Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybrané dotazy o tepelných čerpadlech, komínech, tlakových zařízeních a elektro

Článek je výběrem z otázek, jejichž odpovědi pro tazatele zajistil Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení ČR v rámci projektu Oborová informační místa pro podnikatele. Dotazy jsou i z oborového informačního místa pro elektrické a elektronické zařízení a instalace.

Dotaz: Nebude venkovní jednotka tepelného čerpadla "vzduch-voda" obtěžovat hlukem sousedy?

Odpověď: Správně konstruovaný výparník tepelného čerpadla systému vzduch-voda je vybaven ultratichými ventilátory, které však jsou zdrojem určitého aerodynamického hluku. Hlučnost venkovní jednotky lze omezit vhodným umístěním, které doporučí projektant nebo autorizovaná montážní firma. Aby byla dodržena platná zdravotní norma, ventilátory by měly mít možnost nočního útlumu otáček, aby poklesla hladina hluku na povolenou hladinu.

Dotaz: Mohu tepelné čerpadlo použít ve stávající otopné soustavě?

Odpověď: Ano, pokud je stávající otopná soustava schopna vytopit objekt na požadovanou teplotu při vstupní teplotě vody do otopných těles cca 50 °C. Toto lze nejlépe zjistit měřením v nejchladnějších dnech. Konkrétní případy je třeba konzultovat s projektantem. Samotížné, ve většině případů předimenzované otopné soustavy požadavkům tepelného čerpadla zpravidla vyhovují.

Dotaz: Musím si pořídit akumulační nádrž?

Odpověď: Použití akumulační nádrže je nutné v případě, kdy nemá otopná soustava dostatečný objem nebo tehdy, jsou-li otopná tělesa osazena termostatickými hlavicemi. Dále je třeba použít akumulační nádrž u tepelných čerpadel systému "vzduch-voda", u kterých probíhá odtávání venkovního výparníku reverzací chladicího okruhu. Nutnost instalace akumulační nádoby posoudí projektant vytápění.

Dotaz: K čemu vlastně slouží akumulační nádrž?

Odpověď: Akumulační nádrž zvětšuje objem vody v otopné soustavě, tím se sníží četnost spínání tepelného čerpadla v období, kdy má toto přebytek výkonu. Dále plní funkci tzv. termohydraulického rozdělovače - umožňuje konstantní průtok tepelným čerpadlem a proměnlivý průtok otopnou soustavou. Slouží i jako zásobník tepla u tepelných čerpadel "vzduch-voda", která používají odtávání výparníku reverzací chladicího okruhu. Akumulační nádrž je důležitá pro bezproblémový chod vytápěcího systému s tepelným čerpadlem.

Dotaz: Mohu použít plynový kotel jako doplňkový zdroj tepla?

Odpověď: Ano. Jeho zapojení do vytápěcího systému s tepelným čerpadlem je však nutno konzultovat s výrobcem tepelného čerpadla, případně s projektantem.

Dotaz: Mohu využít nedaleký potok nebo rybník jako zdroj tepla pro tepelné čerpadlo?

Odpověď: Zpravidla se toto spojení nedoporučuje, protože voda v rybníku ani v potoku nemá v zimních měsících dostatečnou teplotu, aby mohla být ochlazena přímo ve výparníku tepelného čerpadla. Nízkopotencionální teplo musí být z vody odváděno prostřednictvím vloženého okruhu s nemrznoucí směsí jako u systému "země-voda". Konkrétní případy doporučujeme konzultovat s výrobcem tepelných čerpadel nebo certifikovanou projekční firmou.

Dotaz: Proč musím mít dvě studny při použití tepelného čerpadla "voda-voda"?

Odpověď: V případě použití podzemní vody jako zdroje nízkopotencionálního tepla pro tepelné čerpadlo se jedná o značná množství čerpané vody. Ochlazenou podzemní vodu je třeba vracet zpět do podloží, aby se nevypouštěla jako méněhodnotná povrchová voda a zůstala zachována rovnováha podzemních vod.

