Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová generace suchoběžných čerpadel Wilo-IL

Ucpávková čerpadla Wilo-IL, která postupně nahrazují a v budoucnu kompletně nahradí stávající řady čerpadel Wilo-IPn a IPg, se rozrostla o další typy. Tentokrát se, v rámci kategorie čerpadel pro technická zařízení budov a průmyslové aplikace, jedná o opravdu velká čerpadla do jmenovité světlosti DN 250 ve výkonech od cca 30 do 160 kW. Průtočné množství Q je do 1000 m3/hod, tlakový přínos H do 80 m.

Na počátku vývoje byla stanovena celá řada technických požadavků a rámcových podmínek, které měla nová řada splňovat. Jednalo se především o vylepšení nákladů po dobu životnosti čerpadla - LCC (Life-Cycle-Cost), vyšší míru přizpůsobení a optimalizace čerpadel pro práci v soustavách na klima a chlazení, tedy zvýšení odolnosti proti korozi a optimalizace odvodu kondenzátu, rozšíření oblasti použití, snížení nákladů na montáž, usnadnění dozoru a oprav zjednodušením výměny náhradních dílů.


Speciální 3D oběžné kolo
s otvory pro vyrovnání tlaků

Technika a technologie čerpadel Wilo-IL musí zvládnout ke spokojenosti uživatele dlouhou dobu běhu s velkým podílem částečného zatížení při nízkých i vysokých teplotách média při co možná nejnižších provozních nákladech.

Srdcem čerpadla je speciálně konstruované oběžné kolo ze šedé litiny (na přání z bronzu). Kromě počítačové optimalizace jsou tato 3D oběžná kola vybavena soustavou vrtaných otvorů pro vyrovnání tlakových poměrů. Výsledkem jsou relativně velké čerpací výkony a minimální hlučnost. Tvar kola se také podílí na vynikající účinnosti nové řady čerpadel Wilo-IL.

Také spirální skříň je počítačově optimalizována pro co nejlepší proudění dopravovaného média. Má integrované patky pro montáž na základ a sériově je spolu s ní dodávána základová deska. Příprava montáže a i samotná montáž na základ je tak výrazně jednodušší. Vyšší odolnosti proti korozi je dosaženo kataforézním nátěrem.


Čerpadla jsou osazena normovými motory, které jsou upevněny prostřednictvím lucerny. Ta je konstruována s ohledem na usnadnění případné demontáže a výměny mechanické ucpávky čerpadla, ale i spojky nebo motoru. Standardní mechanická ucpávka je vyměnitelná jako kazeta bez nutnosti demontáže motoru. Dělená spojka a kazetová mechanická ucpávka jsou přínosem pro zjednodušení údržby a oprav.


Spirální skříň se základovou deskou

Čerpadla Wilo-IL nabízejí i možnost personalizace, zjednodušeně řečeno možnost dodávky čerpadla na přání. Jedná se o provedení na venkovní použití, ochranné stříšky, provedení pro přerušované topení, nevýbušné provedení a podobně.

Samozřejmostí je možnost plynulé regulace otáček a práce čerpadel v závislosti na diferenčním tlaku, teplotě, diferenci teplot ve spolupráci s regulačním přístrojem Wilo-CR a to do výkonu na hřídeli 200 kW a v provedení pro jedno až šest čerpadel paralelně. Je tak možno dosáhnout vynikající hospodárnosti provozu čerpadla v období částečného vytížení. Obecně skládání výkonu více čerpadel zvyšuje hospodárnost provozu oproti použití jednoho mamutího, byť s frekvenčním měničem.



Wilo-CR-Regulator


V provozech s velkým spektrem požadovaných čerpacích výkonů se s výhodou nasazují zdvojená čerpadla, která při paralelním chodu pokrývají období maximální potřeby a v přechodných obdobích pracuje pouze jeden pohon. CR regulátor pak spolehlivě řídí čerpací výkon v závislosti na požadované veličině, stará se o pravidelnou směnu čerpadel pro stejný náběh a také o automatický záskok čerpadel v případě poruchy.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.