Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Standardní přepěťová ochrana domů a bytů

Řešení technických zadání je vždy kompromisem technických a ekonomických možností. Dobrý projektant se nedrží žádných dogmat, ale řeší každý případ podle požadavků investora s uplatněním požadavků a doporučení norem. Proto společnost SALTEK rozšířila svůj sortiment, aby umožnila řešení ochrany proti přepětí šité na míru. Ukážeme několik příkladů, s kterými se v poslední době setkáváme stále častěji.


Obr. 1 - Ochrana proti přepětí v přízemním domě
bez vlastního hromosvodu - FLP-B+C v rozváděči
je doplněn třetím stupněm v kombinaci s anténní
ochranou TV-OVERDRIVE F6
Zařízení i technické vybavení rodinných domů se liší. Proto se bude lišit i navrhovaná ochrana proti přepětí. Pro běžný rodinný dům se standardním zařízením, usazený v husté zástavbě, s kabelovou přípojkou nízkého napětí i telefonu, bez vlastního hromosvodu volíme standardní ochranu. Do hlavního rozváděče osadíme sdružený svodič třídy B+C typ SALTEK FLP-B+C. Tento svodič v rodinném domku nevyžaduje žádné speciální předjištění, vůbec v něm nevznikají následné proudy ani nevyfukuje plyny při svádění impulzních proudů. Třípólová sada vystačí pro přípojky TN-C, resp. v rozváděčích TN-C-S (viz obr. 1).

V případě, že k rozdělení PEN na PE a N vodič dojde už před rozváděčem, ve kterém je kombinovaný svodič osazený, použijeme čtyřpólovou sadu nebo doplníme třípólovou sadu o novinku FLP-G uzavřené jiskřiště zapojované mezi svodičem a PE. V případě použití jiskřiště FLP-G použijeme svodiče v zapojení 3+1, tj. tři svodiče FLP-B+C mezi fáze a nulový vodič a jeden svodič jiskřiště FLP-G mezi N a PE vodič.

Svodiče FLP-B+C jsou optimální ochranou pro standardní rodinné domy. Tuto ochranu je ovšem potřeba doplnit u citlivých spotřebičů o třetí stupeň - třídu D.



Obr. 2 - Ochrana proti přepětí ve vícepatrovém domě bez vlastního hromosvodu - FLP-B+C v hlavním rozváděči je doplněn druhým stupněm C - typ SLP - 275 ve vzdálenějším rozváděči a ochranou třetího stupně
V odůvodněných případech je vhodné tuto ochranu kombinovat s vysokofrekvenčním odrušovacím filtrem. K televizním přijímačům použijeme ochranu třídy D bez VF filtru, kombinovanou ochranu anténního svodu - adaptér typu TV-OVERDRIVE X16. Pro počítač s modemem použijeme obdobnou ochranu typu FAX-OVERDRIVE F6 doplněnou o vysokofrekvenční filtr v napájecí části a kombinovanou s ochranou telefonní přípojky.

U větších, vícepodlažních rodinných domů doplníme do podružných rozváděčů svodiče třídy C typu SLP-275/4 v pevném provedení nebo SLP-275 V/4 v provedení s výměnnými moduly (viz obr. 2).

V případě rozvodů TV a SAT signálu doplníme ochranu aktivních prvků - zesilovačů koaxiálními svodiči typu FX-TV, FX-F, případně SX-TV a SX-F. Pro ústřednu MaR topení je vhodný svodič D kombinovaný s vf filtrem typ DA-275 DF určený pro montáž na lištu DIN.

Samozřejmě, každý příklad je omezený konkrétními podmínkami. Proto společnost SALTEK zřídila konzultační středisko, které poskytuje projektantům, montérům i investorům on-line konzultace pomocí telefonu, faxu nebo e-mailu, případně po domluvě přímo na místě. Tímto způsobem byly upřesněny a realizovány systémy přepěťových ochran pro desítky rodinných domů.

Systém přepěťových ochran SALTEK umožňuje ekonomickou ochranu šitou na míru s respektováním požadavků i možností investora a zároveň splňuje požadavky mezinárodních i českých technických norem (viz obr. 3).


Obr. 3 Ochrana domů v řadové zástavbě s kabelovou přípojkou nn - v případě tří a více řadových domků
se výbojový proud rozdělí na více sad svodičů, a proto vyhoví plně svodič FLP-B+C VE v hlavním rozváděči.
Ten je doplněn o druhý stupeň (C) typ SLP-275 ve vzdálenějším podružném rozváděči a o třetí stupně.


 
 
Reklama