Dotaz: Mohu umístit zemní kolektor nebo vrty pod dům?

Odpověď: Umísťování kolektorů ani vrtů do blízkosti stavebních základů objektů a inženýrských sítí se nedoporučuje z důvodu možného pohybu podloží vlivem vymrzání způsobeného odebíráním tepla.

Dotaz: Jaké jsou doporučené vzdálenosti vrtů od domu?

Odpověď: Vrty a tepelně neizolovaná potrubí zemního kolektoru by měla být vedena ve vzdálenosti cca 5m od stavebních základů a inženýrských sítí. V případě křížení potrubí primárního okruhu s inženýrskými sítěmi a stavebními základy musí toto být tepelně izolováno. Požadavek na izolaci potrubí primárního okruhu platí i při prostupu do objektu, min. ve vzdálenosti 3m od stavebních základů.

Dotaz: Jaká by měla být minimální vzdálenost mezi jednotlivými zemními vrty (kolektory), aby nedocházelo ke snižování výkonu?

Odpověď: Doporučená vzdálenost mezi vrty (kolektory) je min. 10 metrů.

Dotaz: Výměníková stanice po rekonstrukci:

a. Je deskový výměník tlaková nádoba? (40+40 litrů, 6 atm.)
b. Musí se udělat výchozí revize ve výměníkové stanici, která je napájena horkovodem? - (ústřední topení)
c. Musí se dát na horkovodní potrubí pojistný ventil, i když je horkovod napájen ze zdroje města Plzeň?
d. Musí být řádně ustanovena nádoba (zásobník vody) o objemu 900 l, která nemá stavoznak, ale na jedné z patek (tři patky) má elektrováhu, která je spojena s displejem, tím se pozná množství vody (stačily by možná dva panty)?

Odpověď:
1. Deskový výměník není stanoviskem ČÚBP vyhrazeným tlakovým zařízením - Tlakovou nádobou stabilní. Tlakovou nádobou je vždy.

2. Výchozí revize výměníkové stanice se nemusí provádět a nikdy se nemusela provádět. Provádí se pouze výchozí revize tlakových nádob stabilních. Dle zákona č. 22/1997 Sb. v platném znění a navazující NV č. 182/1999 Sb. v platném znění, je výměníková stanice stanoveným výrobkem (s DN primeru větším než 32) a musí se u ní prohlásit shoda některým modulem dle kategorie výměníku a skupiny tekutiny. Výrobce (montážní firma) musí vystavit poté ES prohlášení o shodě a výrobek musí být označen CE. Výměníková stanice musí být opatřena továrním štítkem.

3. Primer (horkovod) nemusí být na vstupu do VS opatřen PV, jsou-li splněny podmínky:
  • Všechny prvky na primeru jsou na stejný nebo větší PN než je Po jistícího PV.
  • Musí se prověřit jistící PV na výtopně (zdroji). Otevírací tlak (Po) musí být roven nebo menší než PN části na primeru výměníkové stanice a nejvyšší dovolený tlak primerní strany ohříváků.
  • Nesmí být možno napojit horkovod na jiný zdroj, nebo i tento musí splňovat podmínky bodu 2.
  • Jistící PV nutno zkoušet ve lhůtách dle ČSN 69 0012 (1x za měsíc)
  • Manometr na vstupu doporučuji osadit.

4. Výrobce u daného výrobku nedovoluje v návodu pevné ukotvení šrouby. Není ovšem jasné, proč jsou v nohách díry pro šrouby. Dle mého mínění nesmí být ukotvení na pevno, ale nutno volit volné uchycení na šroubech s mezerou cca 1 cm matka s kontramatkou. Ani po konzultaci se servisní organizací nebyl problém vyjasněn. Zaslal jsem dotaz na výrobce, zatím odpověď nedošla (Poznámka: nádoba je beztlaková)

Dotaz: Může revize komínů provádět osoba, která není v Seznamu revizních techniků (www.skcr.cz)? Jedná se o kominictví Blažek, které působí v oblasti bývalého okresu Mladá Boleslav.

