Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - Postřehy z Welsu

V hornorakouském Welsu dnes skončil již 20. ročník veletrhu energetických úspor EnergiesparMesse. To, že je na výstavišti běžně slyšet čeština a slovenština, ukazuje na skutečný zájem našich lidí o témata související s efektivním využíváním energie a obnovitelným rozvojem společnosti. Přístup Horního Rakouska by pro nás mohl být v některých bodech jistě příkladem stanovení a naplňování energetické koncepce. Bohužel se nám někam vytratilo to Masarykovo "A 'de se!".

Jak jsem zjistil v cestovním pasu, kam rakouští celníci pečlivě otiskávají svoje razítka, navštívil jsem veletrh úspor energií v rakouském Welsu letos již počtvrté. Mohu tedy snad už alespoň trochu srovnávat letošní ročník s těmi předchozími. Zatímco poprvé jsem byl doslova u vytržení z pestré nabídky úsporných technologií na využívání biomasy, solární energie, v těch dalších letech mne překvapovalo každý rok rozšiřování nabídky a zlepšování parametrů peletkových kotlů, krbových kamen, zásobníků a nejrůznější dopravních zařízení na peletky. V letošním roce bylo vidět, že pestrá nabídka "peletkových zařízení" již zůstala na úrovni předchozího ročníku. Nová naopak byla na volné ploše rozsáhlá nabídka zařízení na výrobu dřevní štěpky (fotogalerie na konci článku). Pro mne byla překvapením hlavně mohutnost těchto strojů, které už nezpracovávají jen větve nebo drobnou kulatinu, ale skutečné kmeny o průměru až 30 cm.

Ale skutečným nosným tématem veletrhu bylo využívání bioplynu jako moderní technologie. Moderní hlavně v tom, že nebylo vidět jen nabídku jednoduchých, malých zařízení na spalování plynu a využití tepla pro vytápění, ale výkonné kogenerační jednotky s výrobou tepla a elektrické energie.

V kontrastu se současným ryze českým dohadováním o podílu obnovitelných zdrojů, který může naše republika dosáhnout v roce 2030 (optimistické MŽP 18% a pesimistické MPO 12%), jsou čísla, které jsem se dozvěděl od Mgr. Ivany Klobušníkové z EC České Budějovice. Byly to nejnovější údaje o podílu obnovitelných zdrojů ve spolkové zemi Horní Rakousko prezentované v odborném doprovodném programu veletrhu. Podíl obnovitelných zdrojů podle těchto pramenů přesahuje 30% z celkové spotřeby primárních energetických zdrojů. Do tohoto podílu není započtena elektrická energie vyrobená ve velkých vodních elektrárnách. A z uvedených 30% je 13% elektřiny vyrobených v malých vodních elektrárnách a velmi malý podíl energie vyrobený v solárních zařízeních. A to i přesto, že je zde instalováno 1,4 mil. m2 solárních kolektorů. Takže využívání solární energie není otázkou ekonomické výhodnosti, ale spíše ekologického povědomí. Rozhodující energetický přínos je dosahován při využívání biomasy.


Mag. Walter Wöss, jednatel ECČB

Protože jsem v letošním roce využil nabídky návštěvy veletrhu s Energy Centrem České Budějovice, požádal jsem jednatele společnosti pana Mag. Waltera Wösse o krátký rozhovor.

TZB-info: Čím se zabývá Energy Centre České Budějovice?

Walter Wöss: Cílem činnosti Energy Centra je zajišťování přeshraniční spolupráce v oblasti efektivního využívání energie a obnovitelných zdrojů mezi spolkovou zemí Horní Rakousko a regionem jižních Čech. A mým hlavním úkolem je koordinace této spolupráce tak, aby přinášela užitek především pro občany a instituce v Jihočeském kraji.

TZB-info: Rakouská strana poskytuje na činnost střediska finanční prostředky. Jsou tyto peníze určeny i na podporu konkrétních projektů?

