Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2005

pátek 25.11.2005



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program:

Konference TZB-2005:

  • Vytápění, větrání a chlazení obytných budov, 10.30-15.45 hod., Hala D, přednáškový sál

Tipy na stánky

Tepelná čerpadla MACH
TC MACH, s.r.o.
Hala J, stánek 023

Společnost TC MACH, s.r.o. je významnou českou firmou, která se zabývá vývojem, výrobou a instalací tepelných čerpadel pro účely vytápění, ohřevu vody a pro využití tepelných čerpadel při speciálních aplikacích. Společnost zaměřila svoji vývojovou činnost především na vývoj tepelných čerpadel MACH typu vzduch/voda, která patří mezi technickou špičku na českém trhu.

 

TC MACH, s.r.o. poskytuje služby v následujících oblastech:

  • Vývoj, výroba a instalace tepelných čerpadel typu vzduch/voda, voda/voda, země/voda pro rodinné domy, střední, velké a speciální aplikace
  • Projekty otopných systémů včetně realizace
  • Konzultační činnost

Přednosti tepelných čerpadel MACH

  • Nejvýkonější patentovaný systém odtávání čerpadel MACH VHM typu vzduch/voda
  • Malé prostorové nároky na velikost kotelny
  • Nerezové provedení všech vnějších částí
  • Měděná akumulační nádrž
  • Vývody pro ohřev bazénové vody
  • Možnost napojení solárního systému pro ohřev TUV, bazénové vody, topné vody bez nutnosti rozdělovačů
  • Jednoduchý servis chladicího okruhu umožňující rychlou opravu (kompresor připojený přes rotaloky, atd.)

Tepelná čerpadla a topné faktory
(článek zveřejněný na TZB-info dne 8.3.2005)




Kompaktní topnou centrálu lze zabudovat do kuchyňské linky
VIESSMANN, s.r.o.
Hala G, stánek 202

Společnost Viessmann představuje na Aqua-thermu celou řadu novinek . "Zajímavé jsou především naše kompaktní energetické věže," říká Ing. Martin Havelka z oddělení marketingu. Za jednu z nich, Vitodens 343, získala firma jednu ze sedmi udělených Zlatých medailí. Jde o novou kompaktní topnou centrálu pro rodinné domy. Na ploše o velikosti běžné větší chladničky je umístěn závěsný plynový kondenzační kotel s ekvitermní regulací o výkonu 13 kW, výkonný ohřívač pitné vody a komponenty solárního systému. Vitodens je totiž kompletně připraven k připojení solárních kolektorů (obsahuje veškerou regulaci, čerpací jednotku atd.). Integrovaný zásobníkový ohřívač teplé vody s objemem 250 l kombinuje vysoký komfort ohřevu nabíjecím systémem s efektivním využitím solárního zásobníku a umožňuje krýt až 60 % spotřeby pomocí kolektorů.

Další novinkou je kompaktní topná věž Vitocal 343 určená pro nízkoenergetické domy. Funguje na stejném principu, jen místo kondenzačního plynového kotle je použito tepelné čerpadlo země/voda. Srdcem je zde osvědčený kompresor Compliant Scroll o výkonu 6, 8 a 10 kW. Za horkých letních dní lze využít nízké teploty v zemi k chlazení budov (funkce Natural Cooling).

Třetí v řadě je kompaktní topná věž Vitotres 343, určená pro pasivní domy. Kombinuje tepelné čerpadlo odpadní vzduch/voda se systémem řízeného větrání místností a zásobníkovým ohřívačem vody o objemu 250 l. Tepelné čerpadlo (1,5 kW) používá tu část tepla odpadního vzduchu, kterou již není možné využít rekuperací, k dohřevu přiváděného vzduchu nebo k ohřevu pitné vody. Tepelné čerpadlo umožňuje i aktivní chlazení přiváděného vzduchu (funguje přitom podobně jako chladnička). Všechny věže lze snadno zabudovat do interiéru (např. do kuchyňské linky), protože jsou řešeny velmi esteticky a jsou tiché.

Poslední z novinek je závěsný teplovodní kotel Vitopend 222 s integrovaným nerezovým zásobníkem o objemu 50 l. Kotel využívá pro přípravu TUV kombinaci deskového výměníku s pohotovostní zásobou teplé vody, což umožňuje uživateli maximální komfort.