Odpověď: Pan Blažek není členem Společenstva kominíků ČR. Členství ve Společenstvu však není podmínkou k provádění revizí komínů. Tuto činnost může provádět každý majitel ŽL vydaného pro kominickou živnost.

Ing. Rita Halbrštátová, výkonná tajemnice SK ČR

Dotaz: Plánuji rekonstruovat 55 let starý RD. Součástí oprav bude i instalace vnitřního krbu v jedné místnosti a kamen v jiné místnosti. Protože rekonstrukce bude podléhat stavebnímu řízení, předpokládám, že bude nezbytné zajistit kvalifikovaný kominický průzkum současného stavu, návrh řešení a projekt, posouzení možnosti napojení nových spotřebičů na stávající komíny, příp. jejich stavební úpravy, či zbudování nových, revizní zpráva, atd... Prosím o sdělení, kdo by byl tyto záležitosti schopen zajistit. Jedná se o okres Blansko, JM kraj, příp. o jakoukoliv radu, jak v této věci nejlépe postupovat.

Odpověď: Vámi předpokládaný postup pro instalaci krbu v rekonstruovaném domě je správný a posudek kominíka je nezbytný. Můžete si k tomu objednat služby jakékoliv kominické firmy v blízkém okolí. V případě, že by s tím byl problém, zavolejte tel: 224 321 080, pokusíme se Vám pomoci.

Ing. Rita Halbrštátová, výkonná tajemnice SK ČR

Dotaz: Vloni v lednu jsem nechala postavit v našem domě kachlová kamna s krbovou vložkou. Používáme je jako jediný zdroj tepla. Již od začátku kamna při jakémkoliv přikládání kouří zpět do místnosti tak silně, že skoro po každém přikládání musíme větrat. Samozřejmě že jsem několikrát kontaktovala zhotovitele těchto kamen a chtěla od něj, aby kouření odstranil. Vysvětlil nám, že když spalujeme nekvalitní dříví, tak kamna budou kouřit a namá co odstraňovat. Uznala jsem, že nekvalitní palivové dříví spalujeme a hned jsme koupili dříví dubové, nechali na slunci přes léto vyschnout, ale ani když topíme dřevem, kouření to neodstranilo. Nevím, zda-li to souvisí s kouřením, ale každý týden máme sklo kamen tak silně začouzené, že oheň není skoro vidět. Zhotovitel nám doporučil změřit tah komínu a objednat kominíka, který má přístroj na měření tahu komínů. Žádám Vás tímto o odbornou radu, jak postupovat dál při odstraňování vady funkčnosti kamen.

Odpověď: Dovolím si konstatovat, že žádné správně postavené topidlo by nemělo pravidelně kouřit do místnosti, ať topíte mokrým, či suchým dřevem. Topení mokrým dřevem je samozřejmě dost zásadní chyba (jako by jste do auta na benzín přimíchávali naftu a ještě trochu vody), ale na pronikání kouře do místnosti by to nemělo mít zásadní vliv.

Co se týče zakuřování skla, záleží na kvalitě vložky, tedy preciznosti a zkušenosti jejího výrobce. (Velmi obecně se dá říci, že čím je vložka levnější, tím je její konstrukce jak po stránce materiálové, konstrukční, tak po vývojové ošizenější.) Zásadní vliv na celkové tahové poměry topidla má též komín. Ten musí splňovat mnoho kvalitativních parametrů. Ne do každého komína se dá zaústit každé topidlo.

CK ČR nabízí za úplatu odborné posouzení. Probíhá následovně:

Cechovní znalec se dostaví k topidlu, provede jeho ohledání včetně fotodokumentace a sepíše zápis o stavu topidla. Tento zápis poté posoudí tři členové prezidia Cechu. A navrhnou případné řešení na odstranění závad. Pokud sdělíte zhotovitele topidla a tento je členem cechu, bude s ním tato záležitost podrobně probrána, a pokud na jeho straně došlo k nějakému pochybení, bude mu ze strany cechu doporučeno situaci v co nejkratší době napravit. Pokud se u některé firmy vyskytne větší počet takovýchto problémů a firma nejeví známky zlepšení, může prezidium Cechu navrhnout jeho vyloučení.
Váš dopis byl předán znalci, p. Petru Vyhnanovskému.

