Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

17. Konference Klimatizace a větrání - druhý den konání

Posterový blok zahájil druhý den konference.

 
 

Diskuse nad jednotlivými pracemi v plném zaujetí


Překladatelská a tlumočnická pomoc je vždy na blízku

Poznatky provozu vzduchotechnických čistých prostorů - Ing. Olga Rubinová.

Autorka shrnuje poznatky z monitorování stavu vnitřního prostředí a vzduchotechnického zařízení pro čisté prostory ve zdravotnictví. Jeho autoři jsou autory projektu větrání a klimatizace moderního nemocničního objektu (operační sály, centrální sterilizace, ambulance) a shrnují zde zkušenosti z provozu zařízení, který je nepřetržitě monitorován a je možno vyhodnotit mj. spotřebu energie zařízení se systémy recyklace tepla. Vzduchotechnika ve zdravotnictví má svá specifika, zejména nepřetržitý provoz a nutnost pracovat s vyššími výměnami vzduchu. Tyto okolnosti jsou příznivé pro užití deskových výměníků, které zajišťují hygienický provoz oddělením proudů přiváděného a odváděného vzduchu. Právě tyto výměníky ve vzduchotechnických jednotkách obsluhujících čisté prostory byly podrobně sledovány za reálného provozu. Na základě měření teplotních a vlhkostních veličin byla identifikována tepelná účinnost recyklace tepla 50%. Účinnost definovaná za stejných podmínek výrobcem činí 52%. Hodnoty jsou poměrně nízké, což je dáno absencí kondenzace vodní páry v odváděném vzduchu, neboť jeho vlhkost se pohybovala od 25 do 30%. I přesto byla zjištěna roční úspora tepla za reálných klimatických podmínek v ČR 65 800 Kč. Při ceně komory s deskovým výměníkem 90 000 Kč je návratnost tohoto opatření velmi krátká. Kromě tepelných ztrát větráním byly analyzovány ztráty tepla při dopravě vzduchu potrubím. Za současného standardu tepelných izolací VZT jednotek i potrubních rozvodů jsou již tyto ztráty minimalizovány. Termovizní snímky však prokázaly výrazné nehomogenity v teplotním poli plášťů VZT jednotek, v místě spojů jednotlivých komor byla naměřena až o 5°C nižší teploa oproti středu panelu. Dalším vhodným opatřením na snížení spotřeby tepelné energie je důsledné respektování pracovní doby v obsluhovaných prostorech používáním útlumového režimu se sníženým vzduchovým výkonem a vnitřní teplotou. Zde je nutno dbát na vzájemný soulad v nastavených hodnotách jak u soustavy vzduchotechniky, tak vytápění.

Klimatizace budov s využitím sluneční energie - Ing. Tomáš Matuška Ph.D.

Vyšší nároky na tepelnou pohodu a narůstající tepelná zátěž vede v posledních desetiletích ve vyspělých zemích k nárůstu potřeby chlazení a klimatizace v budovách. Ve střední Evropě tvoří zhruba 1/3 solárních instalací kombinované solární soustavy pro přípravu TUV a přitápění. Tyto solární soustavy jsou předimenzované díky krytí potřeby tepla v zimním období a v letním období vykazují vysoké energetické zisky, které je nutné mařit. Využití letních přebytečných zisků v kombinované soustavě solárního vytápění a chlazení (klimatizace) může vést jednak k vyššímu komfortu společně s vyšším podílem využití sluneční energie v celkovém energetickém zásobování obytných či administrativních budov.

Dalším neméně zajímavým tématem je Simulace systémů VZT pro bytové větrání - Ing. Ondřej Šikula. Cílem příspěvku je rozšířit soubor poznatků potřebných pro správnou volbu VZT systému v oblasti větrání bytů. Za pomocí CFD modelování jsou simulovány na dispozici typického bytu obrazy proudění vybraných "nízkonákladových" VZT systémů.

