Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zahájení 17. konference Klimatizace a větrání 2006

Dnes byla zahájena 17. konference Klimatizace a větrání 2006. Po slavnostním zahájení konference byly předány z rukou předsedy odborné sekce větrání a klimatizace pana prof. Františka Drkala pamětní medaile konference.

Slavnostní zahájení konference

Bylo milou povinností Ing. Jiřího Frýby přivítat jak české, tak zahraniční hosty a všechny účastníky konference. Ing. Frýba tak mohl slavnostně završit své nemalé organizační úsilí, které od poslední konference v roce 2004 této významné události v oboru věnoval. Konference se koná tradičně v prestižních prostorách Národního domu na Vinohradech, ale od roku 2004 doznala konference velkých změn. Stala se mezinárodní platformou pro výměnu trendů v oboru, v jejím mezinárodním vědeckém výboru je celá řada zvučných jmen významných odborníků a konference hostí řadu zahraničních přednášejících. Příspěvky jsou přednášeny v češtině a angličtině a simultánně překládány, sborník je vydán v anglickém jazyce s českými anotacemi přednášek. Konference tak může splnit cíl, který jí do vínku pořadatelé dali: podpora rozsáhlého pokroku v oboru klimatizace a větrání.

Fórum příspěvků na konferenci otevřel prof. Ing. František Drkal, Csc., předseda sekce Klimatizace a větrání Společnosti pro techniku prostředí, pohledem do historie konferencí i samotného oboru Klimatizace a větrání.

Ing. Jiřího Frýby jsme se zeptali na první dojmy účastníků.

"Na uvítacím slavnostním večeru bylo více než 50 hostí, většinou zahraničních účastníků, kteří ocenili historické prostředí Národního domu na Vinohradech a bohatě využili příležitost ke společenskému setkání. Většina z nich je v Praze poprvé a stejně jako tolik jiných i je Praha oslovila. Jsem rád, že si budou z Prahy odvážet nejen odborné zážitky, i proto jsme v rámci programu připravili i společenskou část. Někteří hosté, které bychom rádi na konferenci uvítali a se kterými jsme o účasti jednali se museli omluvit a někteří z milých hostů museli bohužel odjet a vlastního jednání konference se nemohou zúčastnit. Zároveň se totiž koná zasedání společnosti REHVA v Moskvě, ale to jsou situace, které život přináší."

Zároveň jsme se Ing. Frýby zeptali na první hodnocení konference:

"Tato konference je z pohledu mezinárodního charakteru průlomová, je první tohoto druhu, kterou Společnost pro techniku prostředí pořádá a jsem velmi rád, že jsme se k tomuto kroku odhodlali. Ze starší generace cítím trochu ostych, angličtina je přeci jen pro některé překážkou, i když celé jednání je simultánně tlumočeno. Ale dnes je otevření konference do světa nutností, protože trendy v oboru nelze omezovat na české prostředí. Zatím jsem s průběhem konference velmi spokojen."

Během již zahájeného jednání konference jsme rovněž požádali o tipy na zajímavá témata Ing. Miloše Laina, který je členem přípravného výboru konference a zároveň novým odborným konzultantem oboru Větrání a klimatizace portálu TZB-info.

"Ačkoliv samozřejmě hlavním cílem konference jsou odborné diskuse a příspěvky, z programu dnešního dne bych rád vyzdvihl udělená ocenění. Jsou významnou událostí nejen pro oceněné odborníky, ale vzhledem k přínosům jejich odborné práce také významné pro náš obor (více o ocenění viz níže).

Je těžké vybírat z programu zajímavosti, protože každý ze svého profesního pohledu ocení jiné informace, ale za sebe bych z dnešních přednášek upozornil například na přednášku P. Wargockého "Je investování do vysoké kvality vnitřního vzduchu ekonomicky zdůvodnitelné?" P. Wargocki je členem pracovního týmu významného světového pracoviště a přednáška jistě přinese zajímavý pohled na problematiku. Ani naši odborníci se neztratí, zajímavá bude např. přednáška V. Zmrhala "Vliv konvekčních proudů na teplotu vzduchu v místnosti" a A. Hruška bude v přednášce Depozice aerosolů ve vnitřním prostředí prezentovat nové výsledky z právě probíhajícího výzkumu. J. Kolárik je ze stejného pracovního týmu jako P. Wargocki, jeho přednáška "Tepelně aktivní systémy budov a jejich vliv na energetické úspory a tepelnou pohodu budov" je aktuální. Jejich špičkové pracoviště je v oboru velmi známé svými odbornými výsledky i například jménem prof. Fangera. Zajímavé budou jistě i přednášky, které přivezli kolegové z Holandska. Český doktorand L. Forejt ve své přednášce "Rešerše klimatických databází pro návrh klimat. systému polní nemocnice" nabízí celosvětovou analýzu klimatu."