Vít Pešek, víceprezident CK ČR (mkprofi@mkprofi.com)

Dotaz: Existuje nějaká odborná literatura, jak nejlépe postavit udírnu? Popř. poradit, jaká udírna je nejlepší a jaké zákonitosti dodržet při její stavbě? (velikost udírny, rozměr topeniště a kouřovodu, umístění, komín atd.)

Odpověď: Odborná literatura na udírnu zatím není známa. Velikost udírny se stanoví podle množství uzeného masa či klobás. Nejlepší udírna je dřevěná, z kuláčů, se stříškou, ve které je odkouření kolem 120 mm. Topeniště ve velikosti klasických kamen 40x50 cm, hloubka cca 40 cm, odtah zplodin dlouhý cca 2m do vlastní udírny - pozvolna vzestupné. Nejlepší dříví do udírny je trnkové.

Pavel Baďura, Cech kamnářů, 777 563 595

Kabely v trubce v zemi

Dotaz: Jako projektantovi elektrických přípojek NN mi je často kladena otázka - mohu při uložení kabelu v zemi ve volném terénu použít jako ochranu ohebnou trubku (určenou pro uložení v zemi) místo pískového lože? Firmy dávají přednost uložení kabelu v zemi v ochranné trubce, je to méně pracné a cenově přibližně stejné. V normách se o takovémto uložení nic nepíše.

Odpověď: K Vašemu dotazu sdělujeme, že ČSN 33-2000-5-52:1998 uvádí v tab. 52 H jako jeden ze způsobů kladení kabelů v zemi jejich uložení v elektroinstalačních trubkách uložených v zemi. Rámcové požadavky na uložení kabelů ve tvárnicích a troubách (z betonu či z materiálu podobných vlastností) uvádí článek 521.N11.9.4 této normy. ČSN 33-2000-5-523 uvádí pro uvedený způsob uložení kabelů (v trubkách v zemi) jejich zatížitelnosti. Pokud tedy bude dodržena potřebná pevnost trubky a nebude překročeno dovolené zatížení kabelu pro tento způsob uložení, nejsou proti němu námitky. Protože je to způsob ještě stále poměrně nezvyklý, doporučujeme, aby o něm byl před pokládkou informován ten, kdo bude provádět dozor pokládky kabelů.

Rozvodnice u rodinného bazénu - ano, či ne?

Dotaz: Může být v prostoru krytého rodinného bazénu umístěna plastová rozvodnice s prvky pro ovládání sauny? Pokud ano, za jakých podmínek?

Odpověď: Pokud se jedná o umístění rozvodnice v prostoru tzv. malého krytého bazénu (tj. bazénu, který nemá zónu 2), považujeme, vzhledem k podmínkám ČSN 33 2000-7-702, její instalaci za vyloučenou. Pokud by se však jednalo o větší bazén, z hlediska ČSN 33-2000-7-702 není instalace uvedené rozvodnice, pokud je mimo zóny 1 a 2, vyloučena. Instalaci rozvodnice je však nutno řešit i s ohledem na jiné vnější vlivy, které se v okolí bazénu mohou vyskytovat. Může být např. v takovém rozvodnice otevírána mokrou osobou bez elektrotechnické kvalifikace? V takovém případě se opět nebezpečí zvyšuje a z tohoto hlediska doporučujeme umístit takovou rozvodnici mimo prostor bazénu (do nějaké předsíňky či alespoň do dostatečné vzdálenosti od bazénu). (Protože se jedná o rodinný bazén, nepředpokládáme, že by bylo možno pro zajištění bezpečnosti v takovém případě zpracovat místní provozně bezpečnostní předpis jako náhradní opatření).

 
 
Reklama