Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novela zákona č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích - aktuální stav

V článku je uveden přepis zvukového záznamu příspěvku JUDr. Žaludové, který zazněl v rámci doprovodného programu výstavy Vodovody a kanalizace 2005. Představenstvo SOVAK doporučilo poslancům v zastoupení vodovodů a kanalizací, aby novela zákona ve znění, v jakém ji předložilo ministerstvo, nebyla schválena.

3letá praxe, která nám připravila řadu problémů při aplikaci tohoto zákona, ať už se jednalo o vlastníky, provozovatele nebo orgány veřejné správy, nás jako SOVAK a především právní komisi SOVAKU vedla k tomu, abychom iniciovali přípravu novely tohoto zákona. Pokud se jedná o ustanovení, která jsme navrhovali k úpravě, doplnění nebo změně, tak se jednalo o ustanovení, která byla do určité míry nejasná, vyvolávala potřebu výkladu nebo komentáře ministerstva zemědělství ČR a směřovala k tomu, aby byly odstraněny tyto nejasnosti.

Další oblastí, kterou jsme navrhovali upravit, byla úprava kvalifikace osob, které jsou oprávněny provozovat vodovody a kanalizace, tj. zpřísnění kvalifikace pro tento obor. Další oblast se týkala vlastnictví vodovodů a otázek souvisejících s údržbou a opravami kanalizačních přípojek. V souvislosti s tím jsme jako SOVAK předložili ministerstvu zemědělství návrh na změny a doplnění stávajícího zákona o vodovodech a kanalizacích. Ministerstvo ve spolupráci se SOVAKEM zpracovalo novelu zákona a na doplnění návrhů SOVAKU zpracovalo svůj návrh, ve kterém byly návrhy SOVAKU přijaty pouze částečně a zásadní, co se v novele objevilo, je otázka tzv. regulátora oboru vodovodů a kanalizací.

Ministerstvo zemědělství zpracovalo novelu zákona, která byla předložena parlamentu ČR 20.4.2005 a 21.4. byla organizačním výborem postoupena k dalšímu čtení a byla předložena všem poslancům parlamentu. Bylo doporučeno, aby tato novela byla projednána ve dvou výborech - ve výboru veřejné správy regionálního rozvoje a životního prostředí a zároveň ve výboru zemědělském. Oba tyto výbory novelu vzhledem ke krátké lhůtě ještě neprojednaly.

Z tohoto pohledu jsme jako SOVAK připravili stanovisko pro jednotlivé poslance a představenstvo doporučilo poslancům v zastoupení vodovodů a kanalizací, aby tento zákon ve znění, v jakém ho předložilo ministerstvo, nebyl schválen, a bylo doporučeno novelu zákona přepracovat. Kromě toho bylo ještě doporučeno udělat některé změny v rámci legislativního projednávání ve znění toho zákona. Z toho plyne - kdy bude projednána a schválena a zda bude schválena novela zákona o vodovodech a kanalizacích v tuto chvíli není zřejmé a nemohu vám k tomu podat podrobnější informaci.



Poznámka redakce:

Dále v programu zazněly další velmi zajímavé příspěvky:

  1. JUDr. Nietscheová - v přednášce o právních dopadech současné podoby zákona o vodách zazněla celá řada velmi užitečných rad pro všechny, kteří například používají studnu, mají na svém pozemku potok, rybník..., odvádějí odpadní vody, plánují jakékoliv nakládání s vodami.

  2. Ing. Hušková - novela vyhlášky o hygienických parametrech pro pitnou vodu k zákonu o ochraně veřejného zdraví, která platí od 1.6.2005

Obě tyto přednášky jsme zaznamenali a jsou připraveny ke zveřejnění.


 
 
Reklama