIER jsou v čtvrtkruhovém i rohovém provedení, stejně tak i jako sprchové dveře. Možné kombinace i s pevnými stěnami pak vytvářejí vysokou variabilitu a velké sprchové kouty jsou skutečně atraktivní (obr. 1).

       

    Obrázek 1

     

    Obrázek 2

  • Řada Glassline respektuje současný trend - kombinaci skla a chromových pantů. Pevné díly jsou vyrobeny z pevného bezpečnostního skla o tloušťce 8 mm, pohyblivé díly s tloušťkou skla 6 mm. Všechna skla jsou s ochranou RAVAK ANTICALC®. Automatický zdvih (obr. 3) zajišťuje dosednutí pohyblivých částí na vaničku v zavřeném stavu a umožňuje aretaci dveří v požadované poloze. Velmi důležitá je možnost tolerance až 2,5 cm, která umožňuje eliminovat nepřesnost stavebních prací. I zde je varianta čtvrtkruh, roh, pevná stěna, sprchové dveře a vanová zástěna. Novinkou 2006 je Glassline Matrix s potiskem matovými čtverečky u bezpečnostních skel a futuristickými panty. Potisk je nesmyvatelný a odolný proti poškrábání. Tato novinka je určena pro moderní interiéry a je pouze v rohovém provedení.


    Obrázek 3

  • Elegance je řada sprchových koutů pro luxusní koupelny a jsou často používány tam, kde design obyčejných skleněných dveří nevyhovuje, například vstup do sauny nebo parní lázně. Výrobky Elegance patří mezi nejluxusnější sprchové kouty vůbec a u důrazu na design je důležitý každý detail, volí se například i madlo (Obr. 5) nebo zakončení profilu (Obr. 4). Zajímavostí je možnost otevírání dveří dovnitř, což umožňuje větrání koutu po jeho použití.


    Obrázek 4

    Obrázek 5

  • K originálnímu sprchovému koutu Whitewater s efektem tropického deště v roce 2006 přibylo sedátko v průhledném provedení. Zajímavosti: konstrukční prvky jsou uvnitř koutu, vnější obvodový plášť je tvořen pouze čistým sklem, hlavová sprchová růžice svou konstrukcí zajišťuje zastavení kapání po uzavření přívodu vody. Minimální výška místnosti pro Whitewater je 2500 mm, pro Whitewater Steam (+ světla a vyvíječ páry + parotěsná stříška) 2600 mm.

  • Novinkou roku 2006 je rovněž vana YOU. Zajímavé detaily pro osobní pohodlí jsou vytvořeny pomocí nejprogresivnějších počítačových simulací k modelování interiérů a karosérií automobilů. Cílem bylo zajistit pohodlí - sklon zádové části umožňuje pohodlné ležení i sezení, vana je širší v loktech, stupínky pro nohy zajistí pohodlí různě vysokým osobám, vana je hlubší a koupajícím není zima na záda, vana je v provedení WARM FLOW®, což je nový systém speciálního napouštění s přívodem teplé vody k zádové části koupající se osoby.

  • Novinkou 2006 je rovněž technologie PU-PLUS, která nahradila sklolaminátovou vrstvu polyuretanovou pěnou. Ta přebrala nejen úlohu výztuhy vany, ale výsledkem je výrazné zlepšení tepelně i zvukově izolačních vlastností.

  • Design vany PLAY používá módní kombinaci oblých a ostrých linií a má několik zajímavých detailů: napouštění přepadem zajišťuje, že ve vaně není žádná armatura a klobouček odtokového ventilu je chráněn odnímatelnou krytkou, která je připevněna pomocí magnetů a je vyrobená ze stejného materiálu jako vana. Dalším užitečným detailem je široké madlo umístěné nad předním okrajem vany, které umožňuje pohodlné nastupování a vystupování z vany (Obr. 6, 7).


    Obrázek 6
     
    Obrázek 7

  • Vana ROSA je vhodná do malého prostoru, ale v plném provedení poskytne komfort i v nejluxusnější koupelně. Tvar vany vytváří 3 místa využití - pohodlnou vanu, sezení nebo sprchový kout (Obr. 8). Rosa byla mnohokrát oceněna a má nejširší nabídku doplňků. Každá 8 vana prodaná v ČR je ROSA z produkce RAVAK. Novinkou 2006 je ROSA II s elegantním tvarem a zúžením o 10% (Obr. 9).


    Obrázek 8
     
    Obrázek 9

  • Vana AVOCADO je nejmenší pohodlná vana na světě a je řešením pro malé koupelny (Obr. 10, 11).

  • Novinkou jsou designová umyvadla k vanám Rosa a Avocado (Obr. 12).


    Obrázek 10
     
    Obrázek 11
     
    Obrázek 12

  • Zajímavou novinkou ze zcela jiného soudku je ucelený program koupelnových radiátorů. Tvarové a barevné varianty radiátorů jsou doplněny i nabídkou doplňků (elektrické topné těleso, hrazda, věšák, držák zrcadla)

Zajímavosti:

  • v módě je jednoznačně bílá (lze ji nejlépe kombinovat)
  • varianta sprchové dveře do niky uspoří cca 1/2 ceny proti variantě celého sprchového koutu. Při vyzdění sprchového koutu lze pak volit dveře v luxusnější variantě.
  • ochranná vrstva Anticalc zevnitř je na všech skleněných výplních zdarma. Zajišťuje voděodolný a nesmáčivý povrch a ochranu proti chemickému navázání solí z vody na sklo.
  • poličky ke sprchovým koutům se připevňují zvenku na sklo nebo stěnu a je třeba je volit dle typu koutu.
  • sedátka do sprch mají nosnost 150 kg.
  • panty a kolejnice je třeba v průběhu životnosti ošetřovat. Novinkou 2006 je teflonové mazivo, které se nanáší na čisté a suché panty, přebytečné mazivo se odstraní. Mazivo je průsvitné a nežloutne. V prodeji od III/2006.
  • u van Inspiration od Ravak zbývá na dně 1,5 mm akrylátu, což zajišťuje možnost přebrousit škrábance. (pro porovnání u některých van na trhu jen 0,5 mm)
 
 
Reklama