Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysoušení objektů postižených povodněmi pomocí sálavých panelů

Článek popisuje princip vysoušení stavebních konstrukcí pomocí sálavých panelů. Tyto mají oproti vysoušení radiátory tu výhodu, že vysoušejí stěny do hloubky. Dále zde naleznete technické informace o sálavých panelech firmy Fenix Trading spol. s r.o.

Sálání je proces při kterém se teplo z tepelného zdroje (např. ze sálavého panelu) šíří prostorem ve formě infračervených paprsků. Paprsky procházejí volně vzduchem (neohřívají jej) a teprve po dopadu na jiné pevné těleso (podlahu, stěnu) se infračervené vlnění mění v tepelnou energii. Jedná se v podstatě o obdobu slunečního záření. U konvekčního (radiátorového) vytápění je nejdříve ohříván vzduch v celé místnosti, teprve od tohoto vzduchu dochází k ohřevu konstrukcí.


Sálavé vytápění
 
Konvekční vytápění

Toho jevu lze s výhodou využít nejen u vytápění, ale i při vysoušení stavebních konstrukcí. Pokud je panel umístěn rovnoběžně s vysoušenou konstrukcí a v bezprostřední blízkosti (cca 6-8 cm), dochází k intenzivnímu zahřívání konstrukce a to nejen na povrchu, ale i do hloubky. Se zvyšováním teploty dochází k "vytlačování" vlhkosti ze zdi a tedy k jejímu vysychání. Tento proces je velmi efektivní, protože ohříváte pouze požadovanou plochu, ohříváte ji na cca 40°C a prohříváte konstrukci do hloubky. Současně je vhodné mírně větrat, aby byla vlhkost z místnosti odváděna pryč. Je to rychlejší a ekonomičtější způsob, než vysoušení pomocí "radiátorů", při kterém se od vzduchu teplého cca 20-25°C ohřívá pouze vrchní tenká vrstva všech stavebních konstrukcí a převážná část vlhkosti zůstává uvnitř konstrukce.


Vysoušení zdiva sálavým panelem
 
Vysoušení zdiva konvekcí

Společnost FENIX Trading spol. s r.o. vyrábí tyto sálavé panely ve dvou základních provedeních - jako vysokoteplotní a nízkoteplotní. Z hlediska principu je možné pro vysoušení použít oba typy, u vysokoteplotních je však teplota povrchu cca 300°C a při nevhodné manipulaci či umístění zde nelze zcela vyloučit riziko popálení či požáru. Nízkoteplotní panely mají vyšší IP krytí a povrchovou teplotu pouze cca 80°C a jsou pro daný účel vhodnější.

Přehled vhodných sálavých panelů ECOSUN
Typ Rozměry (mm) Hmotnost (kg) Příkon (W) Napětí (V) Krytí
Nízkoteplotní sálavé panely
ECOSUN 600U 1192x592x30 10,1 600 240 IP44
ECOSUN 700U 1192x592x30 10,5 700 230 IP44

Protože standardně vyráběné panely ECOSUN jsou určeny k montáži na strop s připojením do instalační krabice a při použití na vysoušení zdiva by každý uživatel musel řešit zapojení a způsob uchycení panelu, nabízí firma Fenix speciální "vysoušecí" sady. Tato sada se skládá z topného panelu ECOSUN U opatřeného delší připojovací šňůrou se zástrčkou do zásuvky a jednoduchého stojanu. Stojan je proveden tak, aby byla při umístění panelu zajištěna optimální vzdálenost od vysoušené konstrukce. Aby nedocházelo k záměně se standardními topnými panely, jsou panely v odlišném barevném provedení s obchodním označením Infra panel ORRO.

Technické informace

Podstata technologie vysoušení ORRO spočívá v trvalém nebo periodickém rovnoměrném ohřevu povrchu vlhké stěny na bezpečnou teplotu cca 30°C - 40°C. Těsně u ohřívaného povrchu proudí vzduch podstatněji rychleji a tím umožňuje rychlý přestup tepla do vysušované stěny a bezproblémový odvod vodních par. Po ohřátí stěny začíná proces odpařování a sušení. Ohřívaný vzduch má výrazně nižší relativní vlhkost a i tím příznivě ovlivňuje průběh vysoušení. Po dostatečném vysušení stěny začíná proces difúze vlhkosti. Za několik hodin prostoupí teplotní vlna přes vlhkou stěnu na druhý povrch. Ve vlhké stěně vzniká teplotní spád. Podle fyzikálních zákonitostí se vlhkost ve stěně začíná rychleji pohybovat do míst s nižším tlakem vodních par, směrem k povrchu stěny. Z povrchu stěny se vlhkost odpařuje do prostoru.

  • Sálavý panel je konstruován tak, že převážná část infračerveného spektra leží v pásmu vlnových délek větších než 5 mikronů. Toto vlnové spektrum je optimální pro tepelný ohřev stěny. Není škodlivé lidskému zdraví.

  • Pro dosažení maximální účinnosti při absorpci tepla ze zdroje uvnitř panelu a následné emisi tepelného záření je vnitřní povrch sálavé plochy panelu ORRO opatřen nátěrem "Thermoguartz" a vnější viditelná plocha nátěrem "Thermocrystal". Konstrukčně je panel řešen tak, aby byl zajištěn rovnoměrný přenos tepla na vlhké plochy stěn, stropu nebo podlahy.

  • Příkon sálavého panelu je 600W (700W), elektrické krytí je IP 44. Sálavý panel má všechny potřebné atesty (např. Vyjádření hlavního hygienika, ESČ, atd.) Záruční doba je 6 měsíců.

  • Rozměr sálavého panelu ORRO je 1192×592×30 mm, hmotnost cca 10 kg.

  • Doba vysušení 1,3m vlhké panelové stěny je 24 hod. Za 24 - 48 hod je vysušena betonová stěna tl. 30 cm plně nasáklá vodou.

  • Standardní rodinný dům je možné vysušit se dvěma až čtyřmi panely za 7 - 10 dnů.

  • Po ukončení vysušování zdiva je možno sálavý panel používat jako jakýkoliv jiný elektrický přímotopný spotřebič. Sálavý panel lze instalovat i ve vodorovné poloze.
 

Použití sálavých panelů bylo úspěšně prověřeno po povodních v roce 1997 a 2002. Velmi dobré praktické zkušenosti z tohoto období má firma ORRO, v.o.s., která také nyní zajišťuje technické poradenství a distribuci těchto panelů.

ORRO, v.o.s.
ing.Jaromír KAZÍK
Okružní 621, 686 05 Uherské Hradiště
tel.572 548 500, mobilní tel.608 179 009
e-mail: orro@atlas.cz


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...