Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Postřehy z konference Vytápění Třeboň 2015

Jednání konference včera probíhalo ve třech sekcích – Energetická náročnost budov, Soustavy, zdroje tepla a otopné plochy a Využití obnovitelných zdrojů energií. Na konferenci se prezentovalo 26 firem a my přinášíme výběr z firemních zajímavostí.


Dva pohledy kapřím okem z Třeboně


Z řady zajímavých přednášek zazněla v první části například přednáška kolektivu autorů z univerzitního centra UCEEB "Využití počítačových simulací při návrhu klimatizace rozsáhlé administrativní budovy". Zatímco první etapa simulace se zaměřila na energetickou bilanci, druhá na detailní energetickou simulaci vybraných kanceláří a posouzení použití aktivace betonu pro zajištění tepelné pohody v kancelářích. Třetí etapa se zabývala zdrojem tepla a chladu, využitím tepelných čerpadel a systémů zemních vrtů pod budovou. Simulační model je dále použitelný například pro certifikaci LEED.
V druhém bloku konference zazněla například přednáška Ing. Romana Vavřičky, Ph.D. "Tepelné čerpadlo a příprava teplé vody", která přinesla důležitou polemiku nad teplotou teplé vody, kdy požadavek na teplotu vody 55 - 60 °C je ve spojení s tepelným čerpadlem problém. Pokud připustíme teplotu 40 °C, musíme vyřešit hygienu teplé vody a počítat s větším potřebným objemem vody.
Petr Kramoliš a doc. Ing. Mojmír Vrtek, CSc. ve své přednášce "Specifika navrhování tepelných výměníků pro solární soustavy" konstatovali, že zvýšená pozornost návrhu výměníku tepla a snaha o jeho energeticko-ekonomickou optimalizaci přináší nezvratné přínosy při provozování solárních soustav. Podhodnocení výměníku maří část investic do kolektorů a zásobníku, které jsou několinásobně větší než dražší výměník.

Zahájení konference

Na konferenci se prezentuje 26 firem. Nyní Vám nabízíme výběr z firemních zajímavostí.


KORADO, a.s.

Společnost KORADO, a.s. generální partner 23. konference o vytápění v Třeboni

KORADO je dynamicky se rozvíjející česká společnost řadící se mezi přední světové výrobce otopných těles. O kvalitě výrobků prodávané pod značkou KORADO se v průběhu padesátileté historie firmy přesvědčilo více než 30 milionů zákazníků po celém světě. Naší filozofií je nabídnout kompletní řešení pro vytápění a uspokojit požadavky i těch nejnáročnějších zákazníků.


Hlavním výrobním programem jsou desková tělesa RADIK, trubková tělesa KORALUX, designová tělesa KORATHERM a kompletní sortiment konvektorů. Výrobní program skupiny KORADO se dle požadavku trhu neustále rozšiřuje a to na nejen o nové modely u stávajících produktů, ale i o zcela nové technologie a výrobky.

Poslední novinkou zařazenou do portfolia jsou větrací jednotky a větrací jednotky s rekuperací.

Ucelený systém pro vytápění, chlazení a větrání od firmy KORADO

Dlouhodobou strategií společnosti KORADO je nabídnout ucelený systém pro vytápění, chlazení a větrání s důrazem na design, nízkou spotřebou energie, finančním úsporám a šetrností k životnímu prostředí. Naším cílem je neustále rozšiřovat výrobní program a díky tomu spoluurčovat moderní trendy ve světě vytápění.

Jedna stavba = jedno řešení = KORADO, a.s.


REHAU, s.r.o.

REHAU představuje v rámci konference Vytápění Třeboň 2015 dvě novinky pro plošné vytápěné a chlazení.

