Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výtahy odolné vandalům

Stoupající projevy vandalizmu jsou zřejmě jedním z negativ současné doby, často volně pojímané jako doby nabytí svobody slova a projevu. Mezi objekty podrobované určitému stupni vandalství se řadí i výtahy, zejména pak výtahy osobní, tj. výtahy jimiž se přepravují osoby, či osoby spolu s nákladem. Že vandalství není jen jev národní, ale jev vyskytující se v celé řadě jiných zemí, je možné vyvodit ze zpracování evropské normy, kterou jsou stanoveny požadavky na provedení výtahů odolných proti vandalům EN 81-71. Norma byla v ČR zavedena jako ČSN EN 81-71 v srpnu 2005 a poskytuje návod projektantovi či zákazníkovi jak řešit dodatečná opatření k tomu, aby se zabránilo vandalizmu, resp. jejichž uplatněním se má snížit nebo odstranit riziko vzniku nebezpečných situací úmyslným poškozením některé z části výtahu.

Dodatečnými požadavky se rozumí ochranná opatření nad rámec požadavků stanovených v základních normách, tj. v ČSN EN 81-1 pro elektrické výtahy a v ČSN EN 81- 2 pro hydraulické výtahy. Dodržení základních norem se předpokládá vždy, není-li v normě ČSN EN 81-71 uvedeno jinak. To znamená, že podle toho o jaký druh výtahu se jedná, musí být naplněna bud' prvá nebo druhá část normy. V případě, že je přáním zákazníka dodat nový výtah, či upravit stávající na určitý stupeň ochrany proti vandalům, přistupují k plnění další požadavky podle pojednávané normy.

Z hlediska ochrany proti vandalizmu jsou výtahy kategorizovány do tří kategorií. Za výtahy kategorie O se považují výtahy splňující pouze základní požadavky ČSN EN 81 -1 nebo 2. Kategorií 1 se označují výtahy chráněné proti mírným činům vandalizmu a kategorií 2 výtahy chráněné proti závažným činům vandalizmu.

O jaké požadavky či ochranná opatření se může jednat lze odečíst z kapitoly 5 normy. Např. u ohrazení šachty se upřesňuje, že stěny, podlaha a strop musí být z takových materiálů jako jsou ocel, cihly beton atp. s mechanickou pevností, která vylučuje trvalou deformaci nebo pružnou deformaci větší než 15 mm při působení síly 2500 N na plochu 100 cm2. Materiál musí být nehořlavý, je-li použito sklo musí mít pevnost jaká je předepsána pro šachetní dveře. Dále u výtahů kategorie 1 již nepostačuje výška částečně ohrazené šachty 2,5 m, ale musí mít výšku minimálně 5 m, u výtahů kategorie 2 musí být šachta zcela ohrazena. Prakticky shodné z titulu použitého materiálu jsou požadavky na kontrolní dveře a poklopy a na provedení strojoven. U strojoven se navíc nedoporučují okna. Jsou-li použita musí mít vrstvené sklo.

Zvýšenou ochranu výtahů kategorie 2 dokumentuje např. požadavek na systém alarm, který musí zvukově zafungovat, jsou-li otevřeny dveře strojovny, kontrolní nebo nouzové dveře do šachty či dveře rozváděče.

Zpřísněny jsou i požadavky na vodorovné vzdálenosti mezi šachetními a klecovými dveřmi, jejich vedení, požadavek na bezpečnostní systém, který brání otevření šachetních dveří nouzovým klíčem, odolnost materiálů obložení klece proti řezání a zápalnosti, odolnost ovládačů zkouškou plamenem ze zapalovače po dobu 60 s, resp. 120 s, zapuštění ovládacích prvků, aby nebylo možné strčit mezi tlačítka a otvor jakýkoliv předmět (zápalku) a další. Pozornost je věnována i možnému ohrožení korozí vyjmenovaných částí, čistícími rozpouštědly nebo tělesnými kapalinami a rovněž trvanlivosti značek a nápisů.

Norma platí od 1. září 2005 a neměla by být opomenuta při sjednávání smluv na dodávky výtahů po tomto termínu. Připomenout je třeba, k jejímu uplatnění či k naplnění v ní uvedených požadavků musí dojít tehdy, kdy určitý stupeň ochrany proti vandalizmu, vyjádřený číselným označením kategorie, bude vyžadovat zákazník. Lze samozřejmě předpokládat, že realizace dodatečných opatření proti vandalům se odrazí určitým nárůstem ceny dodávaného výtahu či úprav.

 
 
Reklama