Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ondřej Vrbický: Fixlování není řešením

TZB-info: Proč SFŽP koncem minulého roku pozastavil příjem žádostí o finanční podporu při instalaci tepelných čerpadel?

Ondřej Vrbický: SFŽP svými průběžně vykonávanými kontrolami zjistil, že se stále častěji objevuje nesoulad mezi parametry uváděnými v energetických auditech a skutečností. Tyto energetické audity jsou SFŽP vyžadovány jako nezbytná příloha k žádosti fyzických osob na podporu instalace tepelných čerpadel do rodinných domů.
Z tohoto důvodu byl koncem minulého roku pozastaven příjem žádostí fyzických osob o podporu ze SFŽP v programu 4.A. a na začátku tohoto roku bylo toto pozastavení rozšířeno o žádosti v programech 1.A. (jedná se o kotle na biomasu a solární systémy) a 10.A. (demonstrační fotovoltaické a fototermické systémy do škol).
Důvodem k tomuto kroku byla kontrola energetických auditů a vypracování nové metodiky hodnocení žádostí o podporu ze SFŽP v těchto programech.

TZB-info: Jak jste na to, že audity nejsou v pořádku, vlastně přišli?

Ondřej Vrbický: Nedostatky zjistili naši krajští pracovníci v rámci přípravy pro 58. zasedání Rady Fondu. Z důvodu zjištěných neshod v energetických auditech byly prováděny i fyzické kontroly jednotlivých akcí.

TZB-info: Kolika procent instalací se to týkalo?

Ondřej Vrbický: Za loňský rok jsme na tepelná čerpadla dostali od fyzických osob 178 žádostí. Kontrola byla provedena u 81 akcí, chybný audit jsme objevili v 37 případech.

TZB-info: Nepodepsaly se na tom i příliš tvrdé požadavky ze strany SFŽP? Požadavky na zateplení o 40 % vyšší než jsou hodnoty doporučené normou jsou opravdu přísné ...

Ondřej Vrbický: Řešením ale není, že se budou fixlovat údaje!

TZB-info: Jak jste vlastně k požadovaným parametrům došli?

Ondřej Vrbický: To vzniklo při tvorbě příloh II pro rok 2003 na popud MŽP jako tvůrce příloh. Hned na počátku se objevilo hodně připomínek, na TZB-info k tomu byla dána do provozu diskuse, ale příspěvků tam bylo dost málo. Nejdříve se objevovaly informace, že to není splnitelné, po této diskusi se zjistilo, že to splnitelné je, ale u starších staveb samozřejmě nikoli bez potřebných opatření. Možná i na základě diskuse a připomínek došlo pro letošní rok ke zmírnění podmínek.

TZB-info: V jakém smyslu?

Ondřej Vrbický: U starších staveb zkolaudovaných do 30.6.2003 je nutno splnit požadavek vyhlášky MPO 291/2001, tedy zjištěná hodnota měrné spotřeby tepla (eV nebo eA) musí být rovna nebo menší než požadovaná hodnota měrné spotřeby tepla (eVN nebo eVA). U novostaveb (kolaudace od 1.7.2003) musí zjištěná hodnota dosahovat max. 75 % požadované hodnoty měrné spotřeby tepla. Došlo tedy k částečné úlevě proti minulému roku, protože předtím musely veškeré stavby, kde bylo instalováno tepelné čerpadlo a bylo žádáno o poskytnutí dotace, splňovat 60 % - tedy jak jste říkala, musely být 40 % "nad normou". K určité úlevě došlo, ale stále platí, že i zpřísnění 40 % se dá splnit.

TZB-info: Jistě že dá, ale pak si člověk asi řekne, že když už investoval tolik peněz do zateplení domu, výměny oken a dalších věcí snižujících spotřebu energie, tak se mu na zbylou malou spotřebu tepelné čerpadlo nevyplatí.

Ondřej Vrbický: Ano, ale k instalaci tepelného čerpadla ho nikdo nenutí, může využít i jiný zdroj energie. A Vámi zmíněnými opatřeními ke snížení spotřeby energie by se mělo začít v každém případě.

TZB-info: Kolik žádostí o instalaci tepelných čerpadel jste loni celkem podpořili?