Ing. Jan Vidím - Využívíní moderních technologií - vzdálená správa zařízení

Příspěvek popisuje aktuální technické platformy a možnosti dálkového přístupu k zařízením VVK i dalším technologiím. Hodnotí pořizovací a provozní náklady jednotlivých komunikačních řešení v závislosti na použitém přenosovém médiu a způsobu dálkového přístupu z hlediska uživatele. Dále uvádí zkušenosti z implementací některých technologií během posledních dvou let (modemy, GPRS, internet, intranet) a shrnuje rizika při specifikaci, projektování, engineeringu, uvádění do provozu a provozu. Upozorňuje na některé aspekty síťové bezpečnosti. Zvláštní pozornost je věnována embedded systémům, které se v poslední době rozšířily na trhu a které přinášejí do řízení a dálkové správy technologií VVK nové možnosti.

Ze zahraničních hostů bych zmínila presentaci Radka Begeni - Chlazení sluncem nebo odpadní energií. Účinný způsob chlazení, absorpční chlazení pro třetí tisíciletí. Ve svém příspěvku představuji odborné veřejnosti jednotlivé typy dosud známých a sériově vyráběných absorpčních strojů.

Dopoledním tématem v bloku Měření a regulace zařízení bych zmínila příspěvek s tématem Rešerše klimatických databází pro návrh klimatizačního systému polní nemocnice Forejt, L.; Hensen, J.; Drkal, F.; Stavová (Baránková), P.

Polní nemocnice je mobilní vojenský komplex, který může být vyslán do téměř kterékoliv klimatu na světě. Systém topení, větrání a klimatizace (HVAC) jednotek polní vojenské nemocnice je v současné době modernizován. Nejmodernější počítačový simulační software bude použit pro důkladný návrh HVAC jednotek, které budou nasazeny v širokém spektru klimatických podmínek. Simulační software potřebuje pro výpočet energetických bilancí budov a HVAC systému databázi počasí. V současné době je na trhu k dispozici několik těchto klimatických databází. Přestože mohou vypadat podobně, výrazně se liší a proto by měly být před použitím pečlivě vybírány. Vyjma lokalit ve Spojených státech, západní Evropě, Japonsku a v neobvyklých oblastech jsou z hlediska energetických simulací tato data těžko dostupná. Tento článek je přehledem dostupných klimatických databází a doporučuje vhodný postup při jejich výběru pro energetické simulace budov vojenské mobilní nemocnice a jednotek HVAC v různých neobvyklých geografických oblastech okolo světa.

Ing. Petra Baránková - Nová metoda pro měření intenzity větrání v domovech využíváním metabolického CO2 - laboratorní studie. Odborné studie z poslední doby poukazují na možnou souvislost mezi intenzitou větrání v domovech a zvýšeným výskytem alergií a astmatu. Jedinou v současnosti používanou metodou k měření intenzity větrání v obytných budovách je metoda PFT (Passive perfluorocarbon tracer gas technique). Měření ukazují, že oxid uhličitý (CO2) produkovaný lidmi může být použit pro měření intenzity větrání v obytných budovách jako značkovací plyn. Příspěvek popisuje nový analytický přístup vycházející z rozboru nárůstu a poklesu průběžně měřených koncentrací CO2. Tento analytický princip byl nazván "metoda CO2" a její součástí jsou dvě nové výpočtové metody: metoda dvou parametrů (analýza nárůstu koncentrací) a metoda jediného parametru (analýza poklesu koncentrací). Autorka získala I. cenu prof. Pulkrábka.

Vzduchotechnický systém jako součást integrovaného řidícího systému v budovách - Zálešák, M.

