Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nahradí pelety uhlí?

Jedním z obnovitelných zdrojů energie, které dokáží svou cenou a nejen jí konkurovat uhlí, jsou pelety rostlinného původu, jejichž momentální cena na trhu se pohybuje okolo až neuvěřitelných 1 400 Kč/tunu. Nápad využít zbytky po přečištění obilí k lisování pelet proměnili v patent pro originální topivo v Družstvu Březovice na Mladoboleslavsku.

Cena energie stále stoupá, jinak tomu snad ani nemůže být, to by s ekonomikou bylo něco špatně. Energetických zdrojů, tedy především těch klasických, stále ubývá, obyvatel modré planety Země je stále více a spotřeba energie každého jedince se neustále zvyšuje. Hermann Scheer pronesl nedávno zajímavou větu: "Zatímco ceny klasických paliv a energie z nich již pouze porostou, ceny energie z obnovitelných zdrojů budou pouze klesat". Já si dovolím souhlasit, jen je třeba hledat, využívat a soustředit se na ty "správné" obnovitelné zdroje. Takové, které dokáží již dnes konkurovat fosilním palivům.

V letošní zimě jsme se opět dočkali toho, že se lidé začali vracet k uhlí. Plyn a elektřina (hlavně ta pro tepelná čerpadla) podražily, štěpka a peletky bohužel také, a ne každý má možnost a chuť opatřit si a dnes a denně topit nejlevnějším kusovým dřevem. Neekologické uhlí se tak stále vyplatí. Vyplatí se ale určitě?

U nás pomalu, ale jistě roste zájem o vytápění peletami, možná by se dalo říci o komfortní vytápění něčím, co ekologické jest. Širšímu využití tohoto druhu paliva však brání jeho cena, která je poměrně vysoká. I když vysoká pouze relativně, protože u nás se bohužel stále ceny paliva srovnávají s cenou uhlí, která je neodpovídající dnešnímu trendu v Evropě.

V současné době se však objevila možnost využít alternativní pelety. Pelety označované obchodní značkou EKOVER jsou rostlinného původu, jejichž surovinovým základem je rostlinný odpad vzniklý při průmyslovém čištění zemědělských plodin jako jsou obiloviny, olejniny, luskoviny, přadné a léčivé rostliny. Na čisticích zařízeních vzniká odpad sestávající z odrolených částí semen, drobných kousků z ostatních částí semen, ze semen nekulturních částí rostlin a prachových částí. Lze přidávat i dřevěné piliny. Tento odpad je nyní likvidován ukládáním na skládky odpadu, podestýláním, popřípadě v zanedbatelném množství jako balastní krmivo pro divokou zvěř. Pelety vzniklé standardně lisováním za tlaku v rozsahu 1 až 120 MPa jsou v podstatě klasické granule kruhového průřezu s průměrem 6 až 8 mm a délkou 10 až 30 mm. Jsou vyrobeny výhradně z odpadního organického materiálu - biomasy bez jakýchkoliv chemických přísad. Zásadou je, aby rostlinné materiály byly nejméně z 50 % hmotnosti tvořeny odpadem z čištění semen zemědělských plodin. Nezajímavá není pouze cena, která se nyní pohybuje okolo 1 400 Kč za tunu, ale také výhřevnost, jež je podložena zkouškami a dosahuje velmi slušných 16 MJ/kg. Tyto hodnoty poskytují možnost snížení ceny topné sezóny značně pod 10 000 Kč za rok pro průměrný rodinný dům při zachování plného komfortu obsluhy. Rostlinné pelety jsou aktuálně zařazeny i na portálu TZB-info v tabulce Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva. Velkou výhodou je minimální množství popela, asi 6 %, což je asi o 2/3 méně oproti hnědému uhlí. Lze je spalovat v běžných typech kotlů, popřípadě v krbových kamnech. Další rozšíření tohoto druhu pelet si ale vyžádá změnu konstrukce kotlů tak, aby nedocházelo např. ke spékání popela. Tato změna konstrukce umožní v budoucnu výrobu pelet i z dalších surovin, jako například seno a sláma.

Kotle na biomasu podporuje i Státní fond životního prostředí z 50 %, maximálně však 70 tis. Kč na jedno zařízení. Podrobněji v článku ze dne 10. 1. 2005. Dočasně je bohužel pozastaven příjem všech žádostí na Fond, důvodem je velký převis žádostí, který vysoce přesahuje současné finanční možnosti Fondu. Nicméně žádosti přijaté na Fond, které se týkají kotlů do rodinných domků, byly doposud vždy uspokojeny kladně a Fond, potažmo jeho správce MŽP má zájem podporu těmto zařízením nadále zachovat.

U nás již existuje několik peletáren na tyto pelety. Josef Martin, ředitel ZZN Polabí Kolín, kde s licenční výrobou paliva Ekover začali letos na jaře, říká: "Odpad se buď zdarma nechává myslivcům, nebo skončí na skládce, a za to platíme. Zužitkování na pelety je tedy zajímavé řešení." V sezóně tu vykoupí kolem 220 tisíc tun obilí a olejnin, z čehož odpad po vyčištění může tvořit zhruba dvě procenta, odhaduje dále ředitel Martin. Najít smluvní partnery mezi výkupy a dalšími majiteli čističek po celé republice je právě záměrem pana Lubomíra Vernera, duchovního otce patentovaného paliva. "Další výrobna pelet už běží v sušárně Kratonohy u Hradce Králové. Šest zájemců se na zahájení produkce v současné době připravuje," upřesňuje Lubomír Verner. O výrobě pelet jednají s držitelem její licence i výkupy ze skupiny Agrofert, první kontakty proběhly i s Agropolem. O využití zbytků po přečištění obilí na palivo se zajímají i přímo zemědělci, kupříkladu dvě velká družstva z východních Čech. Potenciální partneři se ozývají i ze Slovenska.

Je také velký předpoklad ke vzniku dalších, protože suroviny pro výrobu tohoto druhu pelet je dostatek a nezdražuje ji ani dovozní vzdálenost, neboť se vesměs jedná o místní zdroje. U takovéhoto paliva je proto reálný předpoklad k jeho cenové stabilitě.

Kontakt v případě zájmu o prodej topiva, o spolupráci při poskytnutí technického řešení výroby a užití nebo o spolupráci při zajišťování surovinového základu a odbytu topiva:

Družstvo EKOVER
294 24 Březovice 33
Tel./fax: +420 326 394 193
e-mail: ekover@sps-mb.cz

Kontaktní osoby:
Ing. Lubomír Verner - +420 736 763 557
Ing. Hana Marešová - +420 736 763 737

 
 
Reklama