Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slovníček vybraných pojmů z oboru elektromanagementu

aneb Co to znamená, když se řekne ...

Mnohá nedorozumění mezi odběrateli elektřiny a jejími dodavateli vyplývají z toho, že nejsou plně vymezeny a vysvětleny pojmy používané ve vzájemných vztazích mezi těmito dvěma subjekty.

V souladu s ustanovením energetického zákona (zákon č. 458/2000 Sb. v platném znění) byla 1. ledna 2005 zahájena další, v pořadí již čtvrtá vlna otevírání trhu s elektřinou. V rámci této vlny se stanou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci kromě domácností. Na tuto vlnu by pak měla navázat od 1. ledna 2006 poslední vlna, ve které se stanou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci, tudíž i domácnosti.

Mnohá nedorozumění mezi odběrateli elektřiny a jejími dodavateli vyplývají z toho, že nejsou plně vymezeny a vysvětleny pojmy používané ve vzájemných vztazích mezi těmito dvěma subjekty. Proto na rozdíl od předchozích částí slovníčku, kdy pojmy a jejich definice byly zaměřeny na obsahovou náplň a problematiku vydávaného čísla časopisu Elektroinstalatér, byla pro toto číslo učiněna výjimka. Jevilo se účelnější přiblížit pro případná jednání (ale i v souvislosti s průběhem schvalovacích jednání tzv. "velké novely" energetického zákona, která nabyla účinnosti 30.12.2004) základní pojmy definované v legislativních předpisech.

Dále uvedené vymezení pojmů (v některých případech zjednodušené z hlediska jejich srozumitelnosti) by mělo přispět k formě jednotného vyjadřování, výkladu a celkového porozumění.


Základní pojmy týkající se elektroenergetiky používané v legislativních předpisech

- elektrizační soustava České republiky
vzájemně propojený soubor zařízení pro výrobu, přenos, transformaci a distribuci elektřiny včetně elektrických přípojek a přímých vedení a systémy měřicí, ochranné, řídicí, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky.

- výrobna elektřiny
energetické zařízení pro přeměnu různých forem energie na elektřinu, zahrnující technologické zařízení pro přeměnu energie, stavební část a všechna nezbytná pomocná zařízení.
Poznámka: Výrobcem elektřiny je fyzická či právnická osoba, která vyrábí elektřinu a je držitelem licence na výrobu elektřiny. Výrobce je účastníkem trhu s elektřinou.

- přenosová soustava
vzájemně propojený soubor vedení a zařízení 400 kV, 220 kV a vybraných vedení a zařízení 110 kV, sloužící pro zajištění přenosu elektřiny pro celé území České republiky a propojení s elektrizačními soustavami sousedních států. Přenosová soustava je zřizována a provozována ve veřejném zájmu.
Poznámka: Provozovatelem přenosové soustavy je právnická osoba, která je držitelem licence na přenos elektřiny. Přenosem elektřiny se rozumí doprava elektřiny přenosovou soustavou včetně dopravy elektřiny po mezistátních vedeních. Součástí přenosové soustavy jsou i systémy měřicí, ochranné, řídicí, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky. S provozováním přenosové soustavy souvisí veškerá činnost jejího provozovatele se zabezpečením spolehlivého přenosu elektřiny.
Provozovatel přenosové soustavy je účastníkem trhu s elektřinou.

- distribuční soustava
vzájemně propojený soubor vedení a zařízení 110 kV (s výjimkou vybraných vedení a zařízení 110 kV, která jsou součástí přenosové soustavy) a vedení a zařízení o napětí 0,4/0,23 kV, 3 kV, 6 kV, 10 kV, 22 kV nebo 35 kV sloužící k zajištění distribuce elektřiny na vymezeném území České republiky. Distribuční soustava je zřizována a provozována ve veřejném zájmu.
Poznámka: Provozovatelem distribuční soustavy je fyzická či právnická osoba, která je držitelem licence na distribuci elektřiny. Distribucí elektřiny se rozumí doprava elektřiny distribuční soustavou. Vymezené území je oblast, v níž má držitel licence na distribuci elektřiny povinnost připojit každého odběratele, který o to požádá a splňuje podmínky stanovené energetickým zákonem. Součástí distribuční soustavy jsou i systémy měřicí, ochranné, řídicí, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky. S provozováním distribuční soustavy souvisí veškerá činnost jejího provozovatele se zabezpečením spolehlivé distribuce elektřiny.
Provozovatel distribuční soustavy je účastníkem trhu s elektřinou.

