Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Grundfos a Sdružení evropských výrobců čerpadel zavádějí systém označování energetické spotřeby

Jako odpověď na iniciativu firmy Grundfos vyvinulo Sdružení evropských výrobců čerpadel Europump systém označování energetické spotřeby, od něhož se očekává, že přinese úspory elektrické energie v řádu miliónů Eur.

Většina lidí si při výběru domácích spotřebičů postupně uvědomuje důležitost aspektu energetické spotřeby. Mimo jiné jsou v dnešní době spotřebitelé při výběru výrobků do značné míry ovlivňováni zavedenými pravidly Evropské unie, týkajícími se označování energetické spotřeby. Zároveň však jen velmi málo spotřebitelů bere na vědomí fakt, že oběhová resp. cirkulační čerpadla, která používají v rámci otopných soustav resp. systémů cirkulace teplé vody ve svých rodinných domech, patrně spotřebovávají mnohem více energie než jejich ledničky.

Nyní se však energie spotřebovávaná oběhovými čerpadly zviditelňuje. V současné době se zavádí nový systém označování energetické spotřeby čerpadel, který bude majitelům nemovitostí po celé Evropě sloužit jako vodítko při výběru oběhových a cirkulačních čerpadel. V Evropě je instalováno přibližně 120 miliónů oběhových čerpadel, která každoročně spotřebovávají stejné množství energie jako všechny evropské pračky dohromady - nebo více, než kolik činí celková roční spotřeba energie v Dánsku.

Nový systém označování energetické spotřeby způsobí, že se zájem spotřebitelů přesune na inteligentní čerpadla, která čerpají jen v případě potřeby, přičemž využívají pouze nezbytně nutné množství energie. Jen u několika typů čerpadel dosáhne parametr energetické spotřeby kategorie A. Dnešní klasická oběhová čerpadla, která pracují v tisících otopných soustavách evropských domácností, budou zařazena do kategorie D, protože pracují 24 hodin denně při konstantních otáčkách - bez ohledu na skutečnou potřebu tepla.

Letos uvede Grundfos na trh novou typovou řadu oběhových čerpadel spadajících do energetické kategorie A.

Kromě firmy Grundfos podepsali dohodu o zavedení systému označování energetické spotřeby také dánský výrobce čerpadel Smedegaard, německá čerpadlářská firma Wilo, švýcarská firma Biral a firma Circulating Pumps z Velké Británie. Dohromady pokrývají uvedení výrobci čerpadel přibližně 80 % evropského trhu oběhových čerpadel určených pro otopné soustavy.




Systém označování energetické spotřeby se vztahuje na celé území Evropské unie. Jeho vytvoření nebylo vůbec snadné, protože požadavky a zavedená praxe při realizaci otopných soustav se v jednotlivých evropských zemích od sebe značně liší. Trvalo celé čtyři roky, než se podařilo vytvořit kalkulační metody, podle nichž lze určit, zda předmětné čerpadlo spadá do té či oné kategorie energetické spotřeby.

Více informací naleznete na stránkách www.grundfos.com a cz.grundfos.com.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...