Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jedinečná možnost získání informací a výměny zkušeností se nabízí v září tohoto roku v Berlíně

Speciální výstava a doprovodný kongres veletrhu Wasser+Gas Spezial 2004 jsou určeny pro podniky, konzultanty, inženýrské kanceláře, banky a právníky právě tak jako pro pracovníky komunální správy v České republice. Veletrh Wasser+Gas Spezial 2004 bude pro ČR velmi aktuální.

Dne 24.2.2004 proběhla v hotelu Pyramida v Praze tisková konference k veletrhu Wasser+Gas Spezial 2004, který se bude konat v září v Berlíně. Veletrh a souběžně připravovaný kongres je pořádán jako výjimečná příležitost pro prezentaci výrobců, dodavatelů a distributorů v oblasti plynárenství a vodárenství z nových členských zemí EU.


Projektová manažerka
Cornelie Wolff von der Sahl
Tiskovou konferenci zahájila projektová manažerka veletržní společnosti Messe Berlin, Cornelie Wolff von der Sahl a v jejím úvodním slovu zazněly následující myšlenky:
  • pravidelný tříletý interval mezi veletrhy, kdy příští pravidelný termín je až v roce 2006, se za nové situace přistupujících členů EU jeví jako příliš vzdálený. Proto jsme přišli s novou myšlenkou, která je odpovědí na přání vystavovatelů - v mezidobí uspořádat speciální akci - veletrh WASSER+GAS Berlin 2004 Spezial. Na posledním veletrhu bylo přes 40% účastníků ze střední a východní Evropy. Tento počet významně poukazuje na potřebu výměny zkušeností, komunikace a know-how. Řada návštěvníků projevila zájem o prohlubování obchodních kontaktů. Květen 2004 je díky vstupu nových členů do EU důležitým mezníkem, který přinese mnoho nových aspektů. Pro plánovanou akci jsme vybrali září 2004, kdy již bude zřetelné, co funguje, kde se vyskytují problémy a jaké, bude zkrátka již možné trochu bilancovat a zároveň je možnost ještě mnohé dohnat, podpořit a vylepšit.

  • Připravovanou výstavu je možné přirovnat ke zvláštnímu číslu časopisu, k magazínu speciál. Připravovaný veletrh bude miniaturou "velkého veletrhu", ale nikoliv co do významu, protože hlavním tématem je vstup nových členů do EU. Akce je zaměřena na zvláštnosti nové situace z pohledu států dřívější EU i nových členů. Hlavním mottem veletrhu je myšlenka, že vše je nutné řešit v partnerské rovině.

  • Veletrh je velkou příležitostí pro české podniky, protože je připravován s myšlenkou nízké nákladovosti. Předpokládáme, že připravovaných cca 6000 m2 výstavní plochy nebude zaplněno velkými expozicemi, ale preferujeme malé stánky, které splní myšlenku akce - navázání partnerských vztahů. Čeští odborní návštěvníci zde najdou jak výrobce plynárenských a vodohospodářských zařízení pro čistírny odpadních vod z Německa i jiných zemí západní Evropy, ale mohou zde potkat i firmy z oboru nabízející služby jako potencionální investory a svazy, banky, pojistné podniky nebo advokátní kanceláře. Česko má do konce roku 2010 čas, aby vybudovalo čistírny odpadních vod pro obce s 2 000-10 000 obyvateli. Trpké zkušenosti s nedostatkem informací obcí ve východním Německu po sjednocení ukazují, že účast na veletrhu a návštěva kongresu se mohou zaručeně vyplatit.

  • Veletrh je velkou příležitostí pro české podniky i z toho důvodu, že české a ostatní východoevropské země budou díky své nabídce produktů vhodných pro export zajímavými vystavovateli a poskytnou zcela jistě cenově příznivá řešení problémů v plynárenství a vodárenství. Cenově výhodná a technicky kompetentní řešení jsou na západoevropském trhu stále vyhledávána.

  • Veletrh je ideálním fórem pro české podniky, které se chtějí představit jako zdatní kooperační partneři. Berlín nabízí Česku velkou šanci, aby díky této exkluzivní a jedinečné události využilo rozšíření prostoru EU pro systematický transfer technologií a pro kooperační kontakty.