Ing. Laina bylo nutné zadržet, i po tomto výčtu bylo jasně vidět, jak velmi obtížné je vybírat z tak bohatého programu.

Petr Mádr, sekretariát Společnosti pro techniku prostředí:

Na konferenci je více než 310 registrovaných účastníků, z toho přes 80 jsou zahraniční hosté. Sborník má 500 stran odborných anglických textů a českých anotací přednášek. Po ukončení konference bude sborník k dispozici za cenu 250,- Kč bez DPH.


Ing. Jiří Frýba - úvodní slovo předsedy konference
 
Pohled do plného sálu


prof. František Drkal - předseda sekce větrání
a klimatizace
 
Děkan ČVUT FS prof. Ing. František Hrdlička

 

Pohled do kuloáru... stále je o čem diskutovat

Po slavnostním zahájení konference byly předány z rukou předsedy odborné sekce větrání a klimatizace pana prof. Františka Drkala pamětní medaile konference. Prestižní ocenění pro odborníky, kteří se zasloužili o rozvoj v oboru v České republice. Oceněnými byli pan prof. Jan Hensen, Dr. Arsen Melikov a Dr. Jerry Wurm.


prof. Jan Hensen
 
Dr. Jerry Wurm

REHVA, organizace sdružující 31 evropských společností vytápění větrání a klimatizace se rozhodla udělit cenu pro mladé výzkumné pracovníky Ing. Radimu Čermákovi Ph.D.. Tato cena je uznáním za vyjímečný přínos pro rozvoj oboru vytápění, větrání a klimatizace.


Ing. Radim Čermák Ph.D. při předávání ceny
(cenu předal prof. Peter Novak)

Za redakční radu časopisu STP - VVI předal vedoucí redaktor prof. Ing. Karel Hemzal CSc. cenu prof. Pulkrábka za nejlepší článek mladého autora v časopise STP. Na prvním místě se umístila Ing. Petra Baránková, na druhém místě autoři Ing. Tomáš Matuška Ph.D. a Ing. Bořivoj Šourek a na třetím místě Ing. Ondřej Hojer.


Ocenění autoři, zleva Ing. Petra Baránková, Ing. Tomáš Matuška Ph.D.,
Ing. Ondřej Hojer, vpravo prof. Ing. Karel Hemzal CSc.

Všem oceněným za redakci TZB-info gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů a zajímavých témat.

Naplno se rozběhly odborné přednášky. Téma prvního bloku Aspekty vnitřního prostředí nás zaujal příspěvek JE INVESTOVÁNÍ DO VYSOKÉ KVALITY VNITŘNÍHO VZDUCHU EKONOMICKY ODŮVODNITELNÉ? - Wargocki, P.

Současná měření v laboratoři i v reálných budovách ukazují, že zlepšování kvality vnitřního vzduchu zvyšuje efektivitu kancelářských prací a tím i produktivitu pracoviště. Při studii v laboratoři placené osoby vykonávaly kancelářskou práci v kancelářích, kde byla zlepšována kvalita vzduchu snižováním množství škodlivin a zvyšováním množství přiváděného venkovního vzduchu. Každým snížením počtu nespokojených osob s kvalitou vzduchu o 10% bylo pozorováno zlepšení v efektivitě kancelářské práce o 1%. Při studiích v reálných budovách (telefonních centrech) byla měřena doba hovoru telefonních operátorů při různé kvalitě vzduchu, které bylo dosahováno zvýšením množství přiváděného venkovního vzduchu nebo výměnou filtru za nový. Tato opatření vedla ke zlepšení výkonu pracovníků o 5 až 10%. Pro zjištění, zda přínos z vyššího výkonu pracovníků převýšil náklady potřebné pro zlepšení kvality vzduchu, byla provedena analýza nákladů životnosti. Přestože výsledky ukázaly, že zlepšení kvality vzduchu zvyšuje náklady na energii a údržbu, pořizovací náklady VZT jednotky a náklady na konstrukci budovy se ukazují být vysoce rentabilní: přínos z vyšší produktivity mnohonásobně převyšoval náklady, návratnost byla menší než dva roky a roční sazby návratnosti byly několikrát vyšší než minimální úrokové sazby. Výsledky znamenají silný podnět pro zajišťování lepší kvality vzduchu, než jsou minimální hodnoty požadované dle současných norem. Tyto závěry podpořily také výsledky současné studie ve školách, které ukazují, že lepší kvalita vzduchu vede k lepším pracovním výsledkům dětí.

VYUŽITÍ OZÓNU PRO SNÍŽENÍ KONCENTRACÍ BAKTERIÍ A PLÍSNÍ V OVZDUŠÍ NA POVRŠÍCH - téma autorů Kateřiny Klánové a Ariany Lajčíkové ze Státního zdravotního ústavu Praha, Česká republika. Cílem bylo modelovými pokusy zjistit vliv ozónu a UV záření na mikroorganismy v ovzduší a na pevných površích. Mikroorganismy v ovzduší byly monitorovány aeroskopem.