Zajímavé je, že firma Viessmann byla ještě oceněna Čestným uznáním za projekt řešení vytápění v šumavské obci Strážný. Zde bude nasazeno 12 tepelných čerpadel Vitocal 300, a to nejen ve veřejných budovách (obecní úřad, škola, školka, hasičská zbrojnice), ale také v obytných domech. Do budoucna se zde počítá i s plochou 100 m² solárních kolektorů.


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ: TEPELNÁ ČERPADLA

Po zdražení plynu stoupá stále více zájem o alternativní způsoby vytápění tepelnými čerpadly. Vytápění tepelným čerpadlem klade vyšší nároky na projekt, správný návrh velikosti zdroje a dimenzování otopných těles tak, aby bylo dosaženo co nejvyššího provozního topného faktoru. Redakce TZB-info ve spolupráci s katedrou Techniky prostředí - Ing. Bořivojem Šourkem, Ing. Janem Schwarzerem a Ing. Tomášem Matuškou, Ph.D. připravila seriál článků na téma Snížení energetické spotřeby v budovách s využitím alternativních zdrojů energie. Jednotlivé příspěvky zahrnují úvod do problematiky, schémata zapojení, technický popis, použití s upozorněním na výhody a nevýhody jednotlivých zapojení. Vznikl tak unikátní ucelený dokument s řadou konkrétních schémat zapojení, která pomohou projektantům ve správné aplikaci a zapojení netradičních zdrojů do otopných systémů.
Seriál je rozčleněn do čtyř základních kategorií a to solární soustavy, tepelná čerpadla a kotle na biomasu.


Z OBORU VĚTRÁNÍ: TEPELNÁ ČERPADLA PRO KLIMATIZACI

Nejúčinnější a nejprogresivnější technologií pro klimatizování větších komerčních budov jsou v současné době tzv. Komfort Systémy a to díky jednoduchému, ale velmi účinnému principu přečerpávání tepla z oblastí s tepelným přebytkem do oblastí s tepelným deficitem. Toto přečerpávání se uskutečnuje prostřednictvím dvoutrubkového rozvodu primárního média (voda, nemrznoucí směs) po celé budově, kde jsou na něj v jednotlivých místnostech nebo zónách napojena lokální tepelná čerpadla voda/vzduch potřebných výkonů (cca od 2 kW) o celkovém počtu i několik set jednotek. Výhod Komfort systémů lze vhodně využít ve většině komerčních budov.

V režimu vytápění vypařující se chladivo odebírá teplo z primárního média, které se tímto ochlazuje. Páry chladiva se následně stlačují v chladivovém kompresoru a vznikající kondenzační teplo se odevzdává prostřednictvím ventilátoru do vzduchu v klimatizované místnosti, který se tímto ohřívá.

V režimu chlazení vypařující se chladivo odebírá teplo ze vzduchu v klimatizované místnosti, který se tímto ochlazuje. Páry chladiva se následně stlačují v chladivovém kompresoru a vznikající kondenzační teplo se odevzdává primárnímu médiu, které se tímto ohřívá.

Další podrobnosti:
internetový portál TZB-info (článek Nový způsob klimatizování komerčních budov tepelnými čerpadly)
www.mastertherm.cz
nebo v expozici společnosti MASTER THERM CZ v hale J na stánku 027


Z OBORU VODA A KANALIZACE: VRTY PRO TEPELNÁ ČERPADLA MAJÍ SVÁ PRAVIDLA I ÚSKALÍ I V OBLASTI VODY

Vrty pro tepelná čerpadla systém země-voda jsou vodními díly a vyžadují tedy povolení ve smyslu § 15 vodního zákona. Nutnou součástí stavebního povolení vrtů systému země-voda je i povolení k nakládání s vodami. K vydání povolení k nakládání s vodami jsou nezbytné ještě dva podklady, a to vyjádření osoby s odbornou způsobilostí (hydrogeologa) a dále stanovisko místně příslušného správce povodí.