První novinkou je nový systém podlahového vytápění RAUTHERM SPEED.
Nový systém plošného vytápění RAUTHERM SPEED umožňuje výrazně zkrátit dobu pokládky až o 30%, ve srovnání se stávajícími systémy podlahového vytápění a pokládku zvládne jeden montážník. Nové potrubí RAUTHERM SPEED K z materiálu RAU-PE-Xa s kyslíkovou bariérou je formou spirály obtočeno upínací páskou. Potrubí se položí na fleecovou fólii systémové desky RAUTHERM SPEED bez použití jakéhokoliv nářadí nebo příchytek. Potrubí díky technologii „suchého zipu“ drží na systémové desce pevně a v případě potřeby ho lze zase odtrhnout a položit na jiné místo.

Systém podlahového vytápění RAUTHERM SPEED

Druhou novinkou je systém regulace plošného vytápění a chlazení NEA SMART.
Inovativní prostorová regulace teploty Nea Smart umožňuje kontrolu a ovládání přes internet mobilním telefonem, tabletem nebo počítačem. Pro maximální flexibilitu pro novostavby nebo již stávající objekty je NEA Smart k dispozici v kabelovém a bezdrátovém provedení. U bezdrátového provedení odpadá sekání zdiva, omítání a malování.

více informací naleznete na www.rehau.cz


BRILON a.s.

Tepelné čerpadlo WAMAK od společnosti Brilon

Společnost Brilon a.s. uvedla v roce 2015 na trh tepelná čerpadla slovenského výrobce WAMAK (www.wamak.eu).

Jedná se zejména o stroje středních a vyšších výkonů navržené ve standardu tzv. Nordic Heat Pumps s certifikátem Q-label. V kategorii tepelných čerpadel vzduch/voda s topným výkonem až 140 kW a země / voda až 330 kW.

Nejčastěji osazovaným strojem je splitové tepelné čerpadlo vzduch / voda AW 47 EVI – topný výkon při A2/W35 = 47,10 kW a COP při A2/W35 = 3,8 s jednostupňovým kompresorem. Výhodou je široká nabídka typů tepelných čerpadel a návrh tepelného čerpadla dle zadání zákazníka (desuperheater, modbus, webserver, atd.).

Tepelné čerpadlo je vyrobeno z vysokokvalitních komponent s důrazem na dlouhodobou stabilitu provozu. Pokud chcete vědět více, zveme Vás na školení tepelných čerpadlech Wamak 3.6.2015 v Praze v prostorách firmy Brilon.


REGULUS spol. s r. o.

Společnost Regulus je hrdým, dlouholetým partnerem odborných konferencí pořádaných Společností pro techniku prostředí.

Jsme ryze českou společností, která se za svou více než třiadvacetiletou historii stala jedním z nejvýznamnějších dodavatelů komponentů i kompletních systémů využívajících zejména obnovitelných zdrojů tepla.

Naše projekty úsporných řešení soustav vytápění a přípravy teplé vody jsou oceňovány odborníky po celém světě. Důkazem je i instalace naší technologie na českém pavilonu v rámci Světové výstavy EXPO 2015, konané v italském Miláně od května do konce října letošního roku. Instalace solárního termického systému v kombinaci s tepelným čerpadlem připravuje teplou vodu pro celý pavilon a je pečlivě monitorována. Po skončení výstavy se budeme snažit naměřená data vyhodnotit a formou článku se o výsledky podělit i s čtenáři portálu TZB-info. Již dnes je možné tuto instalaci sledovat na expo.regulus.eu. Tuto webovou prezentaci budeme během výstavy aktualizovat a přinášet i některé informace ze zákulisí české expozice.

Instalace technologie Regulus na českém pavilonu v rámci Světové výstavy EXPO 2015

VIADRUS a.s.

Pyrolitický kotel na tuhá paliva HERCULES U32

Společnost VIADRUS a.s, uvádí v tomto roce na trh nový litinový kotel U32 na tuhá paliva, splňující přísné požadavky emisních tříd. Kotel Hercules U32 nahradí na trhu velmi úspěšný kotel U26 a doplní portfolio výrobků v sekci litinových kotlů s ručním přikládáním.

Kotel Hercules U32 je nízkotlaký kotel určený pro spalování dřeva, hnědého a černého uhlí. Vyhovuje požadavkům na vytápění rodinných domů, obchodů a malých provozoven. Kotel lze využít jak v samotížných topných systémech, tak i v uzavřených systémech s nuceným oběhem. Konstrukční provedení spalovací komory umožňuje spalování paliva přirozeným odtahem spalin bez podpory ventilátoru.

