Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kurs celoživotního vzdělávání Větrání a klimatizace začíná již v březnu 2006

Fakulta strojní ČVUT v Praze, Ústav techniky prostředí, ve spolupráci se Společností pro techniku prostředí, odbornou sekcí 01 Klimatizace a větrání, uspořádá v rámci programu celoživotního vzdělávání 2 semestrový kurs Větrání a klimatizace. Kurs je zařazen do programu celoživotního vzdělávání České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Odborným garantem kursu je Prof. Ing. František Drkal, CSc.

Zahájení kursu je plánováno na březen 2006. Výuka bude probíhat ve dvou semestrech (I.: březen - červen 2006, II.: říjen - prosinec 2006) formou čtyř třídenních soustředění v každém semestru. Celkem 182 hodin výuky bude určeno pro přednášky a praktická cvičení (výpočtová i experimentální). V závěru kursu účastníci předloží závěrečnou práci a studium bude ukončeno závěrečnou zkouškou před komisí (únor 2007). Absolventi obdrží osvědčení o absolvování studia a vykonání závěrečné zkoušky.

Obsahem kursu jsou teoretické a praktické základy větrání a klimatizace a je určen zájemcům s úplným středním (středním odborným) nebo vysokoškolským vzděláním. Studium je orientováno na výkon povolání kombinovanou rozšiřující formou výuky (přednášky, cvičení, samostatné studium). Následuje výčet probíraných předmětů s podrobnou osnovou.

Hygienické a technologické požadavky na větrání a klimatizaci

Tepelné prostředí, parametry, fyziologické požadavky, hygienické předpisy. Čistota ovzduší, koncentrace znečišťujících látek. Zákonné požadavky, normy ČR, EU, ISO. Technologické požadavky.

Tepelné bilance větraných a klimatizovaných objektů

Tepelné vlastnosti staveb, stacionární a nestacionární přenos tepla. Tepelné ztráty, tepelné zisky. Podklady pro dimenzování větracích a klimatizačních zařízení. Výměníky tepla. Software, příklady.

Úpravy teploty a vlhkosti vzduchu ve větrání a klimatizaci

Termodynamické vlastnosti vlhkého vzduchu, úpravy vzduchu ve větrání a klimatizaci (směšování, ohřev, vlhčení, odvlhčování, chlazení, zpětné získávání tepla a vlhkosti). Diagram h-x. Software, příklady.

Distribuce vzduchu, vzduchotechnické sítě, ventilátory

Systémy směšovací, zaplavovací, neizotermní proudění. Návrh výustí pro přívod vzduchu, vlastnosti odsávacích otvorů. Dimenzování vzduchovodů a ventilátorů. Příklady.

Filtrace vzduchu

Principy odlučování. Odlučování v průmyslu. Filtrace atmosférického vzduchu, třídy filtrů. Filtrace pro čisté prostory. Příklady řešení.

Větrání průmyslových a obytných objektů

Celkové větrání přirozené a nucené, místní větrání, odsávání. Dimenzování větracích zařízení, tepelné bilance.Využití oběhového vzduchu a zpětného získávání tepla. Větrací systémy obytných a průmyslových objektů. Požární větrání, ochrana před šířením požáru. Příklady řešení.

Klimatizace

Klimatizační systémy jednozónové, vícezónové, vzduchové, vodní, kombinované (vzduch/voda), chladivové. Funkce, dispoziční řešení, dimenzování. Příklady řešení.

Zdroje tepla, vodní sítě

Koncepční řešení zdrojů tepla pro vzduchotechniku, připojování výměníků na zdroje tepla. Vodní sítě pro klimatizaci, funkční schémata, dimenzování potrubí, čerpadel.

Zdroje chladu a tepelná čerpadla v klimatizaci

Tepelné oběhy chladicích zařízení. Chlazení přímé a nepřímé. Akumulace chladu. Hlavní komponenty (aparáty, rozvody, regulační prvky). Tepelná čerpadla. Chladiva, vliv na životní prostředí, platná legislativa.

Automatické řízení větracích a klimatizačních zařízení

Funkční schémata, regulační obvody, regulované soustavy. Přesnost regulace. Řídicí systémy pro jednoduché a složité systémy.

Snižování hluku ve vzduchotechnice

Vlastnosti hluku, hygienické požadavky, zdroje hluku. Metody snižování hluku vzduchotechnických zařízení. Pružné ukládání strojů a strojních zařízení. Příklady řešení.

Projektová dokumentace, realizace zařízení

Stavební dispozice pro vzduchotechnická zařízení. Formulace požadavků na související profese (vytápění, chlazení, elektrické instalace, automatická regulace, zdravotní instalace). Požadavky na projektovou dokumentaci; obsah a forma dokumentace. Uvádění větracích a klimatizačních zařízení do provozu.

Měření a hodnocení funkce vzduchotechnických zařízení

Měření základních parametrů vzduchu (teplota, vlhkost, tlak, rychlost, průtok). Stanovení výkonových parametrů vzduchotechnických zařízení měřením (výměníky, ventilátory, vyústky). Měření intenzity větrání, měření těsnosti vzduchovodů. Laboratorní a provozní měření. Měření hygienických parametrů prostředí (mikroklima, čistota ovzduší).

Závěrečná práce

Individuální témata, navržená i podle profesního zaměření účastníků kursu.

Bližší informace obdrží zájemci na internetové adrese:
http://www.fsid.cvut.cz/cp1250/cz/u216/kurz.htm
nebo na Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze.

 
 
Reklama