- elektrická přípojka
zařízení, které začíná odbočením od spínacích prvků nebo přípojnic v elektrické stanici a mimo ni odbočením od vedení distribuční soustavy k odběrateli a je určeno k připojení odběrných elektrických zařízení.
Poznámka: Při připojení odběrného zařízení pomocí smyčky se nejedná o přípojku. Společné domovní elektrické instalace v domech, sloužící pro připojení více odběratelů z jedné elektrické přípojky, nejsou součástí elektrické přípojky. Společná domovní elektrická instalace je součástí nemovitosti.

- elektrická stanice
soubor staveb a zařízení elektrizační soustavy, který umožňuje transformaci, kompenzaci, přeměnu nebo přenos a distribuci elektřiny včetně prostředků nezbytných pro zajištění jejich provozu.

- přímé vedení
vedení elektřiny spojující výrobnu elektřiny, která není připojena k přenosové soustavě nebo k distribuční soustavě, a odběrné místo, které není elektricky propojeno s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou, nebo elektrické vedení zabezpečující přímé zásobování vlastních provozoven výrobce, jeho ovládaných společností nebo oprávněných zákazníků a není vlastněno provozovatelem přenosové soustavy nebo provozovatelem distribuční soustavy.

- odběratel
fyzická či právnická osoba odebírající elektřinu.
Poznámka: Odběratelé elektřiny jsou v rámci České republiky rozděleni podle současně platných předpisů do čtyř kategorií, označovaných A, B, C, D.
Do kategorie A patří velkoodběratelé, kteří odebírají elektřinu z distribuční soustavy o napětí mezi fázemi vyšším než 52 kV.
Velkoodběratelé kategorie B odebírají elektřinu z distribuční soustavy s napětím mezi fázemi od 1 kV do 52 kV včetně.
Odběratelem kategorie C je ten, který odebírá elektřinu z distribuční soustavy s napětím mezi fázemi do 1 kV včetně a jehož odběr neslouží k účelu uvedenému u odběratelů kategorie D.
Odběratel kategorie D odebírá elektřinu z distribuční soustavy s napětím mezi fázemi do 1 kV včetně a jeho odběr slouží pouze k uspokojování jeho osobních potřeb a osobních potřeb příslušníků jeho domácnosti.
Domácností se též rozumí konečný zákazník, který nenakupuje elektřinu pro jiné účely než pro svou vlastní spotřebu v domácnosti.

- odběrné místo
odběrné elektrické zařízení jednoho odběratele včetně měřicích transformátorů, jehož odběr je měřen jedním měřicím zařízením nebo jiným způsobem na základě dohody.
Poznámka: Měřicí místo je místem měření elektřiny v odběrných místech konečných zákazníků a místem měření elektřiny v zařízeních elektrizační soustavy.

- odběrné elektrické zařízení odběratele
veškeré elektrické zařízení odběratele sloužící pro konečnou spotřebu elektřiny, připojené k distribuční soustavě buď přímo, přímým vedením, elektrickou přípojkou, nebo prostřednictvím společné domovní instalace.
Poznámka: Místo připojení odběrného elektrického zařízení odběratele k distribuční soustavě stanovuje provozovatel distribuční soustavy ve svém stanovisku k žádosti o připojení.

- měřicí zařízení
veškerá zařízení pro měření, přenos a zpracování naměřených hodnot.
Poznámka: Měřicí zařízení sloužící k měření, vyhodnocení a zúčtování obchodů s elektřinou jsou měřicí transformátory, elektroměry a registrační stanice včetně spojovacích vedení pro přenos naměřených hodnot.
K měření množství elektřiny a vyhodnocení předávaného výkonu se používají následující způsoby měření:
měření typu A - průběhové měření elektřiny s dálkovým přenosem údajů,
měření typu B - průběhové měření elektřiny s odečtem pomocí ručního terminálu,
měření typu C - ostatní měření elektřiny.
Údaje z měření jsou mezi účastníky trhu s elektřinou předávány v kW a kWh.

- účastníci trhu s elektřinou
ve smyslu energetického zákona jsou účastníky trhu s elektřinou výrobci, provozovatel přenosové soustavy, provozovatelé distribučních soustav, operátor trhu, obchodníci s elektřinou a koneční zákazníci.
Poznámka: Elektřina se z fyzikálního pohledu projevuje ve dvou základních veličinách - elektrickém napětí a elektrickém proudu. Obě tyto veličiny jsou na sebe vzájemně vázány, určují elektrický výkon vyjádřený v kW nebo kVA. Jejich časovým průběhem se spotřebovává elektrická energie vyjádřená v kWh.

