Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Biomasa pro energetické využití a její palivové náklady

Rychlejšímu rozvoji využívání biopaliv brání řada příčin ekonomického, technického, finančního a legislativního charakteru a také absence hlubší informovanosti na všech stupních řízení státu včetně obcí. Ekonomické příčiny, respektive náklady přitom tvoří jednu z hlavních bariér.

Cena biopaliv je dána jejich výrobními náklady a poptávkou. Výrobní náklady jsou velmi nízké pouze u odpadů, jakmile se však energeticky využitelný odpad stane "zbožím", zvýší se i jeho cena.

Například energetická sláma bývá při využití ve vlastním podniku hodnocena cenou mezi 200 - 500 Kč/t, ale na trhu se v současné době prodává za 1000 až 1200 Kč/t. Situaci u dřevních paliv však zhoršuje jejich vysoký obsah vody (až 55 %), a to znamená, že se srovnatelná cena v přepočtu na sušinu pohybuje vysoko přes 1000 Kč/t. Ještě obtížnější je situace u biopaliv, která jsou produktem účelového pěstování, včetně rychlerostoucích, na která plně "padají" celé výrobní náklady.

Tyto ceny samozřejmě dále zvyšují náklady dopravní, skladovací a manipulační a někdy i náklady na sušení. Ekonomický zákon nezbytného krytí výrobních nákladů a zákon nabídky a poptávky se tedy prosazují i tady. Obdobné je to s investičními náklady na zařízení k využívání biopaliv. Velká většina kotelen na využívání biopaliv, které byly v poslední době vybudovány, by nemohla existovat bez masivní investiční dotace. To se dá chápat u experimentálních a ověřovacích projektů, ale v žádném případě se nemůže opakovat stále a v masovém měřítku. Kromě toho, zejména u komunálních kotelen na vesnicích vyvstává řada problémů místního charakteru, které podstatně zdražují výstavbu až přes únosnou mez. Je to především rozptýlenost zástavby a podíl "chalupářů a chatařů", kteří většinou o centrální zásobování teplem nemají zájem.


Energetická sláma Cena ve vlastním podniku 200 - 500,- Kč/tunu
Cena na trhu 1000 - 1200,- Kč/tunu
Dřevní štěpka a piliny nad 1000,- Kč/tunu
Stébelniny (obilniny, miscantus, čirok) 1200 - 2500,- Kč/tunu
Štěpka z rychle rostoucích topolů do 3000,- Kč/tunu
Tvarovaná biopaliva, brikety a pelety 2500 - 4500,- Kč/tunu
Polenové palivové dřevo lesních správ 500 - 600,- Kč/tunu
Polínkové dříví u čerpacích stanic 4000,- Kč/tunu
Hnědé uhlí energetické 400 - 1500,- Kč/tunu

Na základě příspěvku předneseném na konferenci EEBW: Energie efektivně 2002 zpracoval - jk -

Souvislost mezi růstem poptávky po peletách a jejich rostoucí cenou dokumentuje na příkladě Estonska i Elmu Potter z Estonského regionálního energetického centra. Od podzimu 2001 do podzimu 2002 se zde cena peletek zvedla o jednu čtvrtinu, zatímco cena topného oleje byla prakticky stabilní. Byl to výsledek neustále rostoucí poptávky po peletkách.

 
 
Reklama