Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedělní komentář - postřehy z veletrhu INTERSOLAR 2003

Ještě před návštěvou veletrhu organizátor zájezdu - Technologické centrum ČSAV v Praze Suchdole zajistil prohlídku několika praktických instalací termických i fotovoltaických systémů a především budovy Frauhofer-Institut für Solare Energiesysteme ve Freiburgu.


Frauhofer Institut Freiburg
Budova byla koncipována jako vzorová stavba a obsahuje řadu prvků moderní architektury "udržitelného stavebnictví". Byla dokončena před 2 roky. Zaměstnává 350 výzkumných a technických pracovníků. Je jednou z 57 středisek Frauhofer Institutu v Německu.

Celkové investiční náklady byly 26 mil. €. Provozní náklady jsou z 80% kryty vlastní činností institutu zakázkami pro průmysl a zbylých 20% je dotace z centra. Komerční činnost institutu je především pro velké průmyslové firmy. Je to například vývoj vodíkového pohonného agregátu pro automobilku Mercedes, nebo vývoj nových špičkových komponentů pro fotovoltaické systémy pro jejich výrobce.

Podrobný popis technického zařízení budovy by vyžadoval samostatný rozsáhlý článek. Takže jen několik postřehů. Rozsáhlá centrální část budovy, která je z velké části zasklena speciálními, trojitě zasklenými okny, nevyžaduje ani v létě chlazení, ani v zimě vytápění. V době naší návštěvy, kdy bylo venku poctivých 32°C ve stínu, bylo přesto uvnitř příjemně chladno. V zimě prý ani v největších mrazech teplota neklesne pod + 15°C. Přestože na střeše budovy je umístěno asi 300 m² fotovoltaických panelů, které dodávají špičkově 20 kWe, není v celém objektu (kromě kantiny) používána teplá voda.

Z celého veletrhu je zřejmé, že obor obnovitelných zdrojů není sice v Německu ani v Evropě bohatým oborem (jako např. automobilový nebo telekomunikační průmysl), ale především díky zájmu státních orgánů již zdaleka není jen hobby několika nadšenců jako je tomu u nás. Především mne překvapil ohromný nástup fotovoltaických kolektorů, které již převažovaly nad běžnými termickými kolektory. Přitažlivost fotovoltaických systémů v Německu jistě výrazně podporuje program "100 000 solárních střech", který je určen pro fyzické osoby i pro firmy. Ten poskytuje jednak přímé dotace na investici ve výši 6 230 € na jednu instalovanou kWp a jednak možnost výhodných půjček. Základní podmínkou ekonomické návratnosti investovaných prostředků je samozřejmě pevná výkupní cena elektrické energie, kterou stát garantuje.
Novým směrem v solární technice je solární klimatizace. Na snímku jsou pole solárních vzduchových kolektorů na střeše budovy IHK ve Freiburgu využívaných právě pro tuto klimatizaci.



Poměrně široký prostor byl na veletrhu věnován spalovacím a skladovacím zařízením na peletky. Podle oficiálních tiskových materiálů je zde prezentován nejnovější trend ve vytápění budov - spojení peletkového teplovodního kotle se solárními kolektory a akumulačním zásobníkem. A právě toto mně připadá jako nejdůležitější postřeh, který jsem si z těch stovek vynikajících příkladů výrobků a zapojení z Freiburgu odvezl. Myslím, že by jistě stál za zamyšlení a následování. Máme proti Německu a Rakousku jednu výhodu. Instalovaných kolektorů je u nás mnohem méně a mohli bychom tedy v našich programech na podporu obnovitelných energií využít všech dobrých i špatných zkušeností, které naši sousedé již nashromáždili. Když jsem se ve zcela novém (pátečním) návrhu Aktualizace státní energetické koncepce dočetl, že jedním z cílů je dosáhnout v roce 2005 podílu 5-6% obnovitelných zdrojů v celkovém objemu primárních energetických zdrojů (což představuje oproti současnému stavu nárůst na 300%), myslím si, že by si tato oblast naší energetiky zasloužila více koncepčnosti a méně experimentování.

 
 
Reklama