Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražská energetika podpořila rekonstrukci osvětlení mateřské školy v Praze - Bohnicích

Pražská energetika se rozhodla finančně podpořit komplexní rekonstrukci osvětlení v mateřské škole v Poznaňské ulici v Praze - Bohnicích. Jedná se o projekt, který uživateli objektu, městské části Praha 8, přinese jak úsporu elektrické energie, tak především zkvalitnění prostředí pro hraní a pobyt dětí.

Stav osvětlení v předškolských a školských zařízeních mnohokrát nevyhovuje stávajícím světelným normám a v krajním případě tak může ohrozit i bezpečnost dětí. Na druhé straně ovšem jakákoliv renovace vyžaduje jistou investici, která nemusí být vždy lehce dostupná.

Pražská energetika se proto rozhodla financovat výměnu osvětlení mateřské školy, které je ve velmi nevyhovujícím stavu. "Hladina osvětlení zde dosahuje přibližně tři až pětkrát nižších hodnot, než doporučuje norma pro tento typ objektů. Rozhodli jsme se proto nejenom rekonstruovat tento objekt, ale výsledky rekonstrukce nabízet i pro další případné zájemce a jako dodavatel elektrické energie zprostředkovávat možnosti instalace kvalitních světelných zdrojů, přinášejících zároveň i úsporu energie," vysvětluje Josef Raffay z marketingového oddělení Pražské energetiky.

Mateřská škola v Poznaňské ulici patří mezi objekty, které doposud využívaly pro osvětlení především klasické žárovky. Ty jsou ale mimořádně energeticky náročné. V případě navýšení hladiny osvětlení na doporučenou úroveň s klasickými žárovkami se navíc spotřeba energie zvyšuje více než pětinásobně. Projekt rekonstrukce osvětlení proto pokrýval využití moderní technologie v podobě lineárních zářivek, elektronických předřadníků a především technologie stmívání. Ta umožňuje tlumení světelného toku v závislosti na intenzitě vnějšího osvětlení.

Samotná rekonstrukce proběhla v průběhu letošních letních prázdnin. Nyní si tak děti již mohou hrát při plném světle, které ovšem pro provozovatele objektu nebude představovat žádné navýšení plateb za energii.


Projekt modernizace osvětlení byl umožněn díky sponzorskému příspěvku Pražské energetiky. Na celé akci se v rámci mezinárodního projektu Iniciativa pro energeticky úsporné osvětlení podílí i SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Návrh projektu i jeho realizaci uskutečnila firma Beghelli s využitím světelných zdrojů značky Osram.

V případě zájmu o další informace, prosím, kontaktujte:
Mgr. Petr Holubec
vedoucí vnějších vztahů
Pražská energetika, a. s.
tel.: 267 051 102, fax: 267 051 105, mobil: 602 265 790

 
 
Reklama