DEPOZICE AEROSOLŮ VE VNITŘNÍM PROSTŘEDÍ - Hruška, A.; Dohanyosová, P.; Hemerka, J.; Smolík, J.

Znečištění vnitřního ovzduší je považováno za jednu z hlavních příčin zdravotních problémů obyvatelstva. Proto má prohlubování poznatků o chování aerosolů ve vnitřním prostředí stěžejní význam pro hodnocení vlivu aerosolů na lidské zdraví. Jedním z nejvýznamnějších procesů ovlivňující koncentraci aerosolů ve vnitřním prostředí je depozice částic na stěnách a vnitřních površích. Na tuto problematiku je zaměřen projekt GA ČR, řešený ve spolupráci Laboratoře chemie a fyziky aerosolů ÚCHP AV ČR s Fakultou strojní ČVUT v Praze. Hlavním cílem projektu je experimentální studium depozice aerosolových částic a jejich porovnání s teoretickými modely. Výsledkem experimentů jsou křivky poklesů koncentrací částic jednotlivých frakcí v závislosti na čase způsobené výměnou vzduchu a depozičními procesy. Z těchto křivek se poté určují depoziční rychlosti pro různé velikosti částic a podmínky experimentu. Naměřené výsledky ukazují dobrou shodu s teoretickým modelem pro monodispersní aerosoly. Zjištěné depoziční toky jsou významné pro malé a velké částice, které se odlučují vlivem turbulentní a brownovské difúze (malé částice 3 - 100 nm) a sedimentace (velké částice > 1 μm), zatímco částice střední velikosti (0,1 - 1 μm) podléhají depozičním procesům velice málo. U polydispersních (reálných) aerosolů byly zjištěny odchylky od modelu způsobené pravděpodobně koagulací. V následujících fázích projektu budou studovány interakce hrubých a jemných částic, vliv vlhkosti vzduchu a model bude dále přibližován podmínkám panujícím v reálných místnostech.

VZTAH MIKROKLIMA BUDOVY A KVALITY VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ - Ing. Michal Kabrhel Ph.D.

Kvalita vnitřního prostředí budov je dána schopností technického zařízení upravit vnější proměnlivé parametry vstupujících prvků na hodnoty méně proměnlivé. To, jak hodně je bude nutné upravovat, do jisté míry závisí na oblasti, kde se budova nachází. Ve městě totiž panují značné rozdíly mezi centrem, předměstím a nedotčeným okolím. Rozdíly jsou nejen v čistotě vzduchu, ale i v jeho teplotě a vlhkosti. Popsat chování objektů se snažíme pomocí simulačních programů, kde jedním z podstatných parametrů jsou meteorologická data. Ta však pocházejí z meteorologických stanic, umístěných na okrajích měst tak, aby byla využitelná obecně pro sledování změn klimatu a nebyla ovlivněna lokálními podmínkami. Odchylka mezi teplotami v centru města a na jeho okraji může dosahovat až 5°C. Rozdíly jsou způsobeny především jinými vlastnostmi povrchů objektů a komunikací proti zeleným plochám a provozem technických zařízení. Řešením této situace je využít naměřených dat klimatu v blízkosti daného posuzovaného objektu a nebo pomocí výpočtů a simulací určit pravděpodobnou odchylku vnější teploty odpovídající dané lokalitě.

HLUK A KOMFORTNÍ KLIMATIZACE - příspěvek doc. Richarda Nového

Součástí projektů vzduchotechnických a vytápěcích zařízení musí být i řešení ochrany proti nadměrnému hluku, což většina projektantů bere v dnešní době jako samozřejmost. V současné době však dochází k řadě nedorozumění, která bývají zapříčiněna neznalostí současné legislativy. Řada projektantů si nechává vypracovat hlukové studie, které jsou často řešeny pomocí "chytrých software", které však samy neřeší problém změněných legislativních opatření v oblasti ochrany proti hluku a vibracím. Nařízení vlády č. 502/2000 Sb. a jeho novela Nařízení vlády č. 88/2004 v zásadě nemění většinu základních hlukových limitů, které byly v předešlé vyhlášce č. 13/77 Sb. "o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku". Při hodnocení hluku v pracovním prostředí se používá pojmem nejvyšší přípustná ekvivalentní hladina akustického tlaku.