Walter Wöss: Finanční prostředky jsou určeny výhradně na poradenství a na akce propagující úspory energie např. ve školách nebo ve sdělovacích prostředcích. Podporu konkrétních investičních akcí v této oblasti očekáváme od České republiky. Podle našich dlouholetých zkušeností musí být na začátku nejprve dobré informace a z nich pak mohou vznikat náměty a následně konkrétní projekty. A my se snažíme podporovat a financovat právě tu první fázi.

TZB-info: Znáte systém přidělování státních dotací v České republice a mohl byste ho srovnat s obdobným systémem v Horním Rakousku?

Walter Wöss: Dotační systém v ČR znám jen částečně, podrobně ho znají poradci v ECČB. Velmi podrobně znám ale dotační systém v Horním Rakousku. Při srovnání v tom kritériu, které asi Vaše čtenáře nejvíc zajímá, tedy ve výši dotace, je potřeba konstatovat, že poskytované dotace jsou zde obecně vyšší než v České republice. Ale vzhledem k tomu, že si myslím, že ČR je ve srovnání s Rakouskem teprve na startu procesu, který v Rakousku již přináší významné výsledky, jsem přesvědčen, že výše dotací v příštích letech vzroste i v ČR.

TZB-info: Jaký význam přisuzujete podobným veletrhům zaměřeným na téma úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, jako máte zde ve Welsu?

Walter Wöss: Jsem přesvědčen, že takovéto veletrhy mají ohromný význam ve třech rovinách. Tou první je poskytování informací návštěvníkům veletrhu. V druhé rovině je to možnost prohlédnout si konkrétní výrobek a zeptat se na všechny otázky, které návštěvníka zajímají, odborníka ve výstavním stánku. Třetím bodem je pak vytváření motivace a konkrétních impulsů pro každého návštěvníka veletrhu v oblasti jeho podnikatelských, nebo privátních aktivit.

TZB-info: Co pro Vás osobně bylo v letošním veletrhu nejzajímavější?

Walter Wöss: Pro mne byla jistě nejzajímavější mezinárodní konference o spalování pelet, která v rámci veletrhu proběhla 3. a 4. března. V jedné přednášce byl představen kotel na spalování peletek kombinovaný se Stirlingovým motorem. Firma chce toto zařízení během 4-5 let uvést na trh. Je to další rozšíření dnes stále oblíbenějšího využívání pelet v Horním Rakousku. Další zajímavostí byla např. nová generace cihel se zlepšenými tepelnými vlastnostmi při zachování prakticky stejné ceny.

TZB-info: I v Česku je propagaci využívání peletek věnována pozornost. Konkrétně např. na našem portálu je poměrně rozsáhlá nabídka informací a existuje i řada výrobců. Ti ale prakticky celou svoji produkci exportují. V čem vidíte příčinu?

Walter Wöss: Rozhodující pro vytvoření fungujícího trhu s peletami je vznik dostatečné poptávky. Ta nevznikne sama, ale tvoří se soustavným budováním veřejného povědomí současně s dostatečně motivačním systémem dotací. A to je dlouhá a náročná cesta, kterou má podle mého názoru Česká republika ještě před sebou.

TZB-info: Děkuji Vám za rozhovor a Mgr. Ivaně Klobušníkové za tlumočení.


FOTOGALERIE Z VELETRHU


Kmeny připravené ke zpracování vystavovanými štěpkovači během veletrhu


Obsluhu mohutného štěpkovače zajišťuje jeden pracovník z kabiny stroje


Vyrobená štěpka je vyfukována do velkoprostorových traktorových valníků


Moderní kotel na peletky lze ovládat i zasláním SMS zprávy


Internetový "kiosek" na výstavišti s web kamerou


Učňové staví během veletrhu skutečný dům.
Je to velký rozdíl oproti našim učňovským soutěžím.


Prestiž veletrhu dokazuje i účast špičkové politické reprezentace.
S učni hovoří rakouská ministryně zahraničí Dr. Benita Ferrero-Waldner

 
 
Reklama