>Pyrolitický kotel na tuhá paliva HERCULES U32
Přednosti kotle:
  • Vysoká účinnost spalování až 86%
  • Vysoká životnost litinového výměníku
  • Velká spalovací komora
  • Jednoduchá obsluha a ovládání
  • Vodou chlazené pevné rošty
  • Provoz nezávislý na elektrické energii
  • Nízká teplota spalin
  • Příjemný design
  • Průzor do spalovacího prostoru
Technické parametry:
Emisní třída:4
Výkon kotle:20 kW
Spotřeba paliva:5,5 kg/hod
Min. doba hoření při jmen. výkonu:2 hod
Hmotnost:472 kg
Komínový tah:0,2 mbar


BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o.

BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o. v České republice zastupuje značky BAXI a DE DIETRICH z širokého portfolia výrobních závodů sdružených v nadnárodní skupině BDR Thermea Group, patří mezi největší výrobce tepelné techniky v Evropě a je zastoupena ve více než 70 zemích světa.

Přehled sortimentu společnosti BDR Thermea

BAXI je v České republice již dobře zavedená značka, která navazuje na tradici malých závěsných kotlů vyráběných v Itálii.
DE DIETRICH je přední francouzský výrobce technického vybavení budov, zejména tepelné techniky, a na českém trhu působí již od r. 1992. Ve vysoce technicky vyspělých výrobcích se snoubí tradiční francouzská kvalita s konstrukční invencí a nezaměnitelným šarmem.

Nabízíme nejširší sortiment v oboru TZB v České republice:

  • Kondenzační technika
  • Tepelná čerpadla
  • Solární systémy
  • Plynové a olejové kotle

S námi společně najdete ideální řešení pro jakýkoli zdroj tepla!


OPOP, spol. s.r.o.

Moderní kotle na pelety

Peletový kotel BIOPEL

Společnost OPOP uvedla v červnu loňského roku na trh novou řadu peletových kotlů BIOPEL line ve výkonovém rozsahu od 3 do 200 kW. Kotle řady Biopel Line jsou určeny pro spalování dřevěných pelet o průměru 6 - 8 mm a dosahují účinnosti až 95 %.

Mezi hlavní přednosti kotlů této řady patří již zmíněná vysoká účinnost, komfort vytápění a ekologické parametry převyšující požadavky páté emisní třídy, takže splňují nejen podmínky pro udělení dotací v rámci České republiky, ale současně vyhovují kladeným požadavkům pro prodej kotlů například v Německu.

Co se týká konstrukčního řešení, jsou kotle řady Biopel line vyráběny ve třech konstrukčních modelech - jeden model pro řadu do 40 kW, druhý pro výkonové rozpětí 60 - 80 kW a další varianta pro výkon od 100 do 200 kW, takže tyto produkty lze úspěšně použít pro vytápění menších, středních i větších objektů jako jsou například rodinné domy, provozovny, školy, školky či nemocnice.

více informací na www.opop.cz


BELIMO CZ spol. s r.o.

Společnost BELIMO v rámci své účasti na konferenci Vytápění 2015 v Třeboni, představuje nový produkt, který momentálně uvádí na trh. Jde o tlakově nezávislou zónovou regulační armaturu pro regulaci koncových spotřebičů s označením PIQCV a s kompaktním servopohonem CQ…A.

tlakově nezávislá zónová regulační armatura
Výhody této armatury jsou následující:

  • optimální komfort místnosti, kde nedochází k nadměrnému nebo nízkému zásobení koncového zařízení
  • vysoká energetická efektivita díky nižšímu požadovanému tlaku a výrazně nižší spotřebě použitých servopohonů
  • nižší nároky na plánování, díky rychlému a jistému určení ventilu
  • časové úspory díky automatickému a stálému hydraulickému vyvážení
  • flexibilní a kompaktní rozměry

Na tyto výrobky je stejně jako na kompletní sortiment poskytována záruka 5 let.



STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

REKUPERACE TEPLA A CHLADU ZE VZDUCHU A VODY TEPELNÝMI ČERPADLY
Ing. Václav Helebrant

Z ventilačních systémů budov a technologických procesů obecně odchází velké množství tepla, které jsme před tím museli získat ze zdroje tepla nebo chladu.
Příspěvek na konferenci se zabýval možnostmi zpětného získání energie z těchto forem odpadního tepla tepelnými čerpadly a také ekonomickou efektivitou investice do potřebného zařízení.

Formy odpadního tepla si můžeme rozdělit takto:
  • Odpadní teplo, obsažené ve vzduchu za vzduchotechnickou rekuperací.
  • Odpadní teplo a chlad při přesunech tepla a chladu v rámci budovy - současné topení, příprava TV a chlazení
  • Odpadní teplo, obsažené ve vodě, např. z technologického chlazení.

Hlavním záměrem příspěvku byla energetická bilance a nákladovost. Začínáme-li se zabývat myšlenkou na rekuperaci tepla z nějakého procesu je nejprve potřeba uvážit jeho energetickou bilanci a možnosti využití rekuperovaného tepla. Z toho stanovíme potřebnou technologii, její cenu a stanovíme nákladovost, případně návratnost řešení.

Příspěvek na konferenci se zabýval zejména finančními aspekty různých možností rekuperace.

ZÁVĚRY

Rekuperace tepla tepelnými čerpadly se vyplatí vždycky. Stiebel Eltron má celou řadu referencí rekuperace tepla tepelnými čerpadly ve velkých systémech (hotely, aquaparky, výrobní provozy apod.) a provozní zkušenosti ukazují, že dobře navržený systém má návratnost již od 3 let.

Příspěvek bude po skončení konference uveřejněn na: www.tepelna-cerpadla.cz

Pracovníci Stiebel Eltron, spol. s r.o. budou rádi konzultovat konkrétní možnosti.


REMAK, a. s.

ESBE - Švédský specialista na regulaci systémů vytápění budov

Firma ESBE představuje novinky pro rok 2015. Je to nová řada regulátorů směšovacích ventilů a dvoucestné i trojcestné kulové ventily s integrovaným servomotorem.

Rozšířila se i nabídka čerpadlových skupin s úspornými čerpadly Wilo a Grunfos, o větší dimenze DN32. Dle použitého ventilu a regulátoru zajišťují tyto jednotky regulaci vstupní, topné, i vratné vody ze systému.

Typy GRA a GRC mají revoluční, patentovaný otočný trojcestný směšovací ventil s progresivní regulační charakteristikou a proto pracují univerzálně a dobře v systémech o d 0 do 40kW při zachování správné autority směšovacího ventilu.

Pokud je nízký požadavek na dodávku tepla, progresivní ventil se chová jako ventil s malým průtokem a pokud je potřeba velká dodávka tepla, ventil se chová jako ventil s vysokým průtokem. Tato technologie je patentovaná a usnadňuje výběr a dimenzování jednotky, snižuje se riziko předimenzování.


KOTRBATÝ V.M.Z., s.r.o.

Firma KOTRBATÝ V.M.Z. prezentuje na svém stánku na konferenci v Třeboni novinky v sortimentu stropních závěsných sálavých panelů KSP. Přestože stále platí, že vytápění pomocí teplovodních sálavých panelů je doménou především velkoprostorových průmyslových objektů, realizované i poptávané zakázky posledních let ukazují, že se tento trend pomalu mění.

Zájem o využití sálavého vytápění ve sportovních halách, menších provozovnách i dalších specifických prostorech výrazně roste.

Varianty produktu KSP tomuto posunu vychází vstříc. KSP Akustik umožňují využití panelů např. v kulturních domech, divadlech nebo kinech, kde je důležité zachování dobré akustiky. KSP Sport zabraňuje uvíznutí míčů na vrchních plochách panelů, a tím snižuje náročnost údržby i riziko poškození zařízení. KSP Farm je, díky použití materiálů odolnějších vůči korozi, vhodný do prostor s agresivnějším ovzduším, jako jsou zemědělské nebo chovatelské objekty.

