Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová čerpadla Wilo pro domácí použití

Firma Wilo vyvinula oběhové čerpadlo energetické třídy A pro domy s jednou až šesti rodinami - Wilo-Stratos ECO. Pro cirkulaci pitné vody je určena varianta Stratos ECO-Z s bronzovou spirální skříní a speciálními těsněními pro nasazení na pitnou vodu.




Firma Wilo Vás zve

k návštěvě svého stánku
na veletrhu Aqua-therm

hala F stánek č. 326
22. - 26. 11. 2005, Výstaviště v Holešovicích.



Wilo-Stratos ECO/-Z

Malá topenářská oběhová čerpadla s vysokou účinností


Kvantový skok v čerpací technice. Snížení spotřeby elektrické energie o 80%. Na počátku roku 2001 se na trhu objevilo oběhové čerpadlo Wilo Stratos, čerpadlo s vysokou účinností. Nová koncepce elektronicky komutovaného motoru, univerzální použití na topení a chlazení a nesrovnatelně vyšší účinnost oproti stávajícím bezucpávkovým čerpadlům chlazeným dopravovaným médiem vynesly Stratos na pomyslný trůn v oboru inteligentních oběhových čerpadel. Osmdesátiprocentní úspora elektrické energie v porovnání se standardními čerpadly nebyla dodnes překonána. Iniciativou firmy Wilo se Stratos stal prvním čerpadlem svého druhu třídy energetické náročnosti A a stal se dodnes nepřekonaným etalonem třídy A.

Moderní domácnost je energeticky náročná záležitost. Vezmeme-li průměrnou roční spotřebu, je energeticky nejnáročnější topení 78% a příprava teplé vody 11%. 8% celkové roční spotřeby elektrické energie v domácnosti při tom spotřebuje oběhové čerpadlo na topení...V Evropě je asi 120 milionů oběhových čerpadel, která spotřebují přibližně 60 000 GWh. Proto vyvíjí Wilo čerpadla s maximální možnou účinností, proto je Wilo průkopníkem "Energy labellingu" v oblasti čerpadel a proto vyvinula firma Wilo oběhové čerpadlo energetické třídy A pro domy s jednou až šesti rodinami Wilo Stratos-ECO.

Wilo-Stratos ECO je nové topenářské oběhové čerpadlo s integrovanou plynulou změnou otáček v závislosti na diferenčním tlaku, které časem zcela nahradí stávající řadu elektronických čerpadel Star-E 25/1-3 (1-5).Pro dosažení maximální možné účinnosti je poháněno elektronicky komutovaným motorem (technologie ECM) a má hydraulicky optimalizovanou spirální skříň a oběžné kolo. Elektronicky komutovaný motor s permanentně magnetickým rotorem má trojnásobný záběrový moment v porovnání se stávajícími oběhovými čerpadly pro rodinné domy. Spolu se speciálním filtrem před kartuší, vrtanou hřídelí a "Antiblocking" softwarem je tak minimalizováno nebezpečí zablokování rotoru.


Wilo-Stratos ECO/-Z

Pro cirkulaci pitné vody je určena varianta Stratos ECO-Z s bronzovou spirální skříní a speciálními těsněními pro nasazení na pitnou vodu. K dispozici jsou jmenovité světlosti DN 25 a DN30 se závitovým připojením a stavební délkou 180 mm s rozsahem 1-3 a 1-5 m, resp. DN25, 130 mm, 1-5 m.

Snadná instalace a obsluha je dána i možností elektrického připojení z obou stran prostřednictvím samosvorných svorek. Zcela nově byla vyvinuta elektronická regulace otáček čerpadla v režimu p-v.Přínosem je uživatelský komfort a jistota distribuce tepla přesně podle požadavků. V souladu s tradicí je maximálně jednoduché ovládání červeným knoflíkem. Stačí pouze nastavit požadovaný tlakový přínos čerpadla a zvolit provoz s "Autopilotem" nebo bez. Tím je myšleno použití automatického útlumového režimu v závislosti na teplotě média, kterým. Tento režim je plně automatický na bázi fuzzy logiky a čerpadlo se přizpůsobí dané soustavě. V době, kdy je kotel v útlumu přechází čerpadlo do režimu Stand-By se spotřebou 5,8W...

Cirkulační čerpadlo teplé vody Wilo-Star-Z 15 TT

S regulací chodu v závislosti na čase a teplotě a podporou termické dezinfekční funkce kotle.

Příprava teplé vody je z mnoha hledisek ostře sledovaným procesem. Vzhledem k tomu, že dnes hovoříme o pitné vodě, je úhelným kamenem pohledu její zdravotní nezávadnost, nezastupitelná je však i ekonomika tohoto nákladného a energeticky náročného procesu.

Rozhodujícím hygienickým a zdravotním faktorem je přítomnost a tvorba bakterií, kterým se v teplé vodě velmi dobře daří a které jsou nebezpečím pro zdraví, mohou však být i ohrožením života.