Příspěvek se zabývá řízením a monitorováním funkce vzduchotechnických systémů jako integrovaného řídícího a komunikačního systému v budovách se zaměřením na obytné budovy. Specificky v budovách pro bydlení budovy je velký potenciál pro aplikaci plně integrovaných řídicích systémů. Správně provozovaný vzduchotechnický systém hraje také podstatnou roli v energetickém managementu budovy. Požadavky na inteligentní budovy pro bydlení a odvozeně na řídicí a informační systémy jsou obsaženy v dokumentu CENELECu Code of Practice CWA 50487:2005. Tyto požadavky mohou být splněny pouze otevřenými řídicími systémy. V příspěvku jsou stručně popsány základní požadavky na existující řídicí systémy. Dále jsou uvedeny dopady aplikace řídicího systému vzduchotechniky na spotřebu energie v budovách.

Poslední příspěvek, který bych z dopoledního bloku ráda zmínila je od Ing. Petera Tomleina, Ph.D. - Skúsenosti z hodnotenia energetickej efektívnosti klimatizačného zariadenia v prevádzke. Předmětem příspěvku je posouzení různých provozních možností hodnocení chladícího okruhu v klimatizačních zařízeních s cílem naplnit požadavky § 9 smernice č. 2002/91/ES. Podrobně je v příspěvku uveden postup a výsledky měření analyzátorem PA 8:7 na klimatizačním zařízení v Nemocnici na oddělení magnetickém rezonance za plného provozu.

Odpolední blok se věnoval tématu - Energetická účinnost zařízení a související aspekty jejího sledování a hodnocení.

Vliv netěsností na tepelnou účinnost rotačních regeneračních výměníků tepla - Hemzal, K.

Tepelná účinnost rotačních regeneračních výměníků tepla je ovlivněna rozdíly tlaku na čelních plochách rotoru. Proudy vzduchu odváděného a přiváděného venkovního jsou odděleny obvodovými a radiálními těsnicími lištami na ploše rotoru, které nejsou dokonale těsné. Pronikání vzduchu těmito netěsnostmi je doprovázeno přenosem příměsí a tepla, které ovlivňují účinnost zpětného získávání tepla. V příspěvku jsou odvozeny tlakové rozdíly, závislost průtoku netěsnostmi na tlakových rozdílech, na základě laboratorních a provozních měření. Diskutována je problematická aplikace normy EN 308/1998 pro testování a hodnocení výměníků tepla a možnost jejího zlepšení.

Chladicí a vytápěcí sálavé soustavy - Vávra, P.

Velkoplošné chladící a vytápěcí soustavy poskytují energeticky přínosnou alternativu konvekčnímu způsobu vytápění a chlazení. Ideálně je radiační soustava nasměrovaná na osoby a jen nepřímo přenáší energii do zbývající části prostoru. Velmi často se navrhují systémy vytápění na základě teploty vzduchu, jako základního referenčního parametru. Tento způsob není možný při návrhu radiačních systémů, zde potřebujeme znát operativní teplotu v celém prostoru. Operativní teplota je parametr, který používáme pro stanovení tepelné pohody člověka.

Modelování a simulace nízkoenergetické budovy - Mr. Fadi CHLELA. Příspěvek seznamuje s výsledky simulace nízkoenergetické budovy, jako cesty ke snižování produkce CO2.

Větrací a klimatizační zařízení ve výpočtu energetické náročnosti - doc. Ing. Jiří Hirš, CSc. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/91/ES o energetické náročnosti budov ukládá členským státům EU zahrnout do metodiky výpočtu energetické bilance také větrací a klimatizační zařízení. V příspěvku jsou prezentovány dílčí výsledky mezinárodního projektu č. 3010703, Energetické hodnocení budov. Výsledky zahrnují energetické hodnocení několika vybraných typů budov v klimatických podmínkách České republiky včetně větrání a klimatizace.

Redakce TZB-info se bude snažit získat zmíněné přednášky a presentace prací v plném znění.

Zdroj - Sborník konference SPTP abstrakty jednotlivých příspěvků.

 
 
Reklama