Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vladimír Jirout: Považuji vstup do EU za nutnost

Rozhovor s Ing. Vladimírem Jiroutem (nar. 1943), odborníkem v oboru ústřední vytápění a komíny.

Můžete zhruba popsat obor, který v současné době je pro Vaši práci dominantní?
Zabývám se projekcí technologických zařízení malých kotelen, ústředního vytápění a návrhy montáží komínů. Jsem autorizovaným inženýrem pro posuzování vlivu zdrojů tepla na životní prostředí (především ovzduší) a pro rozptylové studie. Pracuji též v normalizačních komisích pro ústřední vytápění a pro komíny.
Nejedná se o tak rozsáhlou činnost, jak to na první pohled vypadá: považuji totiž systém hořák - kotel (otopná soustava) - kouřovod - komín za jeden celek.

Kdy a jak jste se poprvé dostal k Vašemu oboru?
To je velice jednoduché. Ihned po maturitě a už jsem u něj více než 40 let zůstal.

Kdo byl pro Vás největším vzorem a kdo učitelem?
Bylo jich určitě více. Podle mne nelze pojem vzor a učitel oddělovat. Na škole a těsně po ní to byl zcela určitě profesor Mašťovský, který také spolupracoval již s mým dědem a strýcem. Jeho motto: "fyzika funguje" je nepřekonatelné.
Později také Dr. Lážňovský s nepřeberným množstvím nápadů a originálních řešení. A také mí první "šéfové" Vladimíři Král a Havránek říkávali: projektantovi se vždycky nadává (používali i tvrdší výrazy), ale to ti nesmí vadit - musíš se snažit, abys dělal tak, aby ses nemusel za výsledek stydět sám před sebou. A toho jsem se snažil vždycky držet.

Co považujete za dosavadní největší úspěch ve své práci?
Ač se cítím především technikem, domnívám se, že to bylo v oblasti organizační a legislativní. Přičinil jsem se, aby Zařízení pro ústřední vytápění se stalo k 1.1.1976 oficiálním průmyslovým oborem (pod číslem 484). V té době to znamenalo, že se stalo položkou státního hospodářského plánu a položkou plánu rozvoje vědy a techniky se všemi důsledky. I když se mi od té doby ledacos povedlo, tak asi tuto skutečnost už nepřekonám.

Co Vám v současné době nejvíce vadí ve Vašem oboru?
Vždycky jsem se snažil o optimální technická řešení pro daný případ s přihlédnutím i k hlediskům ekologickým a ekonomickým. Dnes však zpravidla rozhoduje okamžitý obchodní výsledek i za cenu toho, že se následně konečné uvedení zařízení do bezpečného a ekonomicky a ekologicky přijatelného provozu i několikrát prodraží.

Co se podle Vás významného v oboru změní do roku 2010?
Určitě se rozšíří možnosti v oblasti regulačních zásahů do soustavy, přenosu dat, optimalizace výroby a dodávky tepelné energie. Zmenší se počet obslužného presonálu, ale vzrostou nároky na jeho kvalifikaci.

Co by měly pro tento rozvoj udělat státní orgány ČR?
To se netýká jen mého oboru, jedná se o problém všeobecný. V poslední době byly omezeny výdaje a tím i činnost v oblasti vědy, technického, technologického a konstrukčního vývoje a rozvoje, popř. přenášeny pouze na bedra podniků. Dle méno názoru se jedná o krátkozrakou politiku, která sice přinese okamžitý finanční efekt, ale ve svém důsledku znamená dlouhodobé zaostávání a závislost na cizích zdrojích. Bez státní pomoci se tento trend nedá zřejmě změnit.

Pokud ČR vstoupí v r. 2004 do EU, bude to pro Váš obor přínosné?
Považuji vstup do EU za nutnost. Obecná veřejnost, a za tu považuji i sebe, není přes krátkost termínu uvažovaného vstupu dostatečně informovaná. Očekávám změny zejména v bezpečnosti práce, dodržování pracovních postupů, vyrovnání cen za stejnou práci, zpřísnění evidence a snížení objemu přesčasové práce.

Jaké máte zájmy nebo koníčky mimo své práce?
Cykloturistiku, dějiny starého Řecka a přemyslovské doby.

Máte nějaký osobní cíl, kterého byste chtěl v příštích letech dosáhnout?
Ano, ale to je spíše v oblasti soukromého života.

 
 
Reklama