Ondřej Vrbický: Vzhledem k tomu, že mnoho žádostí bylo z již zmíněných důvodů na 58. Radě Fondu odloženo do další Rady Fondu, bylo podpořeno pouze několik desítek instalací tepelných čerpadel v rodinných domech.

TZB-info: Proč jste letos rozšířili pozastavení i na kotle na biomasu, solární systémy a program Slunce do škol?

Ondřej Vrbický: V rámci zjištěných problémů bylo rozhodnuto, že se vypracuje nová metodika vyhodnocování žádostí o podporu v těchto programech. Proto tam byly zahrnuty i kotle na biomasu a další zdroje, aby to bylo jednotné.

TZB-info: Pozastavení by mělo skončit 31.3. - po tomto datu bude možné zase o dotace žádat? Ví se už, za jakých podmínek?

Ondřej Vrbický: V současné době už je v tisku nový formulář žádosti, který je už také na internetu (www.sfzp.cz) a je i rozesílán případným zájemcům. Počítá se, že od dubna začne Fond opět přijímat žádosti.

TZB-info: Odborníci kritizují systém podpor u nás, že je složitý, byrokratický, netransparentní. Zájemci se tak může stát, že dá značné peníze za energetický audit a nakonec nedostane od SFŽP ani korunu.

Ondřej Vrbický: Ano, to samozřejmě riskuje. Ale pokud člověk dělá v domě nějaká opatření, tak by měl energetickým auditem začít. A obzvlášť, pokud chce žádat o státní podporu. V zákoně o hospodaření energií je dané, že pokud se žádá o státní dotaci, musí být vypracován energetický audit. U akcí na biomasu a solární energii existuje výjimka, protože tam se vyžaduje jen odborný posudek.

TZB-info: Chápu, že musí být energetický audit. Ale např. v Rakousku či Německu dostane příspěvek každý, kdo vyhoví jasně a předem definovaným podmínkám. Proč to tak není i u nás? U nás to často vypadá jak sázka do loterie.

Ondřej Vrbický: To ale není záležitost SFŽP, ale legislativy. My podmínky neurčujeme.

Poznámka redakce:
Tisková mluvčí SFŽP Lucie Králová odpověděla na tuto otázku písemně takto: "Energetický audit není výmysl SFŽP, zákon jednoznačně definuje, co je nutné doložit k žádosti o státní podporu. Energetický audit je jeho nedílnou součástí. U žádostí fyzických osob na solární systémy pro ohřev teplé vody a kotle na biomasu se podařilo prosadit výjimku a je možné ho nahradit odborným posudkem. I u nás máme jasně a předem definované podmínky, ovšem podpora ze SFŽP není nároková, což může vést k pocitu, že žadatel při splnění podmínek neobdrží ze SFŽP ani korunu. Zatím tomu tak nebylo! Ovšem stát se to samozřejmě může, neboť objem finančních prostředků je omezený. Přeci jenom nejsme Německo..."

TZB-info: Podporujete u obcí instalace tepelných čerpadel pouze v místech, kde není zaveden plyn, nebo i tam, kde je k dispozici?

Ondřej Vrbický: Určitě se vyskytly i případy, kdy je v obci plyn a podpořilo se tam tepelné čerpadlo, pokud to bylo doporučeno energetickým auditem. Neradi bychom ale podporovali tepelná čerpadla v obcích, kde v minulosti přímo Fond podpořil zavádění plynofikace. Úplně uhlídat se to ale nedá. Rozhodují ale i krajská zastupitelstva, která stanovují priority v rámci kraje. Krajské zastupitelstvo má určitý seznam projektů, na které je zažádáno o podporu ze SFŽP, obodují si priority a označí, co je pro ně nejdůležitější. Toto bodování je zahrnuto, jako jedno z hodnotících kritérií, do posuzování žádosti.

RNDr. Jana Plamínková, TZB-info: Děkuji za rozhovor.

Tiskové zprávy SFŽP:
Zastavení příjmu žádostí fyzických osob na tepelná čerpadla
Zvýšení sazby DPH ovlivní celkové náklady akcí podporovaných SFŽP ČR

 
 
Reklama