Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infotherma Frýdlant 2005 z pohledu obnovitelných energií

Specializovaná výstava, která už dávno přesáhla hranice ostravského regionu, pro který byla před dvanácti lety poprvé uspořádána. V posledních letech se organizátoři při výběru vystavovatelů pro omezené výstavní prostory stále více zaměřují na oblast úspor a obnovitelných zdrojů energie.

1. Bytové větrání s rekuperací tepla pro rodinné domy i paneláky


nabídka firmy Paul Wärmerückgewinnung GmbH
Tendence k výstavbě domů s nejnižší spotřebou energie na vytápění je dnes již zcela zřetelná ve všech vyspělých státech i u nás. Vede k tomu řada důvodů. Hlavně perspektiva stálého růst cen primárních energií a z toho vyplývající snaha o snížení budoucích provozních nákladů budovy. Další důvodem je tlak na snižování emisí spojených s vytápěním budov. Snižování spotřeby energie na vytápění se daří zlepšováním izolačních vlastností konstrukcí budov. Tato opatření aplikovaná u nízkoenergetických a ve zvýšené míře u pasivních domů mají na druhé straně i svá negativa. Těmi jsou dokonalá těsnost obvodové konstrukce budovy a v jejím důsledku pak naprosté vyloučení dříve běžné výměnu vzduchu tzv. "infiltrací", jinak řečeno netěsnostmi oken a dveří, se kterými počítali i projektanti vytápění v minulosti. Dokonalá těsnost bez vyřešení větrání přináší celou řadu problémů (hromadění vlhkosti, produktů z vydechovaného vzduchu, pachů např. z nového nábytku, koberců apod.). Ty, pokud se neřeší, výrazně zhoršují komfort bydlení a mohou vést až k závažným důsledkům na zdraví obyvatel i k poruchám staveb.

Ve Frýdlantu nabízela řešení problematiky větrání rodinných domů a bytů s rekuperací tepla německá firma Paul Wärmerückgewinnung GmbH. Jejich větrací jednotky s rekuperací (zpětným získáváním) tepla dosahují účinnosti 90-99 % a lze je použít v kombinaci s libovolným vytápěcím systémem. Firma Paul se prezentovala i v rámci doprovodného programu přednáškou Ing. Eberharda Paula. Přednáška bude na TZB-info publikována v pondělí 31.1.

2. Firma IVT představila na stánku nejprodávanější model tepelného čerpadla v ČR
Tepelná čerpadla švédské firmy IVT získala prvenství prodeji tepelných čerpadel na českém trhu. To byl jistě i důvod k oslavě na stánku Infothermy. S ekonomicky zajímavým použitím tepelných čerpadel pro budovu střední průmyslové školy v Havířově. V tabulce jsou porovnány náklady na vytápění budovy po instalaci tepelných čerpadel (2004/05) se skutečnými náklady v předchozích letech.

2002/03 2003/04 2004/05
prům.teplota GJ prům.teplota GJ prům.teplota kWh
7,1 191,38 69 275 3,8 186,87 63 464 10,4 13 480 17 938
5,6 225,11 81 642 3,7 210,88 71 601 6,5 24 472 30 563
-1,5 407,40 148 756 2,5 294,80 100 311 2,8 27 500 32 964

Bližší informace o této instalaci přineseme v samostatném článku na TZB-info.


nejprodávanější tepelné čerpadlo IVT Greenline

3. Solární výměník - levné a ekonomicky návratné řešení ohřevu teplé a užitkové vody
Zajímavou myšlenku propaguje již několik let firma Madry z Frýdku-Místku. Je to výměník vzduch-voda vyrobený z plastových trubiček malého průměru - kapilár, kterými proudí teplonosná kapalina. Výměník je instalován v podstřešním prostoru na půdě a využívá tepla ohřátého vzduchu pod střešní krytinou. Teplo se využívá k ohřevu TUV. Předností této zajímavé myšlenky je jednoduchost a ve srovnání s klasickými slunečními kolektory i nízká cena. Samozřejmě, že se toto zařízení hodí jen pro určité typy domů. Podrobnosti mohou zájemci nalézt v článku publikovaném na TZB-info.


schéma solárního výměníku

krbová kamna na peletky od firmy Wodtke

4. Firma Wodtke vstupuje na český trh
Jeden z největších výrobců kotlů a krbových kamen na světě - nadnárodní společnost Wodtke se sídlem v německém Tübingen Hirschau - začne nabízet na českém trhu krbová kamna na peletky prostřednictvím firmy HAMONT - Contracting and Trading spol. s r.o. se sídlem ve Frýdku-Místku.

 
 
Reklama