Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Krátká zpráva z konference "Financování energeticky úsporných projektů"

Stručné shrnutí informací z konference v Liberci, kterou pořádal Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení České republiky, Asociace montážních firem technických zařízení, Krajská hospodářská komora a Česká energetická agentura pod patronátem prezidenta Hospodářské komory ČR, hejtmana Libereckého kraje, primátora města Liberec, poslance Josefa Hojdara a ve spolupráci s Asociací energetických auditorů dne 23.9.2004.

Konference byla určena představitelům státní správy, měst a obcí, správcům budov a jejich energetických hospodářství, příjemcům dotací ČEA k energetickým auditům, dále bytovým družstvům, průmyslovým podnikům a energetickým auditorům.

Konferenci úvodním slovem zahájili Dr. Ing. Jaromír Drábek, prezident HK ČR, Ing. Jiří Bittner - primátor a za Liberecký kraj zástupce hejtmana Ing. Zika. Už samotná účast těchto osobností poukazovala na důležitost projednávané problematiky.

Za Státní Energetickou Inspekci (SEI) vystoupil Ing. Svoboda, který popsal současný stav legislativy a upozornil na nedostatky související s energetickými audity. Mimo jiné seznámil účastníky s praktickými zkušenostmi ze šetření, kterých se inspekce zúčastňuje. Přednáška byla zaměřena na konkrétní dotazy zúčastněných hlavně v souvislosti s povinným zaregulováním systému rozvodů tepla pro vytápění dle zákona č. 406/2000 Sb., prováděcí vyhlášky 152/2001 Sb. a postupem SEI v případech, kdy tato povinnost ještě splněna není. Už poněkolikáté bylo zdůrazněno, že téměř 90% domácností připojených na CZT (centrální zásobování teplem) je již hotovo. Náklady na vytápění bytů, jak uvedl Ing. Svoboda, se pohybují v rozsahu 18 000 - 35 000 Kč/bj*, teplo je všeobecně drahé, a tak už nedochází k výraznému přetápění, jak tomu bylo v minulosti. Povinné zaregulování se týká i škol: "Nemusí mít regulační ventil na každém radiátoru, zákon jim umožňuje regulovat přívod tepla zónově po jednotlivých třídách. Druhou možností je instalace ventilů odolných proti zcizení a poškození," objasnil znění zákona Josef Svoboda. "Naším zájmem je, aby se šetřilo rozumně," přednesl na konferenci Josef Svoboda z ústředního inspektorátu Státní energetické inspekce ČR.

Metodu EPC svými příspěvky představily firmy SIEMENS (Ing. Sochor) a MVV (Ing. Marada), volně přeloženo jako "smlouvu o zaručených úsporách energie". Metoda EPC je vhodná pro továrny, školy či nemocnice a scénář, podle kterého firma postupuje, je jednoduchý. V případě existence potenciálu pro úsporu energií vypracuje studii, kterou zákazník buď zaplatí, nebo zrealizuje. Pokud se firma ve svém odhadu zmýlí, potom je studie zdarma. Jejich odborné přednášky s praktickými poznatky uvádíme s ohledem na zajímavost a rozsah samostatně:
EPC - Siemens, Ing. Sochor,
EPC - MVV, Ing. Marada (článek bude zveřejněn na TZB-info ve čtvrtek 14.10.2004).

"Princip financování našich projektů je lehce pochopitelný, ale při jejich realizaci narážíme na řadu komplikací. Účetnictvím počínaje a legislativou konče," dodal Miroslav Marada. Podle jeho názoru je důležitá osvěta. Firma ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR bude v měsících říjnu a listopadu tohoto roku pořádat ve vybraných městech přednášky a podrobně seznamovat jejich představitele a odbornou veřejnost se svými projekty.

Financování projektů ke zvýšení účinnosti užití energií. Motto: Investujte výhodně s ČSOB do úspor energií! Tímto byla zahájena přednáška Ing. Miroslavy Novotné, která seznámila účastníky s možností financování energeticky úsporných projektů v rámci fondu Phare, programů pro malé a střední podniky a speciálním programem pro bytová družstva. Současný stav bytových domů a jejich celková energetická náročnost provozu poukazuje, že je zde velký prostor pro realizaci energeticky úsporných opatření. Program financování a získání úvěrů pro bytová družstva a společenstva vlastníků bytových jednotek má již v současné době připravena ČSOB.
Kontakt: Ing. Miroslava Novotná, případné dotazy je možno zasílat na e-mail: mnovotna@csob.cz, přehled všech produktů je uveden na webových stránkách Československé obchodní banky.

Všichni zúčastnění se shodli na důležitosti komplexního posouzení a zpracování podrobné energetické analýzy formou energetického auditu, který ukáže možnost a ekonomickou efektivitu realizovaných energetických opatření. Energetický model současného stavu musí vycházet ze skutečných spotřeb, aby návratnost realizovaných opatření měla reálný základ. Praktické zkušenosti, potenciál, který kvalitní zpracování energetického auditu přináší, i nedostatky, se kterými se v praxi setkává, s tím vším seznámil na konferenci ředitel akciové společnosti Repos plus Miroslav Vybíral. "Energie jsou velkým problémem, proto hledáme společně s nositeli metody EPC možnosti, jak tyto projekty financovat," řekl Miroslav Vybíral. "Na jedné straně nemají obce peníze, na druhé straně jim utíkají komínem. Uvedenou metodou neinvestují ze svého ani korunu, pouze firmě umožní, aby jejich objekt zmodernizovala. Ze vzniklých úspor na energiích se hradí úvěr bance, odměna firmě a všechny ostatní prostředky jsou pro klienta. Návratnost investice odhaduji na pět let," dodal Miroslav Vybíral.

Pozn.: * bj - bytová jednotka


Plný sál účastníků a spousta dotazů poukazovaly na důležitost a zájem o téma
FINANCOVÁNÍ ENERGETICKY ÚSPORNÝCH PROJEKTŮ


Více o organizátorech konference:

SVAZ PODNIKATELŮ V OBORU TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY (SPTZ) je zastřešující organizací svazů, asociací, cechů a dalších sdružení podnikatelů ze všech oborů technických zařízení z celé České republiky v rámci Hospodářské komory ČR.

Jeho cílem je mimo jiné:
  • ovlivňovat podmínky na trhu TZ ve směru zvyšování kvality poskytovaných služeb a větší průhlednosti a dodržování etických pravidel při zadávání zakázek a jejich realizaci
  • usilovat o zlepšení legislativních i materiálních podmínek pro podnikání v oboru TZ a přípravu kvalifikovaných pracovníků

ASOCIACE MONTÁŽNÍCH FIREM TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ (AMF) je prestižní sdružení špičkových realizačních firem v oboru technických zařízení s vysokým profesionálním zázemím, technikou, úrovní služeb a zavedeným systémem řízení jakosti, využívajících nejmodernější technologie a výrobky, garantujících kvalitu, komplexnost a včasnost dodávek a dbajících na dodržování etických pravidel při zadávání a realizaci zakázek.

Firmy sdružené v AMF nabízejí mimo klasické formy realizace TZ včetně zajímavých metod financování i služby při modernizaci TZ bez nároků na investice metodami PPP (PPP = PUBLIC PRIVATE PARTNERSHIP - partnerství veřejného a soukromého kapitálu), zejména metodami EPC a EC (energetický kontrakting).

AMF provozuje také síť 12 poradenských a informačních středisek pro regenerace bytových domů. V Libereckém kraji se toto středisko nachází v Jablonci nad Nisou.

 
 
Reklama