Odpoledním tématem byly Moderní projektové přístupy - metody a nástroje. Výpočetní nástroje a pomůcky se stále zdokonalují a bezesporu se otevírá cesta pro širší užití různých úrovní simulací. MODELOVÁNÍ ENERGETICKÝCH SYSTÉMŮ BUDOV VE FÁZI KONCEPCE byl příspěvek doc. Kabeleho. Přípěvek prezentoval přehled vybraných nástrojů pro kvantifikaci popisu jednotlivých systémových řešení zaměřených na vyhodnocení environmentálních a energetických aspektů staveb. V přehledu byly uvedeny: program ATHENA pro stanovení environmentálních zátěží metodikou LCA, program BEES modeluje trvale udržitelný přístup v celém životním cyklu budov a zahrnuje prvky od surovin přes výrobky až po demolici. Třetím popisovaným programem byl nástroj Design Builder, který je určen pro simulaci energetického environmentálního chování budov. Na rozdíl od ostatních simulačních programů umožňuje zadání na různé úrovni detailu v závislosti na fázi řešení.


Vpravo doc. Karel Kabele, Ph.D.

Na našem internetovém portálu v současnosti probíhá seriál Vytápění průmyslových a velkoprostorových objektů, že se jedná o aktuální téma svědčí i zařazení přednášky VYTÁPĚNÍ PRŮMYSLOVÝCH HAL ZAVĚŠENÝMI SÁLAVÝMI PANELY A INFRAČERVENÝMI PLYNOVÝMI ZÁŘIČI V KOMBINACI S VĚTRÁNÍM - Kotrbatý, M.; Hojer, O.

Vytápění zavěšenými sálavými panely a infračervenými plynovými zářiči patří bezesporu mezi nejhospodárnější otopné soustavy velkoprostorových objektů. Mnohdy se však zapomíná v objektech s méně náročnou technologií na hygienické větrání. V prostorách, které vyžadují z hlediska technologického procesu větší výměnu vzduchu se v mnoha případech volí nevhodné kombinace vytápění a větrání, resp. nevhodný způsob přívodu vzduchu. Specifické umístění otopných ploch (sálavé panely, infračervené zářiče) a jejich vlastnosti a vlastnosti ploch (stěny, střecha, podlaha, okna, světlíky) ohraničujících vytápěný prostor přímo ovlivňují jak rozložení teplot v oblasti pobytu člověka, tak i změny teploty vzduchu po výšce objektu. Všechny tyto prvky ovlivňují cirkulaci vzduchu ve vytápěném prostoru. Detailním rozborem vlivů jednotlivých částí otopné soustavy i ohraničujících ploch objektu, jakož i zjištění získaná měřením v několika desítkách výrobních hal, tak i v poslední době simulací pomocí výpočetních programů, umožňují stanovit optimální řešení větrání velkoprostorových objektů v kombinaci se sálavými panely a infračervenými plynovými zářiči.

TEPLOTNÍ STABILIZACE DETEKTORU RICH1 V PROGRAMU CERN - COMPASS - Schwarzer, J.; Barták, M.; Drkal, F.; Lain, M.

Příspěvek se zabývá návrhem metody stabilizace teploty plynu uvnitř detektoru částic RICH1 v experimentálním komplexu CERN-COMPASS. Komora RICH1 je umístěna v hale, ve které se mění teplota vzduchu od hodnoty cca 5 °C (v zimě) do 35 °C (v létě). V návrhu stabilizace teploty se uvažuje s dlouhodobou letní extrémní teplotou 35 °C. Požadováno je celoroční udržení teploty plynu uvnitř komory RICH1 na teplotě 25 °C. Možnosti teplotní stabilizace komory, která je součástí provozovaného experimentálního komplexu jsou omezené. Kvůli experimentálním zařízením nelze vnější plášť komory tepelně izolovat a ani vytvořit druhý plášť - klimatizovaný meziprostor. Navržené řešení vychází z principu obtékání vnějšího pláště komory klimatizovaným vzduchem, jehož teplota se mění v závislosti na vnitřní teplotě vzduchu v hale. Přívod vzduchu je navržen shora pro letní chlazení a zdola pro zimní ohřev. Tepelná úprava vzduchu se provádí v klimatizační jednotce, umístěné v hale. Článek obsahuje výsledky simulačního řešení proudění (CFD) v software Fluent v dvourozměrném a třírozměrném modelu. Zobrazení teplotních a rychlostních polí prokázalo, že princip obtékání vnějšího pláště komory klimatizovaným vzduchem umožňuje přijatelnou stabilizaci teploty plynu uvnitř komory.

To je jen krátký výčet z nabitého programu prvního dne konference. První den přinesl mnoho nových informací a vizí. Souhlasím s panem předsedou Ing. Frýbou, že mezi přihlášenými příspěvky neexistuje titul, který by pokládal za nezajímavý.

Za redakci TZB-info přejeme všem účastníkům příjemný pobyt v Praze, úspěšné jednání a organizátorům držíme palce.

Zdroj - Sborník konference SPTP abstrakty jednotlivých příspěvků.

 
 
Reklama