Legionella pneumophila je bakterie, která je původcem obávané přenosné infekční choroby Legionelózy, známé jako legionářská nemoc. Za své jméno vděčí epidemii pneumonie, která vypukla na srazu příslušníků amerických legií ve Filadelfii v létě roku 1976.První dokumentovaný případ je z roku 1947, první epidemie byla zaznamenána 1957 v Minnesotě. Onemocnění se projevuje nevolností, vysokými horečkami a těžkým zápalem plic, smrtnost hospitalizovaných případů dosahuje 39%...Preventivním epidemickým opatřením je pravidelná údržba a dezinfekce všech zařízení, ve kterých by k výskytu mohlo dojít.

Zásobování teplou vodou v domácnostech, nemocnicích, ubytovacích zařízeních, domovech pro seniory, hotelích, ale také vířivky, fontány,klimatizační zařízení, chladící věže, zvlhčovače vzduchu a inhalační přístroje mohou sloužit jako dokonalá líheň nebezpečných bakterií.

Za stav a kvalitu vody v zásobnících je odpovědný vlastník nebo provozovatel a podle toho by také k této problematice měl přistupovat. Základními požadavky na cirkulaci teplé vody tedy jsou:

  • Minimalizace zdravotních rizik - vyhláška č. 252/2004 Sb., která stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu, četnost a rozsah kontrol pitné vody.

  • Energetická účinnost a komfortní, uživatelsky příjemné ovládání - vyhláška č. 152/2001 Sb., která stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé užitkové vody, měrné ukazatele spotřeby tepla pro vytápění a pro přípravu teplé užitkové vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům k Zákonu č. 406/2000 Sb. - o hospodaření energií a související předpisy.

Pro splnění požadavků a nároků zákonů, předpisů a uživatelů se při přípravě teplé vody nevyhneme její cirkulaci a tedy nasazení cirkulačního čerpadla.


Wilo-Star-Z 15 TT

Pro domy obývané jednou nebo dvěma rodinami vyrábí firma Wilo již celou řadu let spolehlivá, nenáročná čerpadla s vysokou životností Wilo-Star-Z15. V kombinaci se spínacími hodinami slouží tato nenápadná čerpadélka v mnoha domácnostech. Vzhledem ke stále rostoucím požadavkům nyní přichází nová generace s integrovanými spínacími hodinami a řízením v závislosti na teplotě Wilo-Star-Z 15TT, která doplní stávající řadu CirkoStar. TT znamená Timer+Thermostat.

Na první pohled se liší především LC-displejem s pro Wilo typickým červeným knoflíkem s technologií "stiskni a otoč" pod kterým najdeme rozměrnou snadno přístupnou svorkovnici s možností rychlého připojení. Bronzová spirální skříň s integrovaným kulovým ventilem a zpětnou klapkou disponuje sériově tepelnou izolací. Závitové připojení usnadňují nálitky na stranový klíč, k dispozici je i provedení PRESS s připojením na lisovaný spoj systém Viega. Montáž je tedy snadná a rychlá, není třeba dalších uzavíracích armatur.

Pokud budeme chtít regulovat čerpadlo v závislosti na čase máme k dispozici tři programovatelné spínací a tři vypínací časy. Pokud požadovaná doba odstávky čerpadla překročí 8 hodin ozve se varovný signál. Čerpadlo pracuje 24 hodin denně nezávisle na teplotě, program je třeba upravovat pouze v závislosti na letním a středoevropském čase.

Navíc je čerpadlo nezávisle na nastavení každých 60 minut na deset sekund sepnuto aby byla minimalizována možnost zanesení a zablokování čerpadla, které je i tak etalonem třídy v odolnosti proti těmto jevům.

Vestavěný termostat umožňuje řízení čerpadla v závislosti na teplotě vody. Navíc nabízí Z 15 TT postup pro rozpoznání a podporu termické dezinfekční funkce na kotli. Tato funkce, kterou disponují moderní kotle, představuje ohřev teplé vody jednou týdně na teplotu 70°C. K tomuto ohřevu na dochází většinou v noci, kdy bývají standardní cirkulační čerpadla vypnutá. Proto je zapotřebí funkce, která rozezná desinfekční ohřev a aktivuje cirkulační čerpadlo nezávisle na časování.

Při prvním uvedení do provozu startuje Z 15 TT poznávací fázi nezávisle na nastavení timeru, která trvá alespoň týden, aby zjistilo případné zvýšení teploty nad 68°C. Během této poznávací fáze spíná čerpadlo každých 20 minut na deset minut. Pokud dojde k předmětnému zvýšení teploty, je čas zaznamenán a čerpadlo běží dále až do dalšího zvýšení teploty. Zjištěný časový odstup je frekvencí pro termickou desinfekci (TD).Tímto "naučeným" postupem ví Star-Z 15 TT kdy na kotli probíhá TD a automaticky se na cca dvě hodiny uvede do trvalého chodu aby podpořilo termickou desinfekci cirkulační soustavy.

Řízení čerpadla v závislosti na teplotě umožňuje nastavení požadované teploty ve zpátečce cirkulačního okruhu teplé pitné vody, kterou posléze čerpadlo drží na konstantní úrovni, požadované uživatelem a nastavitelné prostřednictvím červeného knoflíku a displeje přímo na čerpadle.

Špičkové čerpadlo na cirkulaci teplé vody Wilo-Star-Z 15 TT přináší uživateli komfort jistotu a ekonomiku provozu při maximální jednoduchosti ovládání a nenáročnosti na údržbu. Naplňuje tak motto Pumpen Intelligenz.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.