- obchodník s elektřinou
fyzická či právnická osoba, která je držitelem licence na obchod s elektřinou a nakupuje elektřinu za účelem jejího prodeje.
Poznámka: Licence na obchod s elektřinou se uděluje na dobu 5 let. Obchodník s elektřinou je účastníkem trhu s elektřinou.

- operátor trhu s elektřinou
operátor trhu s elektřinou je akciová společnost založená státem, jejíž akcie zní na jméno. Je držitelem licence na činnosti operátora trhu s elektřinou.
Poznámka: Licence na činnosti operátora trhu s elektřinou se uděluje na dobu 25 let. Operátor trhu s elektřinou je účastníkem trhu s elektřinou.

- konečný zákazník
fyzická či právnická osoba, která odebranou elektřinu pouze spotřebovává.
Poznámka: Konečný zákazník je účastníkem trhu s elektřinou.
Do doby celkového otevření trhu s elektřinou je konečným zákazníkem oprávněný zákazník nebo chráněný zákazník.

- oprávněný zákazník
fyzická či právnická osoba, která má právo přístupu k přenosové soustavě a distribučním soustavám za účelem volby dodavatele elektřiny.

- chráněný zákazník
fyzická či právnická osoba, která má právo na připojení k distribuční soustavě a na dodávku elektřiny ve stanovené kvalitě a za regulované ceny.
Poznámka: Regulované ceny elektřiny stanovuje Energetický regulační úřad jako správní úřad pro výkon regulace v energetice.

- malý zákazník
konečný zákazník, který zaměstnává v pracovním poměru méně než 50 zaměstnanců, jehož roční spotřeba elektřiny je nejvýše 10 MWh a jehož odběrné místo je připojeno k síti nízkého napětí.
Poznámka: Nízkým napětím se rozumí napětí mezi fázemi do 1000 V včetně.

- předávací místo
místo předávání elektřiny mezi účastníky trhu s elektřinou.
Poznámka: Jde o místo připojení zařízení výrobce elektřiny, konečného zákazníka, provozovatele přenosové soustavy nebo provozovatele distribuční soustavy k elektrizační soustavě za účelem přenosu, distribuce nebo obchodu s elektřinou.

- rezervovaný příkon
rezervovaným příkonem se rozumí hodnota elektrického příkonu sjednaná s dodavatelem pro dané odběrné místo ve výši hodnoty technického maxima nebo ve výši jmenovité hodnoty hlavního jističe před měřicím zařízením, na základě které se určuje podíl odběratele na oprávněných nákladech dodavatele spojených s připojením a rezervovaným příkonem v distribuční soustavě.
Poznámka: Technickým maximem u odběratelů kategorie A a B je hodnota průměrného čtvrthodinového elektrického příkonu, kterou při odběru nelze překročit. Hlavní jistič před měřicím zařízením je zařízení, které zpravidla jistí celé odběrné místo a omezuje množství proudu, které lze trvale odebírat. Od jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe je odvozen i stálý měsíční plat za rezervovaný příkon ve všech tarifních skupinách odběratelů kategorie C a D.

- smlouva o dodávce elektřiny
smlouvou o dodávce elektřiny se zavazuje dodavatel dodávat elektřinu vymezenou výkonem, množstvím a časovým průběhem jinému účastníkovi trhu s elektřinou a tento jiný účastník trhu s elektřinou se zavazuje zaplatit za ni dohodnutou cenu, nebo jedná-li se o chráněného zákazníka nebo konečného zákazníka využívajícího dodavatele poslední instance, cenu regulovanou.
Smlouva o dodávce elektřiny musí obsahovat dobu trvání smlouvy. Nedílnou součástí smlouvy o dodávce elektřiny domácnostem a malým zákazníkům jsou obchodní podmínky, které musí obsahovat podrobnosti k zahájení, průběhu a ukončení dodávky elektřiny, k měření spotřeby elektřiny, k vyúčtování a způsobu úhrady a postupu při řešení sporů.
Poznámka: Dodavatel poslední instance je povinen dodávat elektřinu za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem domácnostem a malým zákazníkům, kteří o to požádají nebo nemají uzavřenou smlouvu o dodávce elektřiny.

Použité podklady:
- Zákon 458/2000 Sb.
- Vyhlášky 218/2001 Sb., 297/2001 Sb.

 
 
Reklama