Využití je tedy velmi široké, sálavé panely se objevují v malých prodejnách, autoservisech nebo dětských hernách. Zde investoři oceňují zejména úsporu prostoru u stěn, nízké provozní náklady a bezporuchový provoz. Častá je i kombinace s integrovaným osvětlením, varianta KSP LED.

více v produktovém katalogu na www.kotrbaty.cz


nová generace tepelných čerpadel alpha innotec země/voda

Tepelná čerpadla AIT, s.r.o.

Na konferenci se setkáte také se zástupci německého výrobce tepelných čerpadel alpha innotec, který nedávno představil novou generaci tepelných čerpadel země/voda s topným faktorem až 5,09.

Na prezentační ploše alpha innotecu Vás odborníci seznámí s čím dál aktuálnější tématikou vysoce výkonných tepelných čerpadel pro bytové domy a jiné energeticky náročné objekty, pro které alpha innotec poskytuje řešení například v podobě tepelných čerpadel vzduch/voda pro vnitřní instalaci.

K zahájení konference spustil alpha innotec krátký online dotazník, po jehož vyplnění se zařadíte do slosování o tablet Lenovo.

Zúčastnit se můžete na www.topeni-chlazeni.cz



DANFOSS, s. r. o.

Ventil AB-QM v soustavách HVAC

Ventil AB-QM určuje již řadu let nový trend pro regulaci a vyvažování moderních soustav HVAC, tedy soustav chlazení a vytápění nejčastěji se vzduchotechnickými jednotkami.
Optimální nasazení ventilu AB-QM je v soustavách HVAC s proměnným průtokem, kde se beze zbytku využije jeho jedinečná a moderní koncepce.

Užití ventilů AB-QM v soustavách HVAC představuje jednoduchý, spolehlivý a efektivní způsobu regulace a automatického vyvážení při měnících se provozních podmínkách těchto soustav. AB-QM integruje v jednom ventilu funkci regulačního ventilu a automatického omezovače maximálního průtoku pro každý spotřebič soustavy, nejčastěji pro jednotky typu fan-coil, stropní panel-trám, indukční jednotka nebo vzduchotechnická jednotka. Tato vlastnost se stručně nazývá funkce dva v jednom. Spojení těchto dvou funkcí v jednom ventilu umožňuje uplatnění zcela jiného, podstatně jednoduššího, avšak účinnějšího a také levnějšího způsobu regulace a vyvažování soustav.

Jednoduchost vyvážení je dané automatickou funkcí AB-QM jako dynamického omezovače maximálního průtoku. Kvalitní regulační charakteristika a maximální autorita pak zajišťují vysokou kvalitu regulace soustavy HVAC. To přináší výrazné úspory a výhody pro všechny.


Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Společnost Zehnder, specialista na výrobu designových radiátorů, stropních sálavých systémů a komfortního větrání s rekuperací tepla, největší ve svém oboru v Evropě, prezentovala své vysoce kvalitní produkty na konferenci pro projektanty.


  • Řízené větrání s rekuperací tepla až 95%
    - stálý přívod čerstvého vzduchu
    - 30-50% úspora nákladů na vytápění
    - odvádění vlhkosti / zvlhčování vzduchu
    - zamezení plísní, příznivé pro alergiky
    - ochrana před vnějším prachem a hlukem

  • Vytápění designovými radiátory
    - pro koupelnu a bytové prostory
    - podlahové konvektory

  • Vytápění i chlazení stropními panely
    - příjemné sálavé teplo, bez víření prachu
    - úspora až 44% provozních nákladů

Projektantům I dalším odborníkům z oboru vytápění, chlazení a větrání nabízí technické poradenství, návrhy konceptů a cenových nabídek. Samozřejmostí jsou technické podklady v češtině, které lze stáhnout:

Technické poradenství projektantům poskytuje: Martin Nemejta, M: +420 31 61 70 70, e-mail: martin.nemejta@zehndergroup.com

 
 
Reklama