Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poslední den 17. konference Klimatizace a větrání

Nové principy, systémy a komponenty - první část posledního dne přednášek.

Upozornila bych na příspěvek prof. Wurma - Přehled trhu, teorie a praktický návrh textilních distribučních součástí - Wurm, J.; Hemzal, K. (autor získal prestižní ocenění pro odborníky, kteří se zasloužili o rozvoj v oboru v České republice)


... milé a příjemné organizátorky STP

V průběhu posledních deseti let se rozšiřuje používání textilních distribučních součástí, jako alternativa ke konvenčním v oblasti komfortního i průmyslového vytápění, větrání, klimatizace a chlazení. V současnosti kolem 24 výrobců dodává součásti textilních vzduchovodů do téměř 50 zemí. Celosvětový obrat činí asi 40 mil. USD za rok. S meziročním nárůstem přibližně 10 až 15 % proniká tato relativně mladá technologie na trh a její pozice na trhu je poměrně dobrá. Přes tržní úspěchy je však chápání jejich předností a nevýhod čas od času spojeno s nesprávnou koncepcí, která může vést k nevhodné aplikaci. Proto vzdělávání projektantů a provozovatelů těchto zařízení je stále velmi důležité. Tento příspěvek je věnován tomuto cíli a na pozadí přehledu o trhu, teorie a praktického navrhování chce poukázat na výhody, které přináší vhodná instalace. Uvedeny jsou také pokroky v navrhování a ve výrobních postupech. K novým technologiím patří zejména náhrada průlinčitých textilních tkaných materiálů textiliemi nepropustnými, u kterých se požadovaná průlinčitost vyrobí mikroperforací v projektem zadaných plochách na textilní vyústce. Průlinčitost může být nerovnoměrná po obvodě i po délce vyústky. U vyústek, určených k teplovzdušnému větrání v zimě a ke chlazení v létě, jsou používány membrány s ručním nebo dálkovým motorickým překlápěním směru přívodu vzduchu (teplého dolů a chladného vzhůru). Jednoduchost a výhodná cena vedla k celé řadě úspěšných aplikací nejen v komfortním a průmyslovém prostředí ale i ve sportovních objektech i ve vojenském nasazení (mobilní operační sály).

Požární zkouška v tunelu Mrázovka a dopady na systém větrání - Pořízek, J.

V tomto příspěvku je popsána požární zkouška v automobilovém tunelu Mrázovka, jenž byla uskutečněna v rámci ukončení řešeného projektu COST. Dále jsou zde uvedeny výsledky zkoušky a dopady na systém větrání tunelu. Součástí jsou také informace návrhu větrání v komplikovaných tunelových stavbách MO v Praze a rozbor směrnice, požadavků a metodiky přístupu a návrhu koncepce větracích systémů s dopadem na bezpečnost v tunelech.

Posledním závěrečným tématem bylo - Věda a vzdělávání ve výzkumu a vývoji zařízení. Velmi zajímavý příspěvek Prof. ir Wima Zeilera - Integrovaný návrh energeticky aktivních střech.

Široká paleta nových výrobků, jako například fotovoltaické (PV) systémy a solární kolektory, střešní světla, vzduchotechnická zařízení, zateplovací a bezpečnostní zařízení, nachází svou cestu do střešního průmyslu. Výsledkem byl výskyt mnoha potíží, z nichž vyplynula nízká kvalita, rizikové pracovní podmínky a zvýšené náklady na opravy. Šestý rámcový projekt Pan-European EUR-ACTIVE ROOFer je zaměřen na vylepšení kvality střech a snížení nákladů spojených se závadami. Aplikací nových návrhových metod pro aktivní střechy je usnadněn vývoj a inovace systémů a produktů. Výsledkem budou nové koncepty aktivních střech pro výrobu energie. V tomto článku je popsán metodický návrh a první výsledky kolektivního přístupu k řešení.

Další velmi zajímavý příspěvek - Analýza konvektivních proudů - Kosonen, R.; Koskela, H.; Saarinen, P.

Byla provedena experimentální studie konvektivních proudů nad typickými kuchyňskými zařízeními. Ve studii byla použita metoda extrapolace k analýze charakteristik těchto proudů. V různých výškách nad spotřebiči byl analyzován vliv tepelného toku na maximální rychlost a rozdíl teplot v konvektivním proudu. Byla provedena analýza vzájemného vztahu mezi tepelným tokem a tokem hybnosti spolu s tokem kinetické energie. Měření ukázalo, že maximální rychlost vzduchu zůstávala od povrchu až do výšky 2 m téměř konstantní. To ukazuje, že všeobecně užívaná rovnice pro termální proudy nad zdroji tepla v oblasti, kde platí úplná podobnost, neplatí v přechodové oblasti.

Celá konference byla v duchu nových trendů, poznatků a určitě každý z účastníků si odnáší spoustu užitečných informací a kontaktů. Přátelská a příjemná atmosféra ještě znásobila kladný dojem z celé akce.

Za redakci TZB-info jsme požádali pana Ing. Jiřího Frýbu o zhodnocení celé velkolepé akce očima předního odborníka a hlavního organizátora. Během krátké doby jeho vyjádření uveřejníme a připojíme ke všem informacím, které byly zveřejněny na našich stránkách.

Za redakci TZB-info přeji pořadatelům a organizátorům do dalších konferencí hodně zajímavých témat a spoustu nadšených mladých odborníků.

 
 
Reklama