Vrty pro tepelná čerpadla však nepředstavují pouze rizika pro vodní útvary či vodní zdroje, do nichž jsou zahloubeny konkrétní jímací objekty. Nebezpečí negativního ovlivnění jiných druhů staveb a zařízení je dáno především možnou změnou vlastností základové půdy v jejich podloží. Příčin může být několik. První příčinou související se změnou vodního režimu je odvodnění základové půdy. K tomu dochází tak, že vrty přeruší mezilehlý izolátor mezi svrchní zvodní a zvodní níže ležící, hladina vody poklesne, svrchní zvodeň vyschne a kapilární voda původně sytící podzákladí se vytratí. Tím dojde k vyschnutí základové půdy, což může vyvolat pokles stavebního objektu a jeho destrukci. Dalším případem tohoto typu je stav, kdy v průběhu vrtných prací v důsledku nestability vrtné stěny, většinou v kombinaci s podzemní vodou, dochází k vytváření kaveren, což v určitých případech opět může vést k sedání stavebních objektů a poruchám jejich statiky. Dalším případem je jev, kdy paušálně volená zaplášťová úprava vrtů pomocí tlakové cementace se v některých případech ukázala být krajně ošidná z toho důvodu, že v horninovém prostředí, především při aplikaci vysokotlaké cementace, se vytvoří liniová bariéra bránící volnému prostupu podzemní vody, dojde k jejímu vzdutí a v krajném případě může dojít např. k zatopení suterénních prostor budov.

Jiným případem jsou rizika, která představují vrty pro tepelná čerpadla obou systémů pro ekosystémy vázané na vodu. Ty sice obecně představují okrajovou část problémů při provádění uvedených vrtů, v ojedinělých předem neodhalených rizikových případech však mohou být předmětem značných obtíží.

Více informací: článek Vrty pro tepelná čerpadla mají svá pravidla i úskalí


Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE: KUSOVÉ DŘEVO NEBO PELETKY

Již dávno neplatí, že by kusové dříví patřilo k běžně používaným zdrojům tepla. Než člověk nalezl jiné zdroje energie, bohužel především fosilní paliva, platilo, že dříví dokáže člověka sedmkrát zahřát. Dnes se kusové dřevo používá spíše jako doplněk jiného komfortnějšího zdroje tepla a slouží ke zpříjemnění víkendové pohody v krbech či venkovních udírnách. Jeho cena je ale nadále nejnižší na trhu a k jeho spalování najdeme i zde vysoce účinné kotle. Porovnání nákladů na vytápění naleznete v rubrice Tabulky a výpočty na TZB-info.

Takovým komfortním palivem mohou být např. peletky, mezi jejichž přednosti patří zejména pohodlnost skladování, automatizace dodávek do kotle nebo minimální obsah popela. Jejich cena se nadále pomalu vyrovnává rostoucím cenám zemního plynu či elektřiny. Jako obnovitelný zdroj budou mít jistě v budoucnosti stále větší zastoupení. Aktuální informace naleznete v článcích na portálu TZB-info v rubrice Peletky.


Z OBORU STAVBA A ENERGIE: TĚSNOST STAVEB

Stále větší tlak na zesilování tepelných izolací by měl vést i k tlaku na snižování tepelných ztrát tepelnými mosty. Jedním z druhů tepelných mostů jsou ty mosty, kde se teplo šíří nikoliv vedením, ale prouděním. Je však nutné podotknout, že obdobné tepelné mosty lze najít u mnoha novostaveb, někde dokonce vedou i k tomu, že příslušnou část novostavby není při větrném počasí možné vytopit na požadovanou teplotu.

Je třeba upozornit i na:
  • netěsnost mezi dřevěnou nosnou konstrukcí a tepelnou izolaci vloženou mezi tuto konstrukci. U novostaveb tento druh tepelného mostu nastává například mezi štítem a podkrovním prostorem.
  • na místo, kde se chladný vzduch z exteriéru dostává mezi tepelnou izolaci a vnitřní pohledovou desku (sádrokarton). Tento detail je velmi častý u všech podkrovních prostor.
  • na vyvedení elektroinstalace do interiéru, v tomto případě u lustru. Velmi často se však stává, že do interiéru fouká zásuvkami. V tomto detailu hrozí nejen riziko nadměrných tepelných ztrát, ale i to, že zde dojde ke kondenzaci vodní páry. Výsledkem pak může být velké množství ve vodu zkondenzované vodní páry, skrz kterou vedou kabely elektroinstalace.
 
 
Reklama