  • Tento speciální veletrh má dvě zvláštní akce, které budou probíhat paralelně:
    1. Odborný kongres - Dny plastových materiálů pro potrubní systémy, které pořádá Svaz plastových materiálů pro potrubní sítě z Bonnu a
    2. Exkurze na staveniště - Den na stavbě. Tato exkurze bude oživením doprovodného programu a slouží k prezentaci výrobků, o kterých se bude mluvit na kongresu a které budou prezentovány na výstavě. Nabídne také seznámení s nejmodernějšími stavebními metodami a vrcholovým řízením stavby přímo v praxi. Exkurze navazuje na pódiovou diskusi s východoevropskými zástupci průmyslu na téma "Dostavba měst".
  • Akcí hodláme oslovit jak podniky, konzultanty, inženýrské kanceláře, banky a právníky právě tak jako pracovníky komunální správy v České republice. Neznamená to ovšem pouze objevování neznámých míst. Za zvláště důležité považujeme také mezinárodní výměnu zkušeností o joint ventures, různých modelech spoluúčasti a např. o "public private partnership". Jedná se přece o mnoho možných variant budoucích partnerských vztahů, je třeba je pouze znát a správně použít. Jedinečná možnost získání informací a výměny zkušeností se nabízí právě při zmíněné akci v Berlíně.

  • Velice rádi jsme přijeli do Prahy, protože si velmi vážíme zdejší pohostinnosti stejně jako otevřenosti a vnímavosti Vašich podniků i realistického pohledu ekonomiky do budoucnosti. Optimistické vyladění ve Vaší zemi přesvědčivě dokumentuje pozitivní vývoj na burze, kde se částečně již předjímá vstup do EU a převzetí eura. Rozhodli jsme se pro uspořádání veletrhu a s ním souvisejícího kongresu, protože jsme přesvědčeni o tom, že tak můžeme zemím vstupujícím do EU poskytnout pomoc ve velmi obtížné fázi "zorientování se" v letošním roce. I když právě Česko vyvinulo s velkým úspěchem mimořádnou snahu o napojení na západoevropské trhy, tak se stejně s květnovým vstupem do EU vynoří celá řada praktických problémů. Připomeňme jen směrnice EU, modality výběrových řízení pro české projekty, normy CEN, certifikace nebo životně důležité otázky financování. Připravit rozumné odpovědi pro tuto problematiku a dát dohromady ekonomické specialisty, finanční a právní experty z východní a západní Evropy - takový úkol si dal kongres, který se uskuteční od 8. do 10. září v Berlíně.

V pozvánce obchodního ředitele veletrhu Dipl. Ing. A. Böhmeho zaznělo mimo jiné:

  • Kongresy při veletrzích v řádných termínech (2003 a 2006) se věnují technické problematice, ale třídenní kongres v roce 2004 bude výhradně věnován problematice EU. Hlavní myšlenkou je: "už jste se stali členy EU, co očekáváte a co může udělat SRN, abyste se lépe zabydleli."

  • Kongres bude zaměřen především na ekonomická témata, proto počítáme např. i s účastí zástupců bank ze SRN i z přistupujících zemí. Důležitou kapitolou budou praktické rady k využívání subvencí a podpůrných programů. Získání prostředků je mnohdy komplikované a důležitou úlohu v tomto procesu mohou sehrát obchodní a průmyslové komory. Další důležité informace připravujeme z oblasti výběrových řízení, seznámení s kritérii, postupy a pravidly a závažným tématem je také kvalifikace personálu stavebních firem. Na kongresu bude možno rovněž získat informace o plánovaných investicích v jednotlivých zemích.

  • Kongres bude kontaktní burzou, jejímž smyslem je výměna informací a vzájemné navázání kontaktů. Počítáme s tím, že přednášející přinesou zkušenosti z přistupujících zemí, proto jsme oslovili i profesní svazy z jednotlivých zemí. V Česku jsme o spolupráci požádali např. Gas s.r.o., neboť Česko je velmi pokročilé v oblasti certifikace.


Veletrh a kongres WASSER+GAS SPEZIAL 2004 pořádá veletržní společnost Messe Berlin (www.messe-berlin.de).

Zastoupení pro ČR:
Česko-německá obchodní a průmyslová komora
Václavské náměstí 40, 110 00 Praha 1
tel.: +420 221 490 305
fax: +420 221 490 332
e-mail: messe1@dtihk.cz.

Další informace najdete na internetových stránkách: www.wasser-berlin.de a www.gas-berlin.de

Přehled nových členských států od května 2004:
Česká republika, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovenská republika, Slovinsko.

 
 
Reklama